Vill inte kritisera programchefens bisyssla

I två år fortsatte kulturhusets programchef Sofia Andersson Lundberg att driva sitt eventbolag vid sidan av sitt kommunala uppdrag. Kommunalrådet Evelina Fahlesson (S) säger att konkurrerande bolag generellt sett är fel. Men hon vill inte uttala sig i det här fallet.

Personer som kontaktat Norran anser att bisysslan är förtroendeskadlig, men Evelina Fahlesson har ingen åsikt om det var fel att tillåta den då styrelsen "bara tar fram policies".

Personer som kontaktat Norran anser att bisysslan är förtroendeskadlig, men Evelina Fahlesson har ingen åsikt om det var fel att tillåta den då styrelsen "bara tar fram policies".

Foto: Ebba Andersson/Magnus Tosser/Jeanette Lövgren

Skellefteå kommun2022-12-07 07:00

Norran berättade förra veckan att programchefen på Sara Kulturhus, Sofia Andersson Lundberg, drev sitt eget eventföretag parallellt med det kommunala jobbet. Personer som kontaktat Norran reagerade på att hon fick bedriva konkurrerande verksamhet till kulturhuset under två år. Och att hon tjänade miljoner under dessa år.

Norran berättade även att hon fakturerat kulturhuset via sitt bolag två gånger, 14 000 respektive 100 000 kronor. Den första fakturan gällde utlägg i kulturhusets verksamhet, men varför det fakturerades via företaget gav Sofia Andersson Lundberg ingen tydlig förklaring till. I det andra fallet stoppades fakturan då det ansågs olämpligt.

Sofia Andersson Lundberg förklarade att hon fått grönt ljus för bisysslan av sin dåvarande chef och att pandemin gjorde att det tog längre tid att avveckla eventbolaget än det var tänkt.

Synpunkter har sedan dess kommit in till Norran. Läsare frågar efter styrelsens och kommunledningens syn på saken. En person påpekar att den förre skolchefen fick gå på grund av jäv. Varför gjorde man annorlunda här?

Evelina Fahlesson var vid den aktuella tiden ordförande i kulturhusbolaget och därmed ytterst ansvarig för verksamheten. Hon är ett av två kommunalråd i Skellefteå kommun, som deklarerat att de jobbat mot jäv och andra oegentligheter sedan jävsproblemen uppdagades. 

Hur ser du på det som rapporterats?

– Situationer kan inträffa vid en ny anställning, exempelvis att man har ett tidigare bolag som måste hanteras. Då måste man föra en dialog med arbetsgivaren om hur det ska hanteras.

Är det ok för kommunalt anställd att bedriva bisysslor som konkurrerar med kommunal verksamhet där man själv arbetar?

– Nej, det är det inte. Samtidigt måste vi bedöma detta från fall till fall. 

Hon tillägger:

– När det gäller Sofia Andersson Lundbergs bolag var överenskommelsen att hon skulle avsluta sina påbörjade åtaganden och verksamheten i bolaget. Det var alltså en godkänd bisyssla under en övergångsperiod då inte heller kulturhuset hade börjat bedriva publik verksamhet. Pandemin gjorde att detta drog ut på tiden.

Är det rimligt att det ska få ta två år innan ett konkurrerande bolagsengagemang avvecklas?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det får bedömas från fall till fall.

Hon berättar att hon minns att någon ställde frågor om bisysslor generellt i Kulturhusbolagets styrelse vid något styrelsemöte. 

– Vi har tagit beslut om policydokument kring jäv, bisysslor och korruption i styrelsen. Det är det vi kan göra i styrelsen. Diskussionen om enskilda fall blir mellan chef och medarbetare.

Men har inte styrelsen ett ansvar för att se till att en verksamhet exempelvis inte är korrupt?

– Ja, och det innebär bland annat att styrelsen ska ställa frågor till vd om hur de jobbar med dessa frågor.

Hon säger samtidigt att styrelsen kände till att Sofia Andersson Lundberg hade ett bolag, men inte vad det handlade om i relation till kulturhusbolaget.

– Styrelsen anställer en vd. Den relationen finns för att upprätthålla de policys som styrelsen beslutat om. Vd hade muntligen godkänt bisysslan.

Hon tillägger:

– Vad jag förstår tittar man nu på att införa skriftlig dokumentation av godkända bisysslor.

Vad säger kommunens policy om bisysslor?

– Det finns en policy. En bisyssla ska vara förenlig med medarbetarens uppdrag vilket indirekt betyder att bisysslan inte ska konkurrera. Det är dock skillnad mellan tillåten bisyssla under anställning och den övergångsperiod som en nyanställd kan behöva för att avsluta bisysslan.

Hon var själv osäker på vad som står i policyn kring hur avtalen ska göras, skriftliga eller ej. En kontroll visar att de ska dokumenteras.

– Den anställde ska informera om bisysslor och det är en punkt i medarbetarsamtalet.

Var det fel att tillåta bisysslan i det här fallet?

– Jag tänker att de har haft en dialog och att dåvarande vd har sagt att hon ska avsluta bolaget. Men vad jag förstår har pandemin ställt till det här.

Ser du några risker med att någon bedriver en bisyssla som konkurrerar med kommunens verksamhet?

– Vår policy är utformad för att vara en vägledning när det gäller vilka bisysslor som kan godkännas och inte. Just för att motverka att anställda bedriver bisysslor som konkurrerar.

Det gäller i bolagen

"Oftast är de kommunala besluten formulerade så att vi uppmanar att de kommunala bolagen ska följa kommunala beslut. Men varje bolag äger sina egna beslut. Ibland finns specifik verksamhet som gör att de måste anta egna policydokument. Har de inga egna så omfattas de automatiskt av kommunens", säger Evelina Fahlesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!