Skellefteå kommun bekämpar tromsöloka

Skellefteå kommun bekämpar den invasiva växten tromsöloka vid Älvsbacka: ”Den innehåller frätande växtsaft som kan bränna människor”, säger Johanna Engström, kommunekolog.

Johanna Engström, kommunekolog vid Skellefteå kommun.

Johanna Engström, kommunekolog vid Skellefteå kommun.

Foto: Mathilda Ståhl

Skellefteå2022-09-23 18:00

Under fredagen var Skellefteå kommun ute och bekämpade den invasiva växten tromsöloka som har växt på älvskanten vid Älvsbacka.

– Tromsölokan är klassad enligt EU:s lista som en invasiv art som hotar den biologiska mångfalden, sedan kan den också ge människor brännskador om vi tar i dem, då den har frätande växtsaft, berättar Johanna Engström, kommunekolog vid Skellefteå kommun.

undefined
Johanna Engström, kommunekolog vid Skellefteå kommun.

Dessa växter har varit en omtyckt trädgårdsväxt och Johanna Engström berättar att den kan bli mellan två och tre meter hög.

– De invasiva arter som finns har oftast ”smitit” från trädgården och det är inte så bra att ha här i stan där det rör sig mycket människor, säger Johanna Engström.

undefined
Tromsöloka kan bli mellan två och tre meter hög.

Hon och hennes kollegor har sökt bidrag från Länsstyrelsen för att kunna bekämpa växterna som de håller på att täcka över med blå plast.

– Vi lägger över plasten för att vi ska försöka kväva den, eftersom det ska vara det enklaste sättet att bekämpa arten istället för att gräva upp växten, säger Johanna Engström.  

undefined
Skellefteå kommun bekämpar tromsölokan genom att täcka över den med blå plast för att kunna kväva den.

Den blå plasten ska nu ligga över växterna i några år och varje år kommer Skellefteå kommun åka dit och titta till hur det ser ut.

– Vi hoppas på att tromsölokan som växer här ska dö ut och om man hittar ett mindre bistånd av denna art i sin trädgård rekommenderar jag att man gräver upp den och slänger växten i den gröna soptunnan eller i speciella kärl som finns vid kommunen, säger Johanna Engström.

undefined
Kommunen kommer titta till plasten varje år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!