Bolaget My Molly vann i december upphandlingen att driva härbärget vidare från den 1 maj 2024 till 30 april 2026. När kommunen bröt avtalet i slutet av januari hotade bolaget med rättsliga åtgärder, vilket Norran skrivit om tidigare. Nu har stämningsansökan lämnats in till tingsrätten, i vilken bolaget kräver ett skadestånd på över 3,5 miljoner kronor för den förlorade vinsten.
– My Molly har definitivt inte gjort fel och vi har ett avtal. Till skillnad från kommunen så följer vi de avtal vi skriver, uppgav bolagets nya företrädare i artikeln.
– Om de begår avtalsbrott kommer vi att gå vidare rättsligt, var budskapet.
I yrkandet kräver bolaget dessutom ersättning för rättegångskostnader med ett belopp som senare kommer att anges, samt för ansökningsavgiften till tingsrätten om 2 800 kronor.
– Vi är medvetna om det. Vi har också kollat med tingsrätten men vi har inte delgivits någon stämningsansökan än. Tingsrätten har också förelagt dem att komplettera, säger Frida Berggren, förvaltningsjurist vid Skellefteå kommun.
Bolaget ifråga anser att grunden till uppsägningen saknas och att kommunen därför gör sig skyldiga till avtalsbrott, enligt stämningsansökan.
– Vi får titta på stämningsansökan när vi får del av den. Den har inte kommit in till kommunen så det är svårt att uttala mig om den innan jag tagit del av den.
Bolaget kräver skadestånd om 3,5 miljoner kronor. Vad har du för kommentar till det?
– De har kommit med olika förlikningserbjudanden, men vår inställning har varit att vi inte bedömer det som något vi ska ersätta i dagsläget.
Kan ni komma att gå med på en förlikning?
– Nej, inte av det som inkommit hittills. Vi går inte med på någon förlikning.
Kommunen har anlitat en advokatbyrå i samband med tvisten. Norran har tagit del av en mejlväxling mellan den och Frida Berggren, som i vissa delar är maskad.
"My Molly fortsätter att jaga oss i förlikningsfrågan", skriver den anlitade advokatbyrån i ett av mejlen.
I mejlen framgår också att kommunen saknar rättsskydd via något försäkringsbolag. I ett mejl skriver advokatbyrån:
"Vi uppfattade på mötet att kommunen inte hade rättsskydd. Meddela om vi missuppfattat. Annars tänkte vi fakturera för hittills nedlagd tid i ärendet. Om det blir en tingsrättsprocess, vilket mycket synes tala för, kan vi givetvis ändå yrka på ersättning för denna kostnad om det går till dom."
I vändande mejl svarar Frida Berggren:
"Absolut ni kan skicka fakturan till oss. Vi har kollat med de som har hand om försäkringar på kommunen och de har uppgett att kommunen inte har rättsskydd."
I samma mejl efterfrågar hon en uppskattning om vad ombudskostnaderna skulle landa på om kommunen väljer att gå vidare i processen.
Frida Berggren säger till Norran att ett försäkringsbolag vid ett rättsskydd kan ta en del av kostnaderna men att den förlorande parten normalt får stå för rättegångskostnaderna, om man yrkar på det.
Hur kommer det sig att ni inte har rättsskydd?
– Kommunens försäkringsmäklare säger att kommuner av Skellefteås storlek inte erbjuds rättsskyddsförsäkring just på grund av storleken. Skellefteå kommun har dock rättsskydd vid miljöbrott.
Vad kan ombudskostnaderna landa på?
– Det är inget som jag kommer att kunna uttala mig om just nu i alla fall.
Samtidigt kan Norran berätta att kommunen den 27 mars i stället tecknat ett långsiktigt avtal i en direktupphandling med LP Norr från den 1 maj 2024 fram till den 31 augusti 2026. LP Norr är det bolag som trädde in tillfälligt i samband med att kommunen valde att avbryta samarbetet med det bolag som tidigare drev härbärget.
Tomas Teglund, ordförande för nämnden för support och lokaler på Skellefteå kommun, har fattat beslutet enhälligt.
– Vid brådskande ärenden får jag ta sådana beslut. Vi var tvungna att ta ett beslut så att vi har ett härbärge på plats från den 1 maj 2024, säger han.
Avtalet med LP Norr tecknas utifrån bolagets tidigare inlämnade anbud, vilket innebär en kostnad för kommunen på 3,4 miljoner kronor per år.
– Vi har haft en dialog med LP Norr och vi har inte lagt ut det upphandlingen. Beslutet är taget mest för att vi skulle få igång att ha ett härbärge.
Problemen med härbärget uppdagades den 26 januari när Norran kunde berätta att hemlösa tvingades att sova ute eftersom härbärget stängt.