Det har gått ett drygt år sedan Norran besökte familjen Eriksson i Västra Vallen. Byn hade tillsammans med ytterligare fem byar fått lampor släckta eftersom de var farliga.
Sommaren 2019 hade Skellefteå kommun börjat med besiktningar av belysningsanläggningar igen, efter att ha pausat dem i flera år.
"Kommunen är ansvarig om det skulle ske en olycka eller brand" förklarade belysningschef Anders Saadio.
Resultatet blev att man delvis släckte ner lampor i sex byar.
I somras fortsatte besiktningarna och ännu fler farliga ställen hittades. Just nu har 29 byar delvis nedsläckta anläggningar.
– Oftast handlar det om några lampor, det är ovanligt att det handlar om en hel by, säger Anders Saadio.
I Västra Vallen drev Bobby Eriksson frågan om belysningen. Han tyckte det var dåligt att gatlysena inte kunde åtgärdas redan förra vintern. Samhällsbyggnadsnämndens ordförande lovade att de nya belysningsreglerna skulle antas i mars 2020 och sedan skulle planeringen börja.
Men så blev det alltså inte, utan nu är det andra vintern utan åtgärder. Bobby Erikssons kritik har bara växt.
– Man tappar ju tilltron till politiker när de bara lovar och lovar, men aldrig kommer till skott, säger han.
Den vikarierande ordföranden i nämnden, Peter Stensmar (S), beklagar att beslutet om regler ännu inte är taget.
– Det är tråkigt att det tar tid och även jag känner mig frustrerad. Det är dock viktigt att de nya reglerna är väl förankrade. Helst ska alla partier acceptera dem, åtminstone de flesta. Det får inte bli så att reglerna ändras efter valresultat, vi ska leva med dem länge, och när en by får ny anläggning måste det vara enligt samma regler som grannbyn.
– Varje gång det presenteras ett nytt förslag tar våra ledamöter det till sitt respektive parti för diskussioner. Så det är alltså inte bara inom nämnden de ska diskuteras.
Här kan du läsa mer om hur förslagen tas fram.
Han säger att socialdemokraterna har varit försiktigt positiva till varje förslag, men har förslagit förbättringar. På så vis har alternativen blivit bättre och bättre.
– Men jag tror inte att vi är redo att ta beslut redan nu i februari.
Han säger att det varit svårt för politiker att ta ställning genom att få se på några kartor och förslag. Det är svårt att se vidden av vad man beslutar.
– Reglerna är en komplex fråga och därför måste de få ta den tid som krävs, säger Peter Stensmar.