– Dagens situation är inte mänsklig. Det borde vara enkelt att räkna ut att en småbarnsmamma inom äldreomsorgen knappt hinner träffa sina barn under dessa förutsättningar, säger Margareta Hofverberg, Kommunals äldreomsorgsklubb.
Läs mer: ”Hade detta varit Frankrike hade det legat en stor dynghög framför Brinken”
I dag gäller att personal ska arbeta minst 5 av 12 helger. På vissa arbetsplatser har man infört 8 av 12 helger, då man delat upp passen och alltså inte arbetar både lördag och söndag.
Kommunal har även fått ta del av scheman där personal fått fyra delade turer inom en och samma vecka. En delad tur innebär att du exempelvis börjar kvart i sju, arbetar till lunch och sedan har rast några timmar och arbetar igen 16.00 till 21.30.
Läs mer: Politiker: det kan finnas de som vill ha delade turer
Bakgrunden är äldreomsorgens nya centrala schemaläggning, som genomfördes på prov strax före sommaren och på bred front för tre veckor sedan. Enligt Kommunal har förändringen slagit hårt mot personalen, och reaktionerna lät inte vänta på sig.
Tidigare sköttes schemaläggningen ute på de enskilda arbetsplatserna, det vill säga boendena. Personal lämnade in ett önskeschema, som sedan stämdes av mot behovet av personal. Avstämningsbiten sköttes lokalt, av schemaansvariga med stor kännedom om den berörda personalen.
Det nya systemet innebär att schemaläggningen hanteras centralt, av en grupp bestående av tre personer. Önskeschemat finns kvar, men personalen ges inte längre fria händer att lösa själva avstämningsbiten. När önskescheman stäms av mot det verkliga behovet, så löser man det i dag centralt - utan återkoppling, uppger Kommunal.
Läs mer: Arbetsgivaren delar inte bilden: ”De delade turerna ökar inte”
Personalen får scheman som gäller i fyra veckor. Längre än så kan man alltså inte planera sitt liv, berättar Malin Andersson, ordförande i äldreomsorgsklubben.
– En del dagar undrar jag, vart är vi på väg? Det bara snurrar, allt handlar om scheman. Skolan ska få in nya scheman, fritids, man ska synka vardagen med den man lever med …
Hur länge orkar man ha det så?
– Inte så länge, säger Malin Andersson.
Samtalen från oroade medlemmar fortsätter att välla in.
– De undrar över uppsägningstiden, om de kan få förtidspension, och ja, några har redan sagt upp sig, säger hon.
Enligt Margareta Hofverberg har förändringen uppenbarat hur stor personalbristen är.
– Eftersom vi är så pass få, så måste den personal som finns smetas ut över hela dagen och det är mornar och kvällar behoven är som störst, då ökar de delade turerna.
Att personalbristen inte syntes lika väl tidigare berodde på de lokala lösningarna. Här utgick man från verkligheten och tillgänglig personal, inte grafen i datorn, fortsätter hon.
– Det är klart att det varit ett problem tidigare också, men när personalgruppen själv får påverka hur det ska lösas, så går det smidigare. Gruppen som arbetar centralt kan inte fixa och trixa som vi gjort tidigare.
Förändringen berör i dag främst äldreboendena. Inom en snar framtid ska även hemtjänsten och stöd- och service ingå.
– Försöksperioden under sommaren funkade inte, men den utvärderades aldrig. Det som genomförts nu funkar inte heller, ändå tänker arbetsgivaren bara köra på. Det får katastrofala konsekvenser, säger Margareta Hofverberg.
De undrar över uppsägningstiden, om de kan få förtidspension, några har sagt upp sig.