Lantmäteriet är en anonym myndighet som dock har stor betydelse när något ska byggas.
De beslutar när mark avstyckas eller när fastigheter slås ihop. De lägger in nya koordinater i kartor och fastighetsregister, samt åker ut till platsen för att mäta in och markera gränserna.
Dessutom ordnar de olika rättigheter som har med mark att göra. Det kan vara rätt att ha ledningar nedgrävda i mark eller rätten att använda andras mark för vägar (servitut).
Nu när det byggs mycket i Skellefteå har antalet ärenden ökat kraftigt, vilket gjort att kötiderna växer
I januari 2022 berättade vi att kötiden var ett år, och nuläget är att den har vuxit till 17 månader för ett "normalärende". Det finns nu 371 ärenden som inte är avgjorda.
– När jag började här i augusti i fjol var kötiden 18 månader, så jag hoppas att vi nu har vänt trenden, säger Felicia Norén.
Ännu en orsak till den långa kön är brist på personal. Det bottnar i en allmän brist på lantmätare.
Felicia Norén säger att det gjorts flera åtgärder för att få ner kötiderna.
– Vi jobbar numera i team och har för närvarande tre: Prioriterade, Svåra och Normalärenden.
Prioriterade ärenden är nyproduktion av bostadshus, handel och industri. Dessutom prioriteras ärenden som inte kan genomföras:
– Då kan sökande få ett snabbt besked. Typiskt är om ett tänkt bygge strider mot strandskydd, översiktsplan eller detaljplan.
I framtiden ska det startas en fjärde grupp som ska sköta ärenden för Norrbotniabanan.
– Vi på kommunala lantmäteriet ska handlägga partiet från Södra Tuvan och in till stan. Bara det kommer att kräva tre personer, åtminstone delar av tiden.
– Allt som ligger söderut har vi överlämnat till statliga lantmäteriet.
Den som jobbar med lantmäteri kan vara både statligt och kommunalt anställd, men det är samma jobb som utförs. Kommuner kan ha eget lantmäteri, vilket Skellefteå har.
Bristen på lantmätare gäller i hela landet och därmed också statens verksamhet.
– Statliga lantmäteriet har dock fördelen att de kan hjälpas åt över hela landet. Det mesta arbetet görs ju digitalt.
Hur är då bemanningen på Skellefteå kommun?
Arbetsplatsen finns i kontorshuset Svalan och har 30 anställda. Hälften jobbar på en avdelning för geodata, hälften jobbar med lantmäteri.
– På ett år har vi anställt sex nya på lantmäteriet och bara en har slutat. Men många nya är nyexaminerade, och då krävs mycket handledning. Det skulle behövas fler med lång erfarenhet.
Vart tar då de erfara vägen? Felicia säger att det skedde ett skifte för några år sedan med många pensioneringar.
– Dessutom konkurrerar vi med privata företag som arbetar med exploateringsfrågor. Det kan vara konsulter, fastighetsbolag, med mera.
Hon vill inte att personal ska sluta för att förhållandena är stressiga.
– Trots att köerna är långa ska vi ha rimlig belastning. Varje handläggare bör ha maximalt 15 ärenden i taget.
När det gäller utbildning så finns flera vägar in, men de flesta gångbara utbildningar finns från Gävle och söderut. Därför är norra Norrland i ett extra svårt läge.
Även om det finns massor att göra råder ändå ”lugnet före stormen” jämfört med när arbetet för Norrbotniabanan drar igång.
– Markfrågorna för järnvägen kommer att ta flera år att lösa, och de ska göras i den ordning trafikverket tänker bygga. Är inte förrättningen gjord så får de annars inte tillgång till marken, säger Felicia Norén.