Så gick det med ungdomarnas förslag om gator och trafik

Många förslag avslogs när tekniska nämnden i Skellefteå fattade beslut om motionerna från ungdomsfullmäktige.

Samhälle och välfärd2016-05-01 16:00

- Jo, dessvärre, säger vice ordförande Rune Wästerby (Mp). Men i många frågor kan vi hålla med ungdomarna, det finns dock inte pengar till satsningar.

Ungdomar var inbjudna för att höra hur det gick med deras ärenden, och 7-8 stycken deltog.

Trafikverkets fråga

Flera förslag handlade om cykelvägar.

En elev hade förslagit cykelväg från Lejonströmsbron mot Lund, helst ända till Klutmark. Elva elever ville ha cykelväg mellan Degerbyn och Medle.

- Båda är trafikverkets ansvar. Vi kan inte annat än att hålla med, och dessa är också nummer två och tre i önskelistan som kommunen skickat, säger Rune Wästerby.

Farlig genväg

Det blev nej till gatlysen vid Östra Leden, strax norr om korsningen med Torsgatan. Där brukar fotgängare gena, men eleven tycker det är farligt i mörkret.

Tekniska nämnden är dock kallsinnig och säger att där ska folk inte gå överhuvudtaget. Istället ska man välja gångvägarna som har tunnlar. Genvägen används bland annat av boende på Morö Backe när de ska till affären på Moröhöjden.

Ett förslag som gick igenom handlar om övergångsstället vid Mobackenrondellen som inte har några zebraränder. Avdelningen för trafik får nu i uppgift att se över alla övergångsställen i kommunen och om de måste målas bättre i sommar.

Nej till övergångsställe

En elev vill att övergångsstället på Gymnasievägen vid Anderstorpsgymnasiet kommer tillbaka. När man kliver av bussen vid E4 kan man då gå över möbelhusens parkering och rakt mot skolan.

Men nämnden avslår, och säger att man ska gå i gångtunneln under Gymnasievägen istället. Det blir 50 meter längre än att gena.

Varning för ryttare

Ett förslag bifalls som handlar om varningsskyltar för häst. Eleven vill för det första att det ska bli mer kunskap om hästar bland trafikanter. De passerar ryttare i för hög fart, även mopedister som ofta finns på samma småvägar som ryttarna. Detta säger dock nämnden nej till eftersom det är staten som utbildar när folk tar körkort.

Däremot får eleven igenom förslagen om varningsskyltar på Gunsenvägen i Ursviken, och vägen mellan E4 och Boviksbadet.

I övrigt måste ridklubbar eller andra begära att få skyltar, eftersom kommunen inte kan veta var det rids mycket.

Klippa häck

Ett visst stöd får eleven som vill ha en spegel i en vägkorsning i Ursviken där det är dålig sikt. Nämnden svarar att speglar bara hjälper bilister, de är inställda så. Men man säger ja till att kontakta den villaägare som inte har klippt ner sin häck till tillåten höjd.

Det blev nej till förslaget att asfaltera Gunsenvägen. Den som kom med förslaget tycker att vägen är väldigt guppig och trasig. Särskilt är det sträckan till fotbollsplanerna som önskas uppfräschad.

Förslaget avslås eftersom underhållet av vägen redan går back för kommunen. Den är egentligen enskild, men kommunen sköter den och får statsbidraget. Bidraget täcker dock bara halva kostnaden.

Läs också: Här kan du läsa om ungdomsfullmäktiges förslag om skolmat. 

Nej blev det också till förslaget att det borde byggas en särskild park och rastgård för hundar. Förslaget avslås eftersom det inte anses vara tekniska nämndens uppgift. Det sägs dock att en förening gärna kan göra detta.

Förslaget om att bygga lekpark för ungdomar i Skelleftehamn leder inte till någon åtgärd. Eleven som skrev förslaget tycker det vore bra om ungdomar kunde vara ute istället för att sitta vid sina telefoner. De ska då ha lite kluriga och svårare redskap än en vanlig park.

Nämnden svarar att Badhusparken ska renoveras 2017 och då är det tänkt lite grejer för större barn. Så delvis är alltså förslaget på gång.

Cykling på gågatan

Det blir inga ändrade tider när man får cykla längs gågatan (Nygatan) i Skellefteå. Tre elever ville att cykelförbudet börjar gälla klockan 10.00 så att även den som har sovmorgon hinner cykla den vägen. Men nämnden vill hålla kvar vid 09.00. Den tipsar istället att man cyklar längs Storgatan, som har särkilt cykelfält och där man får cykla snabbare. När man cyklar på gågatan (mellan 18.00 och 09.00) ska det vara i gångfart. Det innebär att leden alltid är ett långsamt alternativ.

Förslaget om mer växter i Skellefteå centrum avslås, eftersom det inte finns plats för fler planteringar. Centrum måste också vara möjligt att ta sig genom för gående, cyklister, rullstolar, utryckningsfordon och transporter.

Fler parkeringar

Flera elevförslag handlade om parkeringar. Ett förslag om fler parkeringar i centrum avslås, eftersom beläggningsgraden på kommunens parkeringar totalt sett bara är 50 procent. Dessutom planeras just nu stora parkeringshus i centrums ytterkanter.

Önskemålet om fler gratis parkeringsplatser i centrum avslås också. Det påpekas att gratis platser finns vid Eddahallen, Skellefteå Kraft arena och vid Anderstorpsskolan. Därifrån är det tio minuter att gå.

Avslag blir det också för eleven på Baldergymnasiet som tycker att det borde vara gratis parkeringsplatser även vid denna skola, såsom på Anderstorp. I svaret sägs att skolan förlorade 50 platser på grund av nya sporthallen, och då finns det inga att erbjuda till elever.

Läs också: Dessa förslag hamnade på gymnasienämndens bord. 

Läs också: Här är förslagen om skolans lokaler. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!