Så ser nya vd:n på Skebos stora ansvar för byggande

Helena Markgren är tillbaka i Skellefteås kommunkoncern. Hon har nu installerat sig som den nya vd:n för Skebo och Skellefteå Industrihus. Två bolag som framöver ska göra stora byggen i takt med att Skellefteå växer. "Att jobba med samhällsbyggande är en av mina drivkrafter”, säger hon.

På översta våningen i Svalan har man vy över Campus där Helena Markgren i egenskap av vd ska vara inblandad i flera byggen.

På översta våningen i Svalan har man vy över Campus där Helena Markgren i egenskap av vd ska vara inblandad i flera byggen.

Foto: Yvonne Rönngren

Skellefteå kommun2022-11-28 19:00

Vi träffas i kontorshuset Svalan, som är den senaste byggnad Skellefteå Industrihus har gjort och fortfarande äger (de byggde även kulturhusets hotell, men det såldes vidare). 

Från översta våningen kan vi blicka ut över Skellefteå, den stad där Helena Markgren jobbat hela sitt yrkesliv och ser ut att bli kvar. 

Helena är utbildad civilingenjör inom väg och vatten vid Luleå tekniska universitet.

– Det var en bred utbildning och innefattande också mycket konstruktion. Jag trodde att min framtid skulle bli i något byggbolag. 

Men rätt snart fick hon istället jobb på Skellefteå kommun. På tekniska kontoret blev hon 2001 avdelningschef för gator och parker. 

I Norrans arkiv förekommer hon i många intervjuer som handlade om gator och trafik.

2008 tog Helena Markgren klivet till en annan förvaltning, fastighet (som i dag heter support och lokaler). Där blev hon fastighetschef och var så när hon plötsligt för 12 år sedan lämnade kommun. 

"Jag fick ett erbjudande jag inte kunde motstå, jag har mitt hjärta i byggbranschen", sade hon till undertecknad när hon slutade.

Därefter har hon jobbat på två av stans konsultföretag.

undefined
Här är två fastigheter som bolagen gjort i närtid. Bakom Helena Markgren är kontorshuset Svalan som ägs av Skellefteå Industrihus och lite till höger bostäder på Strömsör som ägs av Skebo.

När tjänsten som vd i Skebo och Skellefteå Industrihus var ute sökte hon den.

– Den passade mig väldigt bra. Jag längtade tillbaka till fastighetsbranschen, och jag ville resa mindre. Dessutom innebär den samhällsbyggande, och det är vad jag vill hålla på med. Hjärtat ska vara med. 

Nu har Helena Markgren varit på sin nya tjänst i en månad. Hon började med att träffa den egna personalen och sätta sig in i deras arbete, men har också varit på otaliga möten med externa kontakter. De är företag att samarbeta med och inte minst de som jobbar på kommunen och som Skebo/Industrihus ska ha mycket att göra med.

Är det en fördel att du jobbat i kommunen?

– Jo, det är många som finns kvar och jag känner till. Men jag måste så klart vara lyhörd för hur de jobbar i dag och hur rollerna har förändrats. 

undefined
Helena Markgren är nybliven vd i Skebo och Skellefteå Industrihus.

En kommunal förvaltning som ”hennes” bolag har mycket att göra med är samhällsbyggnad. Där görs detaljplaner och ges bygglov som påverkar dem, och på gatuavdelningen drar man ledningar och vägar in till Skebos nya bostäder. 

På den förvaltningen är Helenas storebror Hans Andersson chef. 

– Avtal och uppgörelser görs av tjänstepersoner på lägre nivå i hierarkin. Vi två kommer inte att vara i någon förhandlingsposition med varandra. 

Att hantera sitt släktskap i jobbet är de vana vid. Helena var redan anställd på tekniska kontoret när Hans Andersson kom dit och fick jobbet som chef.

– Han var min chef i sex år, och jag tyckte att vi hanterade varandra professionellt. Jag tror inte att någon kollega tyckte att jag var gynnad eller missgynnad av att vara chefens syster. 

De senaste åtta åren har Helena arbetat på konsultföretaget Tyréns, som chef för arkitektur och projektledning i distrikt norr, som sträcker sig från Sundsvall och uppåt. Affärsområdet har 70 anställda.

Tyréns gör många jobb åt samhällsbyggnad, och Helena påpekar att jobb åt kommuner får man genom vanlig budgivning och följer lagen om offentlig upphandling.  

– Man måste anpassa sig till kraven, och de ramavtal vi slöt med Skellefteå kommun gjorde vi med inköpsfunktionen. Hans var såvitt jag vet aldrig inblandad. 

– För övrigt kan jag påpeka att vi ytterst sällan pratar jobb. 

undefined
På Campus ska Skebo bygga studentbostäder och Skellefteå Industrihus vara delaktig i en undervisningsbyggnad.

Vi lyfter blicken och ser ut över södra delen av stan. Mot Campus där Skebo ska bygga studentbostäder och Skellefteå Industrihus ska finansiera bygget av ett stort hus för utbildning.

Vi ser ut över Anderstorp där Skebo för närvarande inte har något på gång, men mycket väl skulle få det om bolagen som ska bygga på Anderstorg drar sig ur. 

– Vi ska bygga väldigt mycket nytt framöver. Jag har alltid tyckt att det allmänna ska ta en viktig roll när det är tuffa tider så för min del är det helt rätt att det krävs mycket av oss. 

Som ingenjör var hon utbildad för att göra praktiska lösningar. Nu ska hon som vd vara den ekonomiskt ansvariga och driva satsningar som personal ska genomföra. Mer övergripande, mindre konkret. 

Risk att det blir tråkigt?

– Nej, jag har alltmer kommit ifrån det konkreta och skulle inte kunna göra en byggnadsritning i dag. Nu gillar jag att arbeta med ledarskap och de övergripande frågorna. 

Bolagen

Skebo och Skellefteå Industrihus är två dotterbolag till Skellefteå Stadshus AB, som i sin tur ägs av kommunen.

Skebo har 4 320 lägenheter runt om i kommunen. De ska inom de närmaste fem åren bygga för 3 695 miljoner, varav mest åren 2024 och 2025.

Skellefteå Industrihus har 17 fastigheter för industri eller annan verksamhet. De ska inom de närmaste fem åren bygga för 880 miljoner. Mest åren 2025, 2026 och 2027.

Bolagen har tidigare sålt av från sitt befintliga bestånd för att kunna bygga nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!