Oenigheten var stor på kommunfullmäktige i Skellefteå över den nya lagen från den 1 november om försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Regeringen har beslutat att försörjningskravet för den som ansöker om arbetstillstånd höjs från 13 000 kronor till 27 360 kronor. Det gäller om man kommer från ett land utanför EU.
– Många med utländsk bakgrund finns inom välfärdsyrkena. De flesta har uppehållstillstånd, men det finns även personer med arbetstillstånd, ofta med betydligt lägre löner än vad som kommer att krävas för ett nytt arbetstillstånd, säger Linnea Öhman (MP) som gjort en interpellation i frågan.
Personalnämndens ordförande Evelina Fahlesson (S) försöker reda ut hur många i kommunen som berörs:
– En preliminär uppskattning gjordes på 200 personer, nu då vi kartlagt det närmare handlar det troligtvis om 130. Det är osäkert att kartlägga detta. Det handlar om vårdbiträden, undersköterskor samt anställda inom förskolan, städ och måltid. Problemen är att då vi förlorar någon så är det svårt att hitta ersättare.
Moderaterna ifrågasatte den kartläggningen.
– Det handlar om 15 000 personer i landet. En tredjedel är inom gröna näringar, en tredjedel inom restaurang och en tredjedel är ganska spritt. Hur många är det då inom vård, skola och omsorg inom kommunerna? Jo, det är 600 personer i hela riket. Jag tycker vi debatterar fel siffror, säger Nils Vesterberg.
Men det var en bild som flera inte delade.
– Den 1 november kom ett dråpslag mot kommunen. Skellefteå hamnar i ett svårt läge. Vi pratar om att det berör 140 anställda bara inom socialförvaltningen, ett stort antal av de hotas av utvisning mitt i en bemanningskris, säger Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden.
– Det här är direkt skadligt för välfärden och Skellefteå. Medan resten av Europa försöker att attrahera arbetskraft så gör vi tvärs om. Det är en huvudlös lag, säger Carina Sundbom (C).
Andreas Löwenhöök (M) var inte nöjd med debatten.
– Hyckleriet är totalt. Moderaterna fick kritik från Socialdemokraterna att man gjorde för lite i frågan, det hela grundar sig i ett S-förslag för ett år sedan, säger han.
– Det här är Socialdemokraterna och LO:s förslag i grunden, understryker Christina Soldan (L).
– Vi i Skellefteå har motarbetat det här förslaget i över ett år, säger Daniel Sjögren (S).