Josefine och hennes sambo fick vänta länge på att få flytta in i huset, som de bestämde sig för i augusti. Då betalades handpenningen, men innan paret kunde bli de nya ägarna krävdes en avstyckning. Detta eftersom säljaren skulle behålla större delen av skogen.
Gården finns i en by utanför Skellefteå.
– Ägaren startade processen med avstyckning i februari i fjol, så den pågick i nästan ett år, säger Josefine Norqvist. Det är tråkigt att vi fått vänta så länge på att få flytta in. Jag och sambon kommer att lämna våra två tidigare lägenheter i stan när vi flyttar, så det är ju synd med tanke på Skellefteås bostadsmarknad också. Det ska inte behöva stå bostäder tomma på det här viset.
– Det här är ett samhällsproblem som det talas för lite om, tillägger hon.
Nuläget är att avstyckningen blivit klar, och paret får tillträde en bit in i februari.
Hur står det då till på lantmäteriet i Skellefteå kommun? Jo, chefen Björn Holmgren kan bara hålla med. De har massor med jobb!
När det byggs mycket så påverkas nästan alltid lantmäteriet. När markägare ska sälja till fastighetsbolag så behövs det oftast avstyckningar. Exempelvis när kommunen säljer av sin egen mark, vilket sker i stor omfattning nu.
– Förr i tiden kunde vi ha 6-7 månaders väntetider, men nu är vi uppe i ett år. Vi prioriterar dock nyproduktion av bostäder, så för dem blir väntetiden kortare, säger chefen Björn Holmgren.
– Kortare än ett halvår är det svårt att komma ner till, eftersom vi ska ut och mäta när det är barmark.
På lantmäteriet ägnar man sig åt fastighetsbildning, och det är egentligen en statlig uppgift. Men större kommuner som har resurser att ha egen verksamhet får ha det, och det gäller för Skellefteå kommun. Avdelningen ligger under bygg- och miljönämnden.
Björn har jobbat på arbetsplatsen i tio år och på den tiden har antalet handläggare ökat från tre till åtta.
– Jag söker ständigt mer personal och skulle anställa direkt om jag hittar rätt. Eftersom vi tar avgifter för jobbet så finansierar tjänsten sig själv. Men det är svårt att hitta utbildad personal.
Köerna har ökat kraftigt de senaste två åren. Främsta orsaken är det ökade byggandet, men avdelningen har också tvingats flytta två gånger vilket har tagit tid. Först från kommunhuset Hjorten till evakuering på Kanalskolan och sedan till kontorshuset Svalan.
Inför flytten till Svalan skulle förvaltningarna bli papperslösa, så mycket tid har gått åt till att göra allt material digitalt. De många stora kartskåpen har tömts och kantorna ska hanteras i dator.
I nuläget finns 326 ärenden som väntar och inte är avgjorda.
Björn Holmgren säger att man i princip har alla i samma kö där tiden avgör. Men om du ska bygga bostäder får du förtur eller om den sökande är ett företag.
– Storleken på bygget påverkar däremot inte, det görs ingen skillnad om du är privatperson och ska stycka av för att göra en villa eller om det är ett bolag som ska göra ett helt bostadsområde. Även inom förturerna går vi i tidsordning, och tar det äldsta först.
De närmaste åren ser Björn Holmgren ingen ljusning, såvida det inte kan anställas mer folk. Det omfattande byggandet fortsätter, och i framtiden kommer Norrbotniabanan att kräva massor av resurser, då många fastighetsgränser ska ändras.