Undersökning: Här byggs det nya vattenverket

Till hösten beräknas arbetet med det nya vattensystemet att komma igång på allvar. Men redan nu pågår förberedelser för det vattenverk som ska byggas.

Undersöker marken. Stora mängder vatten ska passera vattenverket så grunden måste bära belastningen. Foto: Leif Andersson.

Undersöker marken. Stora mängder vatten ska passera vattenverket så grunden måste bära belastningen. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Samhälle och välfärd2016-02-01 06:16

Norran besökte platsen och trots kyla och snö pågår förberedelser för bygget.

Utan guidning skulle det vara svårt att hitta dit. Platsen ligger en bit in i skogen mellan Medle och Slind. Det finns inte ens en riktig väg dit i nuläget.

I området runt omkring, där grundvatten ska pumpas upp, har en massa hål borrats under flera år för att mäta vattennivåerna.

– Det går egentligen ut på att vi ska se så att inget förändras. Hittills har det sett bra ut. Vi håller de nivåer på vattnet som vi har räknat med, säger Roland Jonsson, som arbetar med provtagning och utredning.

Borrprover

Ute vid en grop på ett öppet område i skogen står en grävmaskin. Kommunens konsult Ramböll är i full färd med att göra geotekniska undersökningar för den byggnad som ska rymma det nya vattenverket.

Två fältgeotekniker arbetar vid en borr-rigg på band.

– Vi har skickat en stor skruv två meter ner i marken och med den får vi upp prover på jorden i skikt. Vi har även utrustning som känner av hållfastheten på jorden, säger Håkan Johansson, en av geoteknikerna.

Med hjälp av spakar på en liten låda manövrerar han borr-riggen i den lilla gropen, vänder den och börjar borra på ännu en plats.

De konstaterar att det först finns ett lager sand, sedan lera och därefter sand igen. Materialet de får upp sorterar de i påsar efter markdjup. Det ska på analys och sedan till handläggare som gör beräkningar på hur jorden kommer att fungera.

Geoteknikerna konstatera att det mest är sand i området och att det i regel är bra att bygga på.

Vattenfall inomhus

Ritningarna över vattenverket är inte klara än, men Roland Jonsson berättar i stora drag hur vattnet ska processas.

Vattenverket ska kunna ta emot 330 liter vatten i sekunden i full drift. I dag kan Abborrverket och Slind tillsammans producera 250 liter per sekund. Kapacitetsökningen har kommunen beräknat utifrån visionen om 80 000 invånare 2030.

Väl inne i verket blandas det med kalk för att få rätt pH. Därefter rinner vattnet ned för en trappa, där det syresätts. Det passerar ett sandfilter som består av flera stora ”lådor” med sand.

– Verket byggs i två linjer, ifall det blir problem i den ena linjen ska man ändå kunna få vatten via den andra, säger Roland Jonsson.

Vattnet samlas sedan i en reservoar där det kloreras och innan det skickas ut behandlas det även med ultraviolett ljus i en tub.

– Det ska avdöda allt, både bakterier och parasiter, säger Roland Jonsson.

När vattnet passerat vattenverket transporteras det i två 560 millimeter tjocka rör vidare mot Skellefteå centralort cirka 15 kilometer bort.

– Det ska gå på självtryck. Det lutar alldeles tillräckligt, säger Roland Jonsson.

Ifall det blir problem i den ena linjen ska man ändå kunna få vatten via den andra.

undefined
Undersöker marken. Stora mängder vatten ska passera vattenverket så grunden måste bära belastningen. Foto: Leif Andersson.

Vattenverken

Det finns 27 vattenverk i Skellefteå kommun av varierande storlek.

Sju personer arbetar i dagsläget med driften av dessa.

De har ett stort arbetsområde då det finns vattenverk i bland annat Lövånger, Åbyn/Byske och Myrheden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!