Ledande politiker i mindre kommuner har länge varit kritiska till de riktade statsbidragen, alltså pengar som är öronmärkta till särskilda insatser inom exempelvis skolan eller omsorgen.
För krånglig byråkrati och för små belopp för att det ska vara värt att söka, har det bland annat hetat från kommunalråden.
Nu kanske de får som de vill. Åtminstone några av dem.
Nyligen presenterade Försöksverksamhetskommittén ett förslag som innebär att 14 små kommuner på försök ska få en stor del av pengarna som en klumpsumma som kommunen själv får bestämma över.
Norsjö och Malå är två av de utvalda kommunerna, och för kommunalråden är det ett välkommet besked.
– Det blir jätteroligt om vi får okej till att använda statsbidragen som vi vill, säger Mikael Lindfors (S), kommunalråd i Norsjö.
Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) är inne på samma linje.
– Vi är positiva. Det här har vi framfört många gånger från kommunens håll, säger han.
De ser flera problem med de riktade statsbidragen. Ett är att behoven och förutsättningarna kan se väldigt olika ut i olika kommuner.
– Det är inte säkert att Norsjö kommun behöver satsa på det som statsbidraget är riktat till, det är bättre att vi får använda påsen till det vi vill, säger Mikael Lindfors.
Men framförallt menar de att små kommuner missgynnas som regelverket ser ut idag. Något som även Riksrevisionen kommit fram till.
En liten kommun har inte samma resurser att söka och återrapportera bidrag som en stor kommun, och eftersom pengarna ofta bygger på folkmängd kan det bli så små summor att det inte känns värt besväret.
– Till exempel finns det i utredningen ett statsbidrag som skulle ge Malå drygt 600 kronor. Ett sådant bidrag söker man inte, säger Lennart Gustavsson.
Fakta: Förslaget
Totalt är det ett 40-tal riktade statsbidrag som bakas ihop till ett enda bidrag. Om modellen hade varit införd 2023 skulle den ha gett Norsjö 11 455 000 kronor och Malå 8 043 000 kronor.
De flesta av de tilltänkta försökskommunerna ligger i Västerbotten och Norrbotten, bland annat ingår även Arjeplog och Sorsele.
Förslaget är nu ute på remiss. Om det klubbas igenom ska försöket pågå i fem år, från och med januari 2025 till och med december 2029.