Skebo planerar att bygga 20 trygghetsboendelägenheter i Skelleftehamn. På sikt kommer det inte att räcka till. Det anser några av de personer som jobbar för ett privat kollektivt trygghetsboende på orten.
Vi träffas i Folkets hus, bara ett drygt stenkast från platsen där de vill bygga en ny fastighet.
– Vi har inga bostäder med hiss här. Många bor i villor. De har tagit bort 14 platser på det särskilda boendet Solgården och 14 på Rönnen. Så plus 20 betyder minus 8, säger Rolf Carlsson.
Läs även: För få lägenheter för äldre
Idé från Obbola
Gruppen som jobbar med frågan har fått statistik från kommunen som visar att det 2015 bodde 627 personer i området som var 65 år eller äldre. Om det inte byggs mer för äldre menar de att fler blir kvar i sina villor. Fler kommer att behöva hemtjänst.
Läs även: Vi behöver nyproduktion
För fyra år sedan fick några eldsjälar idén att utreda om det skulle gå att bygga ett privat trygghetsboende. Inspirationen kom från Trappan – den kooperativa hyresgästföreningen i Obbola. Det konceptet tycker de känns vettigt.
– Man säljer sitt hus, får kanske 500 000 kronor att stoppa in i trygghetsboendet, senare kan barnen få igen summan, säger Sten-Arne Burman.
Intresset för trygghetsboendet var stort. Ortsborna bjöds in till ett möte och 130 personer skrev på en intresseanmälan.
Bygge för framtiden
Enligt planen tänkte man bygga ett 20-tal lägenheter. Man vill även satsa på ett boende som är hållbart i längden, med fjärrvärme och solpaneler.
– Vi tycker att kommunstyrelsen skulle kunna gå in och stötta detta, som ett klimatsmart framtidsprojekt, säger Sten-Arne Burman.
Kommunen har efterlyst privata initiativ, men gruppen i Skelleftehamn tycker att de inte får gehör för sitt engagemang. De oroar sig för att man använder befolkningsstatistik i östra stadsdelarna för att trycka på för att det ska byggas centralt istället.
– Om jag står i kö för en lägenhet blir jag erbjuden en i centrala Skellefteå, men jag vill ju bo här, säger Rolf Carlsson.
Hör dåligt
Tomten de pekat ut ligger söder om Folkets hus där det i dag är båtförvaring.
– Vi visade den för planeringschef Lars Hedqvist, men han sa att det skulle bli för höga bullernivåer från Rönnskär, att det skulle bli kostsamt för dem, säger Axel Eriksson, PRO-ordförande.
Läs även: Kritisk till placering och glädjekalkyler
– Vad gör det, vi är ju halvdöva allihop. Vi upplever att de bara ser hinder vid kommunen. De säger inte ”vad fantastiskt att ni vill satsa”. Vad vill kommunen med östra stadsdelarna, vad har de för plan? säger Sten-Arne Burman.
Men de utesluter inte andra placeringar av boendet. Fördelen med den utsedda tomten är närheten till Folkets hus. Ett annat alternativ är en tomt en bit västerut från båtförvaringen. De kan även tänka sig att man bygger på någon befintlig byggnad i centrum.
– Kommunen hänvisar till tomter på Sävenäs, men där kan vi inte bygga. Det måste vara nära till affär, kommunikationer och service, säger Rolf Carlsson.
Efterlyser stöttning
De har pratat med två banker som säger tvärt nej till att låna ut pengar till byggnation.
– Vi står och stampar i en gyttjepöl, säger Axel Eriksson.
– Det verkar inte finnas någon politisk vilja heller. Mer raka rör efterlyses, säger Rolf Carlsson.
De har fått 40 000 kronor till en förstudie, men de pengarna har de inte använt. Det räcker inte till att anlita någon att göra en utredning.
Däremot har de tittat på flera projekt på små orter där man byggt trygghetsboende och kan konstatera att det går att bygga nytt och komma undan med en hyra på cirka 6 000 kronor. Smärtgränsen tror de går vid 7 000 kronor. De har även fått tips om hur de kan undvika onödiga utgifter när det gäller lokalerna.
Tanken är även att man skulle kunna samarbeta med Skebo ifall det finns tomma lägenheter.
– Vi tänker att även andra än seniorer ska kunna bo där om det finns lediga lägenheter. Både ungdomar och flyktingar. Det är bra att blanda åldrar, säger Sten-Arne Burman.
Vi tycker att kommunstyrelsen skulle kunna gå in och stötta detta, som ett klimatsmart framtidsprojekt.