Händelsen inträffade i början av juni på en grundskola i Skellefteå kommun. Eleven ska ha stått på skolgården med ett vasst föremål i sin hand och hotat att skära en ur personalen i ansiktet.
Eleven ska sedan ha börjat göra utfall mot personen innan han blev övermannad och fick tillhygget fråntaget.
Enligt anmälan ska eleven då ha uttalat flera dödshot och andra hot av grov karaktär. Han ska bland annat ha hotat att skada personalen.
Eleven beskrivs som väldigt upprörd, arg och svår att få kontakt med. Rektor tillkallades men eleven ska ändå ha fortsatt att hota, sparka och slåss. Han ska även ha hotat rektorn på samma sätt.
En elevassistent ringde till elevens mamma och då ska eleven ha hotat med att skada henne när han kommer hem.
Händelsen har nu anmälts till Arbetsmiljöverket. Norran har tidigare granskat våldet i Skellefteås skolor och skildrat hur fysiskt våld och verbala kränkningar blivit en del av vardagen för personal i flera av kommunens grundskolor.
Henrik Bolin, avdelningschef för grundskolan i Skellefteå kommun, kan inte uttala sig om det enskilda fallet men konstaterar:
– Skolan är en komplex verksamhet. Vi har väldigt många elever och mycket personal, då uppstår det konflikter ibland. Det kan vara oerhört komplexa situationer och personalen gör oftast så gott de kan, samtidigt som eleverna sliter med att växa upp och lära sig hur de ska uppföra sig i relation till andra.
Hur stöttar ni de inblandade efter en sådan här händelse?
– Vi har till exempel kommunhälsan om personalen signalerar behov av stöd. Vi jobbar också med att utbilda våra assistenter och stärka deras kunskaper för att kunna hantera olika situationer.
– Och vad gäller stöd till elever så har vi till exempel elevhälsan, kurator och skolpsykolog.
Ibland polisanmäls den här typen av händelser, men Henrik Bolin säger att det inte finns någon generell linje.
– Vi bedömer det från fall till fall. Vissa elever kan till exempel ha diagnoser och inte förstå vad de gör, eller konsekvenserna av deras agerande. Då känns det väl tufft att jobba med polisen som verktyg, säger han.