Bygga på landsbygden: Nytt koncept tas fram – ”Kommer byggas en hel del på vischan”

Skelleftehamnsbor vill bygga ett privat trygghetsboende. Men det finns fler orter i ytterområdet som vill bygga lägenheter, både för äldre och yngre. ”Det faller på finansieringen”, säger Björn Lundmark, ordförande i Skellefteå byautvecklingsråd.

Karin Axelsson, vd BUAB.

Karin Axelsson, vd BUAB.

Foto: Karin Axelsson, vd BUAB.

Samhälle och välfärd2018-02-16 10:34

En av byarna som vill satsa på nybyggnation är Bygdsiljum.

– Vi har fullt i alla hus och lägenheter i dag. Företagen anställer fler, Martinsons utökar skiften. Det är jättebesvärligt. Vi kan bara hoppas på att det kommer en storknös med stor ficka som vill bygga. Det behövs även vanliga lägenheter, säger Karin Axelsson, vd vid Bygdsiljums utvecklingsbolag.

De har försökt trycka på för att få kommunen eller Skebo att bidra på något sätt. Utan framgång.

– De tycker det är bra om vi bygger, men vi får inget stöd eller förslag på lösningar.

Läs även: Inget gehör för satsning på trygghetsboende

Finansieringsproblem

Tomten som kommunen föreslagit ligger för långt från affär och kafé. Länsstyrelsen säger nej till att bygga i närheten av vattnet, vilket stoppar byggnation nära centrum. Dessutom har de problem med finansieringen.

– Att bygga en lägenhet kostar kanske en miljon kronor. Sedan är den kanske värd 300 000 kronor. Får vi inte lån är det problem direkt.

Det problemen brottas hela landsbygden med. Just nu jobbar en grupp under Skellefteå byautvecklingsråd med frågan.

Läs även: För få lägenheter för äldre

Ordförande Björn Lundmark är sammankallande. Med finns förutom Karin Axelsson även representanter från Drängsmark, Skråmträsk, Bureå och Svarttjärn.

– För att vi ska kunna behålla vår levande landsbygd är det nödvändigt att möjligheten till olika typer av boende finns, säger Björn Lundmark.

Nytt koncept

Gruppen har nu beviljats 100 000 kronor från Skellefteå älvdal till en förstudie för att få fram ett koncept som ska lösa finansieringsfrågan. Jordbruksverket handlägger ärendet och Björn Lundmark hoppas på ett besked snart.

– Tanken är att ta fram flera olika varianter på boendformer, hustyper, kostnadskalkyler och finansieringslösningar för landsbygden. Det ska utmynna i en informationsbroschyr som kan användas av olika intressenter.

Läs även: ”Vi behöver nyproduktion”

Flyttbart

Det är inte enbart lägenheter man jobbar med utan även parhus och villor. Bland annat ska man titta på modulhuslösningar.

– Det finns ett antal lokala tillverkare som kan vara intressanta. Att göra husen i flyttbara block kan vara en fördel när man söker finansiering. Det ses med blidare ögon av finansiärerna, säger han.

Förhoppningen är att förstudien ska vara klar till hösten.

– Löser vi finansieringen tror jag det kommer att byggas en hel del på vischan. Vi märker ett enormt behov. Många sitter i stora fina hus och vill sälja dem men vill gärna bo kvar i byn.

– Ska vi bli åtta tusen fler invånare så kan inte alla bo på Strömsör, tillägger han.

Löser vi finansieringen tror jag det kommer att byggas en hel del på vischan.

undefined
Karin Axelsson, vd BUAB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!