Stadshusets nya möbler: Politiker - ”Jag tror inte att alla sitter och gungar”

”Det är svårt att svara på om kostnaderna är rimliga eftersom jag inte kan detaljerna. Jag vet bara att de blivit lägre än budget”, säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Foto: Norran

Samhälle och välfärd2017-03-20 16:55

Norran har granskat möbelkontot för support och lokalers nya kontor, där enskilda inventarier kan uppfattas som dyra och väcker reaktioner. Inte minst bokhyllan för 120 000 kronor.

Läs också:  Designmöbler och gungor – så mycket kostar nya möblerna i Stadshuset Brinken

Läs också:  Byggde bokhylla i Stadshuset för 120 900 kronor

Lorents Burman poängterar flera gånger att det viktigaste med projektet är besparingar.

– De huvudsakliga syftena med projektet är att minska lokalkostnaderna och frigöra lokalytor.

Andreas Löwenhöök (M) framför samma argument, men tillägger att det också är viktigt att få en bra arbetsmiljö.

Läs också: Verksamhetschef - ”Vill inte kommentera enskilda inventarier”

Angående möbelkostnaderna säger han:

– Det är svårt för mig att göra bedömningar av möblerna. Vi politiker har beslutat om ett ramverk. Sedan förutsätter vi att tjänstemännen genomför projektet inom ramarna.

Lorents Burman:

– Det är svårt att svara på om de är rimliga eftersom jag inte kan detaljerna. Jag förutsätter att support och lokaler har jobbat utifrån rätt metod när de gjort de här arbetsmiljöerna, säger han.

Det väcker inga frågor?

– Det kan väcka frågor hos mig. Vi får följa upp det, men jag förutsätter att det finns ändamålsenliga inventarier, säger Andreas Löwenhöök.

Lorents Burman och Andreas Löwenhöök betonar flera gånger att en utvärdering av projektet ska göras, det är beslutat. Men de vet inte när eller hur den ska göras.

– Jag förväntar mig en slutredovisning innan vi tar nya beslut om pengar till nya projekt, säger Lorents Burman.

Är det realistiskt att göra samma investeringar i hela Brinken?

– Om det är så att vi sparar pengar på det. Men i dagsläget har vi inga investeringsplaner, säger Lorents Burman.

Andreas Löwenhöök:

– Faller det här väl ut finns det ingen anledning att inte utvidga projektet. Men jag tror inte att den här typen av arbetsplats passar för alla medarbetare. Vissa verksamheter, med mycket sekretess, passar det inte alls för, säger han.

– Sett till underlaget vi har kan man spara två miljoner på lokalhyra varje år och det är pengar vi kan använda för att satsa på skola, förskola och omsorgen, tillägger han.

Ni tar ofta beslut om miljonbudgetar. Är 100 000 kronor småsummor?

– Det är hundratals artiklar som ska köpas in. Det går inte att vara där nere i detaljerna, säger Lorents Burman.

Men nu berättar vi om dem. Vad känner du inför det?

– Om det dragit iväg tycker jag att support och lokaler ska titta på det, naturligtvis, säger Lorents Burman.

Hur tror du andra medarbetare uppfattar idén om att skriva rapporten på motionscykeln eller att sitta och gunga?

– Jag kände inte till att man har motionscyklar eller gungor. Det kan väl alltid i sådana fall sticka i ögonen hos folk. Men det ska vara en attraktiv arbetsmiljö för dem som jobbar där. Jag tror inte att alla sitter och gungar. Det kanske är en detalj i kontorsmiljöerna, ett begränsat antal gungor där, säger Lorents Burman.

– Det kan säkert sticka i ögonen hos vissa. Jag tror inte att den här typen av arbetsplats passar för alla medarbetare. Det kan behövas en mångfald av kontorslandskap i Brinken. Vissa verksamheter, med mycket sekretess, passar det inte alls för, säger Andreas Löwenhöök.

Verksamhetsnyttan

Norran har även pratat med Kenneth Fahlesson, ordförande i socialnämnden och Fredrik Stenberg, ordförande i för- och grundskolenämnden, om satsningen. De är i grunden positiva till projektet. Fahlesson (S) tycker emellertid spontant att möbleringen låter ”förvånansvärt dyr.”

– Jag har svårt att se motivet till kostnaderna. Arbetsmiljön blir inte per automatik bättre med designmöbler. Jag kan inte se att en bokhylla för de här summorna motsvarar verksamhetsnyttan?

Men han medger samtidigt att ha själv varit med och tagit beslutet om att bevilja pengar till projektet.

– Jag måste stå bakom det. Men jag måste också se till att alla medarbetare i kommunen har en bra arbetsmiljö, även inom våra verksamheter. Är vi beredda att satsa lika mycket på personal utanför Brinken? säger han.

Fredrik Stenberg (S):

– De jag pratat med verkar trivas i de nya lokalerna. Syftet är att få ut mer effektivitet av den personalkostnad man har.

Samtidigt medger han:

– Det låter som en dyr bokhylla, men det är svårt att ha någon åsikt när man inte är insatt. Vissa saker blir dyra. Det ser vi när vi bygger skolor. Men som princip vill vi lägga så lite som möjligt på lokaler och så mycket som möjligt på verksamheten. Jag har inget intresse av att Brinken ska vara utsmyckat med designermöbler, säger Fredrik Stenberg.

Att satsningen hamnade i support och lokaler tycker Fredrik Stenberg var rätt eftersom de ansvarar för alla lokaler i kommunen.

– Men det måste utvärderas. Trivs man och framför allt kan man göra det billigare?

Hur ser du på rättviseaspekten gentemot andra delar av verksamheten?

– Vi har investerat historiskt högt i skolan nu och det blir väldigt bra. Jag tror att lärarna känner att vi satsar där, säger han.

På frågan om att utöka Framtidens arbetsplats i Brinken svarar Kenneth Fahlesson att en stor del av äldreomsorgens arbete sker på ett aktivitetsbaserat sätt redan i dag – i andra människors hem.

Dessutom tror han att stora delar av deras verksamhet inte lämpar sig för ett aktivitetsbaserat kontor på grund av sekretess. De kan behöva fler händer i vården och bättre teknikstöd för att orka med sina arbetsuppgifter på ett bättre sätt.

Fredrik Stenberg tycker den digitala satsningen är viktig.

– Verksamheterna är beroende av stödfunktioner i Brinken, av kontakt med cheferna och specialistfunktionerna där.

– Man måste väga kostnaden mot minskningen av den totala kontorsytan i kommunen. Men jag har svårt att se att vi kan tjäna igen ett halvt kulturhus i driften, tillägger han.

”Ska ifrågasättas”

Stina Engström (L) vice ordförande i gymnasienämnden reagerar starkt på kostnaderna som Norran redovisar. Hon hänvisar bland annat till en nyhet i P1 om att arbetsmiljön på 9 av 10 skolor i riket är undermålig.

– Inga vuxna skulle acceptera den arbetsmiljö våra barn och ungdomar tvingas arbeta i. Behoven är stora ute vid många skolor, att i det sammanhanget läsa att man satsar dessa summor, det ska absolut ifrågasättas, säger hon.

Vill du att vi ska granska något?

Tipsa oss: granskning@norran.se

Jag har inget intresse av att Brinken ska vara utsmyckat med designermöbler.

undefined
Väcker debatt. Valet av möbler i Stadshuset väcker reaktioner. Politikerna är positiva till satsningen överlag, men tycker att det är svårt kommentera möbelvalen.
undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!