Små kommuner går miste om riktade statsbidrag

Det är svårt för små kommuner att komma åt riktade statsbidrag. Nu efterlyser Riksrevisionen åtgärder och får medhåll av kommunalråden i Norsjö och Malå. ”Det har vi stridit om hur länge som helst”, säger Mikael Lindfors.

Malå tillhör kommunerna som har avstått från att söka vissa öronmärkta bidrag, då det inte passat in i vad kommunen efterfrågat.

Malå tillhör kommunerna som har avstått från att söka vissa öronmärkta bidrag, då det inte passat in i vad kommunen efterfrågat.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö/Malå2022-02-19 07:00

Riktade statsbidrag är öronmärkta för speciella insatser inom exempelvis skolan eller äldreomsorgen. De betalas inte ut automatiskt, utan måste sökas.

Nu har Riksrevisionen granskat hur pengarna har fördelats och kommit fram till att kommuner med liten befolkning har svårare än andra att ta del av de riktade statsbidragen.

Eftersom det rimmar illa med målet om likvärdiga ekonomiska förutsättningar efterlyser myndigheten åtgärder för att rätta till problemet.

– Regeringen bör se över konstruktionen för de bidrag som mindre kommuner har svårt att ta del av, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Det är något som välkomnas av kommunalråden i Norsjö och Malå. Tillsammans med de andra inlandskommunerna i Region 10 tog de också upp den här frågan med dåvarande finansministern Magdalena Andersson när hon för två år sedan besökte Malå.

Lennart Gustavsson (V), Malå, vill ha mer generella och mindre riktade statsbidrag. Han tror att det finns flera orsaker till att små kommuner i mindre utsträckning söker de öronmärkta pengarna.

– Min erfarenhet är att riktade statsbidrag ganska mycket utformas utifrån större kommuner och urbana miljöer. De är sällan anpassade till landsbygdskommuner.

– Eftersom bidragen ofta utgår per capita kan det också bli försumbara summor i en liten kommun. Det blir lite mycket väsen för lite ull, säger han.

En kritik mot de riktade bidragen är att de kan vara krångliga att söka och att små kommuner med begränsade resurser därför väljer att avstå.

Det är dock inget som Beatrice Bergqvist håller med om. Hon är utvecklingsstrateg inom Norsjö kommuns utbildningsverksamhet och arbetar bland annat med att göra ansökningar.

– Vi försöker söka det mesta som passar vår verksamhet. För vår del är det ett bra tillskott. Och jämfört med EU-projektmedel som jag jobbade med tidigare tycker jag inte att det är krångligt, säger hon.

Men även Norsjös kommunalråd Mikael Lindfors (S) föredrar generella bidrag:

– Vi vill ha pengarna i påsen så att vi själva får avgöra var de ska placeras.

Samtidigt räknar både han och Lennart Gustavsson med att det snart kommer nya riktade bidrag. Så brukar det bli efter ett val.

– Vissa ministrar vill vara med på ett hörn och tala om att ”det här har jag fixat”, säger Mikael Lindfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!