Stor osäkerhet kring nya krav på försörjning

Fem, 130 eller 140? Buden på hur många anställda i Skellefteå kommun som påverkas av det nya skärpta försörjningskravet varierar kraftigt. Vad är det som gäller? Norran reder ut förvirringen.

Nils Vesterberg och Evelina Fahlesson är inte överens om hur många som berörs av kommunens anställda.

Nils Vesterberg och Evelina Fahlesson är inte överens om hur många som berörs av kommunens anställda.

Foto: Lars Eriksson/Fredrik Sandlund/Skellefteå kommun/Ebba Andersson

Skellefteå kommun2023-12-05 06:30

Regeringen har beslutat att försörjningskravet för den som ansöker om arbetstillstånd höjs från 13 000 kronor till 27 360 kronor om man är från ett land utanför EU. Oenigheten om vad det innebär för kommunen var stor mellan politikerna vid de två senaste kommunfullmäktigesammanträdena.

Evelina Fahlesson (S) hävdade att det var 130 anställda inom kommunen som berördes. Iosif Karambotis (S) sa att inom socialnämndens område handlade det om 140 personer. Moderaten Nils Vesterberg trodde snarare att det var tal om fem till sex anställda.

Linda Dehlin, avdelningschef för vård och omsorg, berättade att det i deras verksamhet kan handla om 114 personer som arbetar som vårdbiträden, men att de håller på att undersöka hur många som berörs.

Att ta reda på vad som gäller visar sig bli en utmaning utöver det vanliga. Norran kontaktar kommunens förhandlingschef Kim Bodén för att få mer information. Hon bekräftar att 130 personer berörs varav 75 tillsvidareanställda. Arbetstillstånden går löpande ut från första november.

"Vi kommer fortsätta att erbjuda dessa individer jobb med lönenivåer som följer våra kollektivavtal. Detta är i enlighet med SKR:s rekommendationer till alla kommuner i Sverige. Men om ett arbetstillstånd dras in så avslutas medarbetarens anställning", skrev hon.

Nils Vesterberg säger att Migrationsverket haft information om att försörjningskravet förväntas påverka 15 000 personer i landet. Inom skola och omsorg berörs 600. Med 130 personer skulle Skellefteå därmed stå för en mycket stor andel.

– Man har blandat ihop arbetstillstånd som ska prövas och andra tillstånd. Det är stort jobb att skaffa arbetstillstånd. Jag tror inte att kommunen har gått ut och aktivt sökt personal utomlands.

Han är kritisk till att man gått ut med de höga siffrorna.

– Jag vill inte säga att arbetskraftsinvandring är dåligt. Jag är kritisk till att man inte har koll på underlagen.

Vi frågar Kim Bodén om detta. Hon svarar att de har gett personer anställningsavtal och att personerna sedan gått med detta till Migrationsverket för att ansöka om arbetstillstånd. Hon påpekar att det finns en viss osäkerhet i siffrorna men att det skulle handla om fem till sex personer som berörs avfärdar hon direkt.

Sedan pågår kommunikation med både Migrationsverket och Kim Bodén under några veckor för att försöka ta reda på vad som stämmer.

Migrationsverkets presskommunikatör Robert Haecks berättar att för att reglerna ska gälla måste kommunen aktivt ha ansökt om arbetstillstånden. Det innebär att kommunen sätter ut en annons på arbetsförmedlingen för hela EU/EES. Sedan skapar de en ansökan om arbetstillstånd och har ett samråd med facket. Kommunen fyller i diverse dokument kring anställningen. Sedan går dokumentet vidare till personen som vill ha arbetstillstånd och fylls i av hen.

– Gör man inte det så har personen förmodligen redan ett uppehållstillstånd på grund av andra orsaker.

Norran bollar frågan till Kim Bodén. 

Hur många har ni aktivt ansökt om arbetstillstånd för?

"Kommunen lämnar information enligt nedan till Migrationsverket. Men vi kan enbart säga att vi följer upp ca 130 individer gällande tillfälliga/tidsbegränsade arbetstillstånd i vår statistik d v s rätten att arbeta i Sverige."

Norran begär att få information om de 130 individerna för att se hur ansökan gått till. Men detta framgår inte i handlingarna.

Till slut, efter att två presskommunikatörer varit involverade, ger Migrationsverket ett besked. Det handlar om åtta personer registrerade hos kommunen som kan komma att beröras. Siffran är från november.

Kim Bodén får kommentera den:

– För oss låter siffran låg. Att säga att det bara är åtta kan också bli fel. Det kan finnas arbetstillstånd där personer bytt arbetsgivare och då finns inte deras arbetstillstånd registrerade hos Skellefteå kommun även om de arbetar för kommunen. Det vi kan säga är att vi har 130 tillfälliga och tidsbegränsade arbetstillstånd som kan komma att beröras. Alla sådana tillstånd är osäkra.

– Vi har ingen lagstadgad skyldighet att följa upp försörjningskravet. Vi säkerställer att personer har rätt att arbeta i Sverige, det vill säga aktuella arbetstillstånd.

Hon påpekar att det finns en massa olika krav kring arbetstillstånd sedan tidigare.

– Vi har inte råd att förlora någon anställd. Det här försvårar ytterligare möjligheten för dem att arbeta här. Det är synd att debatten handlar om antal.

Detta gäller

Det nya kravet på god försörjning gäller för uppehållstillstånd beviljade på grund av arbete om personen kommer till Sverige från ett land utanför EU/EES.

Det innebär att de som till exempel ansöker om eller har uppehållstillstånd på grund av skydd, familjeanknytning, studier, eller tillstånd enligt massflyktsdirektivet eller gymnasielagen, inte påverkas.

Däremot gäller det nya kravet på god försörjning personer som har fått avslag på sin asylansökan och istället ansöker om arbetstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!