I dag är det Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ser till att samla in papper, plast och andra förpackningar från hushållen. Men vid årsskiftet blir det i stället kommunernas ansvar.
Därmed kan det också se olika ut i olika kommuner. Norsjö och Malå, som samarbetar kring avfallshanteringen, har till stora delar valt samma väg.
I båda kommunerna pågår nu arbetet med att sätta upp nya, delvis nedgrävda, återvinningsstationer som vid årsskiftet ska ersätta dem som FTI står bakom.
De kommer i många fall att ligga på andra ställen än i dag.
– Vi har i första hand försökt hitta platser på kommunens egen mark. Sedan har vi tänkt på att utforma systemet så att vi inte behöver ändra så mycket till 2027 när det blir fastighetsnära insamling, säger Elin Andersson, verksamhetschef utveckling vid Norsjö kommun.
Samtidigt blir det betydligt fler stationer än i dag. Målet är att det ska bli lättare för hushållen att sortera sina förpackningar.
– Det blir sju eller åtta i samhället. I dag är det två, berättar Per Bertilsson, teknisk chef vid Malå kommun.
Men nyordningen har också fått kritik. Inte minst i byarna, där många av de nuvarande återvinningsstationerna ligger vid naturliga samlingsplatser.
Det var ett återkommande klagomål när Norsjö kommun nyligen genomförde en demokrativecka runt om i kommunen.
”Rent vansinnigt att flytta stationen” och ”mycket bristfällig information” var till exempel några synpunkter som framfördes i Kvarnåsen.
Elin Andersson säger att kommunen har tittat på hur deras system behöver vara uppbyggt och att de även har tagit hänsyn till hur fast boende och fritidshusägare färdas in och ut ur byarna.
Hon uppger också att det skulle vara en stor process att ha en dialog med alla berörda och att tekniska kontoret inte har haft något sådant uppdrag, men säger samtidigt att en station ser ut att få behålla sin nuvarande placering efter kritiken:
– Kusfors är speciellt, då butiken är en viktig samlingsnod. Där tittar vi på en lösning där förpackningsinsamlingen ligger bra till för dem som besöker butiken.
Även i Malå har det funnits synpunkter på placeringen.
– Vi har haft önskemål om att flytta dem, i en del byar har det lyckats, i andra inte. Vi slåss inte för det, om de vill ha kvar dem får det bli så. I byarna har vi inte heller alltid kommunal mark, säger Per Bertilsson.
En annan nyhet är att fritidshusägarna kan välja mellan att ha ett eget sopkärl eller att slänga sitt mat- och restavfall vid vissa återvinningsstationer.
Ännu större förändringar väntar 2027, då alla förpackningar ska samlas in nära bostäderna.
Hur det ska lösas i Norsjö och Malå återstår att se, men en variant som kommunerna funderar på är att varje villaägare får fyra sopkärl som töms med olika intervall.
– Men det är inte klart än. Vi har ju tre år på oss, säger Per Bertilsson.
Även om kommunerna tar över det operativa ansvaret för insamlingen så är det fortfarande producenterna som ska betala.
Meningen är att kommunerna ska få full täckning för sina kostnader, men om det verkligen blir så tvivlar man på i både Norsjö och Malå.
– Bidraget är förutbestämt enligt en viss schablon och i kommuner med liten befolkning, glest mellan husen och mycket mindre material är det en större utmaning att få det att gå runt, säger Elin Andersson.
Samtidigt ser hon det som en fördel att kommunen får ett samlat ansvar över återvinningsstationerna. Som det hittills har varit har FTI haft hand om en del medan kommunerna haft hand om andra och då har det varit svårt för folk att veta vad som gäller.
– Förr har många uppfattat det som att det är kommunens ansvar även där vi inte kunnat göra något åt nedskräpningen. Jag ser det som positivt att vi äger frågan fullt ut och ska se till att det är städat och tömt, säger hon.
Bakgrund
Sommaren 2022 beslutade regeringen om en ny förpackningsförordning. Den innebär bland annat att Sveriges kommuner från och med den 1 januari 2024 tar över insamlingen av hushållens förpackningar från producenterna och att alla invånare ska ha tillgång till fastighetsnära insamling senast 1 januari 2027.
Beslutet bygger på EU-direktiv och syftar bland annat till att förebygga och minska förpackningsavfall, öka återanvändningen och skapa en marknad för återvunnet material.