Inte sedan 1600-talet har Sveriges länskarta ritats om i någon större utsträckning. Men nu kan det vara dags. Regeringen vill införa en ny indelning av Sverige och i Västerbotten talar sig politikerna från olika politiska läger sig varma för att denna reform behövs.
Läs också: Professor: Här är för– och nackdelarna
Det finns också andra exempel i Sverige där län slagits ihop, exempelvis Västra Götalandsregionen. Där slogs 1999 landstingen i flera län ihop och bildade en region som har ansvar för sjukvård, tillväxt och utveckling samt kollektivtrafiken.
I omgångar har det diskuterats om inte samma utveckling borde ske på våra breddgrader. Någon "verkstad" har det aldrig blivit och till slut blev lösningen för Västerbotten ett bilda en egen region.
– Vi har hela tiden sett detta som en halvmesyr i avvaktan på att storregion med fyra län ska bli verklighet. Nu ser det ut att kunna ske, säger Erik Bergkvist, S-märkt ordförande i Region Västerbotten.
Han är som sagt nöjd och glad över utvecklingen och är samtidigt en aning förvånad över att övriga län i Norrland nu vill bli med på tåget.
Läs också: Kan sjösättas om tre år
– I övriga län har under perioder frågan om storregion ansetts vara politiskt död. Så är det inte längre.
Inom ett par år kan alltså Region Västerbotten som organisation ha gått i graven. I stället kan det bli så att landstingen försvinner i Norrland, det blir en storregion med ett direktvalt parlament och beskattningsrätt som bestämmer över hur exempelvis vården ska se ut i Norrland.
– Det ser jag som positivt. Regionen får större muskler och vi kan värna sjukhusen och på de olika enheterna satsa på fler specialiteter. Erfarenheterna från Västra Götaland och Skåne är ju också goda när det gäller bildandet av en storregion, säger Erik Bergkvist.
Ska en storregion bildas måste det också utses en residensstad. Är det då enligt Erik Bergkvist självklart att Umeå ska utses?
– Nej, så är det inte. I Umeå har vi regionsjukhuset, så ett residens kan ligga någon annanstans.
Förhandlingar
Sundsvall sägs nu vara favorit, men Norrbotten och Jämtland lär vilja ha ett ord med i laget. Säkerligen också Skellefteå.
– Många städer lär räcka upp handen, det får bli förhandlingar. Och det är absolut inte så att allt kommer att hamna i den kommun som utses, filialer måste ju skapas på en rad orter.
Socialdemokraterna i Västerbotten är positiva till en storregion och liknande tongångar kommer också från andra partier. Håkan Lindh, Liberalerna i Skellefteå, har under flera år profilerat sig när det handlar om Region Västerbotten.
– Mitt parti har varit kritiskt mot Region Västerbotten, för mycket har centraliserats till Umeå och vi är för ett direktvalt parlament med beskattningsrätt. Nu kan det äntligen hända något, jag hoppas verkligen att det blir en storregion. En stor fördel är att administrationen går att rationalisera vilket frigör pengar till vårdinsatser.
Andreas Löwenhöök, Moderat och oppositionsråd, är också positiv till en storregion.
– Om det blir fyra län som går ihop är det helt okay. Det viktigaste för den nya storregionen blir att säkra vården.
Nackdelar finns
Finns det några nackdelar enligt Andreas Löwenhöök med en storregion?
– Självklart, bland annat blir representationen från Skellefteå mindre i det nya parlament som bildas. Uppdragen ska ju spridas bland folkvalda från många kommuner i hela Norrland.
Lorents Burman, kommunalråd i Skellefteå, ser det här som kanske en sista möjlighet att bilda en storregion.
– Frågan har i perioder varit aktuell. Nu kanske det äntligen kan hända något.
Är det då tänkbart att Skellefteå skulle kunna bli residensstad?
– Geografiskt ligger vi bra till, ungefär mitt i regionen. Men vi får inte fastna i en diskussion om var residensstaden ska placeras, säger Lorents Burman.