Det säger Anders Lidström, professor i Statsvetenskap vid Umeå universitet.
– Länsindelningen vi har nu är flera hundra år gammal. Förr eller senare måste något ske och jag tror att vi kan ha en storregion på plats inom tre år.
Anders Lidström är en aning förvånad att det dröjt så länge innan det ser ut att bli något konkret av planerna.
– Moderaterna har inte varit så positiva till planerna på central nivå, men här i Norrland verkar partiet bejaka planerna.
Övriga partier säger sig vara positiva till planerna. I övriga län, förutom Västerbotten, har planerna på en storregion varit politiskt död i flera år.
– Men nu rör det på sig och jag ser flera fördelar med en storregion.
Kan kraftsamla
Då tänker Anders Lidström bland annat på att en storregion kan kraftsamla på ett annat sätt än vad som gäller nu. Vi får en starkare röst mot regeringen och riksdag och EU.
– Man kan fokusera mera på viktiga frågor och det kan bli rationaliseringar inom bland annat administration.
Anders Lidström ser framför sig en ökad specialisering på sjukhusen och att resurserna används mer effektivt. Men Anders Lidström erkänner också att det finns vissa nackdelar.
– Det blir längre avstånd mellan väljare och förtroendevalda. Ett regionparlament kommer inte att kunna ha politiker från alla kommuner.
När det gäller regionhuvudstad så finns det exempel från Västra Götaland och Skåne att det inte alltid behöver handla om någon storstad. Vänersborg är "huvudstad" i Västra Götaland och i Skåne är Kristianstad "huvudstad".
Bra placerat
– Umeå har också sagt att de har ett universitetssjukhus och därför kommer de inte att "slåss" för att bli huvudort. Sundsvall kan ligga bra till, men rent geografiskt så återfinns Skellefteå i mitten på kartan.
Just därför utesluter inte Anders Lidström att Skellefteå har bra argument på sin sida, men en nackdel finns.
– Och det är att Umeå har sitt sjukhus, därför kanske man i slutänden vill ha regionhuvudstaden i något annat av de Norrlandslän vi har i dag.