Kommunal i Skellefteå säger upp avtal som rör flera tusen anställda: ”Det är ett skarpt läge”

Kommunal i Skellefteå säger upp det lokala avtalet om periodplanerad arbetstid på socialkontoret. Bakgrunden är bland annat den kritikstorm som riktats mot den centrala schemaläggningen inom kommunens äldreomsorg och stöd och service.

”Oacceptabel situation.” Kommunal i Skellefteå säger upp avtal som rör 2 500 till 3 000 anställda inom kommunens äldreomsorg och stöd och service./TT Bild

”Oacceptabel situation.” Kommunal i Skellefteå säger upp avtal som rör 2 500 till 3 000 anställda inom kommunens äldreomsorg och stöd och service./TT Bild

Foto: Foto: Jenny Petersson

Not Found2016-04-28 18:23

Sammanlagt berör mellan 2 500 och 3 000 anställda inom kommunen.

– Medlemmarnas inflytande över arbetstiden är idag långt ifrån de intentioner som fanns när senaste avtalet tecknades 2006. En modern arbetsgivare tillåter verkligt inflytande inte bara på ett papper, säger Håkan Nilsson, sektionsordförande Kommunal.

Läs mer: Kommunal: ”Dagens situation är inte mänsklig”

Situationen har enligt Håkan Nilsson eskalerat de senaste veckorna.

– Arbetsgivaren har allt mer tydligt börjat markera att det är de som bestämmer vem som ska gå på avtalet och inte. Vi vet inte varför. Men de anser sig bestämma. Ett sådant avtal kan vi inte ha kvar, situationen är oacceptabelt, därför säger vi upp det.

Hur skulle du beskriva den uppkomna situationen?

– Jag har aldrig varit om något liknande, vi har alltid haft diskussioner om tolkningar av avtalet, men en sådan här situation har vi inte haft. Vi måste ha en gemensam syn, annars funkar det inte.

Läs också: Vägrar: ”Hade detta varit Frankrike hade det legat en stor dynghög framför brinken nu”

Uppsägningstiden är 3 månader och Kommunal hoppas under tiden kunna förhandla om avtalet till att bli ett ”modernt avtal om inflytande på arbetstiden och att arbetsgivaren inte ensidigt kan avgöra vilka medlemmar som ska få använda sig av möjligheten att själva planera sin arbetstid.”

Det innebär att avtalet är uppsagt i slutet av juli. Vad händer då?

– Vi vet att det finns ett stort tryck från medlemmarna. Många tycker att avtalet fungerar relativt bra, och att de faktiskt har ett inflytande. Men det har hänt mycket den senaste tiden, bland annat det här med den centrala schemaläggningen. Vi måste ta fram något nytt nu, något båda parter kan stå för. Det är den ingången vi har nu.

Finns inte risker med detta – att ni snart står utan avtal och att arbetsgivaren bestämmer allt?

– Ja, men vi är redan i den situationen att arbetsgivaren anser sig bestämma allt själva. Så kan vi inte ha det. Vi är i ett skarpt läge. Ett avtal är ingenting värt om vi inget får bestämma, säger Håkan Nilsson.

Åsa Karlsson (S) är tillförordnad ordförande i socialnämnden.

– När den periodplanerade arbetstiden infördes begärde vi från nämndens sida en utvärdering. Denna ska presenteras i maj-nämnden, så vi har inte tagit del av den än.

Signaler om missnöje har funnit en längre tid, har ni agerat kraftfullt nog?

– Vi försöker hålla oss uppdaterade och vi har bett om information inför nämndsmötena.

Vad händer nu?

– Den här nyheten kom plötsligt och jag har inte hunnit sätta mig in i detaljerna, men nu blir det upp sig vår personalenhet att sköta förhandlingar om ett nytt avtal.

– Att personalen mår bra är viktigt för oss politiker, det är viktigt för mig som socialdemokrat. Vi vill naturligtvis att personalen ska ha hälsosamma scheman och tillräckligt med tid för återhämtning. Kanske är det på tiden att vi får ett nytt avtal, detta har tio år på nacken och mycket har hänt. Sedan är det naturligtvis tråkigt att det skulle sluta så här, säger Åsa Karlsson (S).

undefined
”Oacceptabel situation.” Kommunal i Skellefteå säger upp avtal som rör 2 500 till 3 000 anställda inom kommunens äldreomsorg och stöd och service./TT Bild
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!