Den nya vattenförsörjningen är Skellefteå kommuns i särklass dyraste projekt som just nu pågår. Det ska totalt kosta 610 miljoner kronor.
Norran har tidigare berättat om grävningarna av ledningar. Nu har vi besökt bygget av själva vattenverket - vilket ska kosta 230 miljoner.
Gjuter bassänger
Det spretar armeringsjärn lite överallt på byggplatsen. De 30 byggnadsarbetarna håller på med gjutning av bassänger. I dessa stora, slutna kamrar ska vattnet renas för att bli dricksvatten.
Bassängerna och golvplattan är det enda som gjuts på plats. Det görs för att bli helt vattentätt och ha fullgod hållfasthet.
Det blir två parallella system genom hela vattenverket, så att man i händelse av strul kan stänga av det ena helt och låta det andra gå.
Klipp: Här flyttas ett stort tält till en ny plats där det ska gjutas.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Varje linje har tre stora bassänger som också är uppdelade i mindre delar med mellanväggar.
Under de två timmar det tar för vattnet att passera alla rummen ska det luftas, rinna genom ett sandfilter, belysas med uv-ljus och kloreras.
Bassängerna rymmer tillsammans 1,2 miljoner liter vatten. Som jämförelse kan sägas att det är 1,5 gång så mycket som Eddahallens stora simbassäng.
Egen reservoar
Därefter rinner vattnet till en reservoar i en sidobyggnad. Där ska det under fyra timmar rinna genom en labyrint av innerväggar, och under tiden hinner kloret verka och döda eventuella bakterier.
Reservoaren rymmer 4,8 miljoner liter vatten (motsvarar sex bassänger på Eddahallen)
Sedan får vattnet rinna i väg i de nya ledningarna som håller på att läggas.
Det kommer att ta fem timmar för vattnet att rinna till centrala Skellefteå och åtta timmar till Skelleftehamn.
Grund och bassänger görs
Byggandet av vattenverket började i augusti 2016 då det bröts vägar och gjordes markarbeten.
Gjutningen kom igång i november, först med hela den stora bottenplattan som blir 6 000 kvadratmeter, och sedan med bassängerna.
Klipp: Kolla in hur det ser ut på byggplatsen i Medle i klippet nedan
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Vi går en tur och tittar på det febrila arbete som pågår denna soliga och vackra dag.
Ner i bassängerna kan vi inte gå eftersom de är täckta med presenningar och det är helt mörkt. Istället rör vi oss i mellanområdet där personal kommer att kunna vara i framtiden när de har koll på processen.
Djupa bassänger
Bassängerna ser ut att bli små, de är cirka 6 x 15 meter, och hela arbetsplatsen är mer trång än väntat. Men de ska vara djupa får jag veta – som mest nio meter.
Byggnaden som ska vara runt bassängerna har man ännu inte börjat med. Den ska göras med färdiga betongelement som tillverkas i Norsjö. De arbetena väntas komma igång vid påsk.
När ytterväggarna så småningom är på plats kommer vattenverket att vara jättestort. Det blir stor skillnad mot dess föregångare, Abborrverket.
Huset får en hel del allmänna ytor för både personal och besökare. Det ska kunna tas emot studiebesök då man från stora fönster kan se in i produktionslokalerna.
Rinna med tryck
Vattenverket byggs på en hög plats norr om Medle, så att det färdiga vattnet ska rinna med självtryck hela vägen till Skellefteå.
Bygget är komplext och ett tiotal tjänstemän som jobbar med beräkningar är stationerade på platsen.
30 byggnads- och markarbetare jobbar med vattenverket och 20 gräver för ledningar ute i skog och mark.
Beslutas successivt
Ansvarig för det 610 miljoner stora projektet är Anna Andersson, med Erland Johansson som biträdande. Båda jobbar på Samhällsbyggnad, Skellefteå kommun.
– Vi ska göra en säker och hållbar vattenförsörjning som ska hålla länge, säger Anna Andersson.
Bakgrund: Här gjordes undersökningar av marken.
Läs också: Här grävdes det genom Prästbordet - bilder och film.
Missa inte: Här hade grävmaskinerna nått Nordanå.