Det var politiker från Norsjö kommuns fasta beredning som bjudit in till träffarna som hölls i Kusfors, Risliden, Bastuträsk, Kvarnåsen och Bjurträsk. Syftet med träffarna var att invånarna i Norsjöbygden skulle få mer kunskap om vad som händer i kommunens verksamheter, kunna ställa frågor och komma med idéer kring utveckling. Varje möte hade ett eget tema. Dessa var avfallshantering, äldreomsorg, skötsel av vägar, näringsliv och bredband.
Fullmäktiges fasta beredning består av en representant från varje parti som är representerat i kommunfullmäktige. Arbetsuppgifterna för den fasta beredningen är bland annat att samordna det övergripande demokratiarbetet och ansvara för utveckling av medborgar- och brukarinflytande.
Mötena var välbesökta och Norran fanns med vid mötet i Åskyrkan i Kvarnåsen för att lyssna in bybornas frågor och önskemål.
I Kvarnåsen representerades fasta beredningen av Lars Israelsson (S) och Malin Hallin(L). Dessutom fanns Beatrice Bergqvist, avdelningschef på utvecklingsavdelningen, näringsutvecklare Mari Johansson och kommunikatören Sofie From på plats
Även om näringslivet var temat för träffen i Kvarnåsen tog den nya tänkta placeringen av återvinningsstationen i Kvarnåsen upp mest tid i diskussionen. Denna fråga kom även upp vid alla de andra mötena runt om i kommunen.
Nyordningen kommer att gälla efter att kommunen vid årsskiftet tar över insamlingen av förpackningsavfall. Byborna i Kvarnåsen är nöjda med den nuvarande placeringen och en röst på mötet menade att kommunen nu valt den ”alla sämsta placeringen”. En annan bybo menade att det är ”rent vansinnigt att flytta stationen” och att informationen om flytten varit mycket bristfällig. Lars Israelsson och Linda Hallin lovade att ta med sig synpunkterna till verksamhetschefen för avdelningen kommunal utveckling som ansvarar för placeringen.
Det fanns också bybor som kritiserade kvaliteten på vägarna i byn som kommunen har ansvar för. De konstaterar att Åsvägen visserligen asfalterats men att det finns fler vägar som är i dåligt skick. ”Vi har skickat flera skrivelser om detta utan att något hänt”, var en kommentar. ”Man borde komma hit och provköra dem”, sa en bybo.
En annan fråga som togs upp var några bybors syn på att det är alltför svårt att få tag på kommunala tjänstepersoner om man ringer till kommunen. Byborna berättade att en sådan fråga som de försökt påtala är att när det är mulet så lyser gatljuset hela tiden. ”Det beror på att sensorerna sitter nere i riset” menade en bybo.
Tipset som byborna då fick var att använda e-tjänsten för felhantering så att ärendet noterades.” Men vi är gamla och vana att ringa”, var ett svar som en bybo gav på detta tips.
Mer uppskattning från kommunen för det ideella arbetet som görs i byn inom olika områden efterlystes. ”Utan ideella insatser skulle det inte hända något här”, var en kommentar kring detta.
Andra frågor som ventilerades var bland annat hur man ska kunna öka inflyttningen till byarna, få fler unga människor engagerade i utvecklingen och öka intresset bland unga för att starta företag. Tillgången till hjärtstartare togs också upp av deltagarna på mötet.
De synpunkter som kommit fram under mötena i Norsjöbygden ska nu sammanfattas och skickas ut till de som besökt mötena.