2022 beslutade Skellefteå kommun att upphäva vindkraftsplanen. Året efter sa majoriteten i Norsjö kommunfullmäktige nej till en motion från Moderaterna om att göra samma sak. Ett beslut som kommunalrådet Mikael Lindfors (S) stod bakom.
Men vid kommunstyrelsens senaste sammanträde var ändå han och alla andra eniga om att planen ska upphävas. En fråga som definitivt avgörs av fullmäktige i juni.
Mikael Lindfors själv ser dock ingen dramatik i omsvängningen.
– Vad som hänt sedan dess är att vi har beslutat att revidera vindkraftsplanen. Man kan inte upphäva planen innan man har beslutat om en revidering, säger han.
Orsaken till beslutet är att planen är från 2015 och att mycket har förändrats sedan dess. Inte minst är dagens vindkraftverk betydligt högre.
Samtidigt tar det tid att få fram en ny plan. Därför väntar snart en period när Norsjö kommun står utan utpekade områden.
Frågan är vad det kommer att innebära för kommunen och de intresserade företagen?
– När planen upphävs blir hela kommunen ett oskrivet blad, säger Mikael Lindfors, och fortsätter:
– Det kan innebära att bolag börjar titta på områden lite varsomhelst och att kommunen får gå igenom ansökningar på vinst och förlust.
Ändå ser han det här som ett bättre alternativ.
– Den gamla planen är inaktuell. Det har hänt ofantligt mycket i branschen.
Till skillnad från Malå och Skellefteå har fortfarande ingen vindkraft tagits i drift inom Norsjö kommun. Däremot håller en anläggning med tio verk på att byggas i Tomasliden utanför Bastuträsk.
Dessutom planerar Holmen att sätta upp en vindkraftspark med 21 verk med en maxhöjd på 300 meter vid Torrberget-Tvärliden, åtta kilometer från Norsjö samhälle.
Där är målet att lämna in en tillståndsansökan inom ett år.
Enligt Filippa Giertta, Projektledare vid Holmen Energi, är kommunens planer inget som ruckar på bolagets ambitioner att utveckla, bygga och driva vindkraftsparken:
– Kommunens utpekande av området har varit vägledande för vårt arbete med att identifiera Torrberget-Tvärliden, men det finns flera parametrar som pekar på att området är lämpligt. Markägandet understryker också vår förankring i området, säger hon.
Eftersom Norsjö och Malå har en gemensam miljö- och byggnämnd samarbetar kommunerna kring revideringen av vindkraftsplanen. I Malå har dock inga beslut fattats om att upphäva den gamla planen.