Holmen planerar vindkraftspark utanför Norsjö

Holmen vill bygga en vindkraftspark med upp till 21 vindkraftverk med en maximal höjd på 300 meter vid Torrberget–Tvärliden utanför Norsjö. Planerna presenterades vid ett samrådsmöte häromdagen och om allt går som det är tänkt ska en tillståndsansökan lämnas in inom ett år från samrådet.

Området ligger omkring åtta kilometer väster om Norsjö samhälle. I Norsjö kommun finns fortfarande inga vindkraftverk som tagits i drift, däremot håller en park på att byggas vid Tomasliden utanför Bastuträsk.

Området ligger omkring åtta kilometer väster om Norsjö samhälle. I Norsjö kommun finns fortfarande inga vindkraftverk som tagits i drift, däremot håller en park på att byggas vid Tomasliden utanför Bastuträsk.

Foto: Tyréns

Norsjö2024-04-15 05:00

Det aktuella området ligger omkring åtta kilometer väster om Norsjö samhälle, är beläget på bolagets egen mark och har pekats ut som lämpligt i kommunens vindkraftsplan.

Efter att Holmen under en tid har utrett och inventerat området var det på onsdagen dags för närboende, allmänhet och andra intresserade att ta del av planerna.

Samrådsmötet hölls i form av ett öppet hus på Medan Folkets hus i Norsjö. Där fick besökarna se en utställning med fotomontage, kartor och information om projektet.

undefined
”Vi vill vara en del i omställningen och där kan Torrberget–Tvärliden vara med och bidra”, säger Filippa Giertta, projektledare vid Holmen Energi.

Dessutom fanns ansvariga från Holmen och konsultföretaget Tyréns på plats för att svara på frågor och ta emot synpunkter.

– Det här är ett bra tillfälle för oss att möta allmänheten och få in information, kunskap och synpunkter. Det tar vi in i arbetet med ansökan, säger Filippa Giertta, projektledare vid Holmen Energi.

Hon berättar att planen är att lämna in en tillståndsansökan inom ett år från samrådet. Samtidigt konstaterar hon att det här är en omfattande process som innehåller flera steg, bland annat en miljökonsekvensbeskrivning, eventuella kompletteringar till länsstyrelsen och sedan fortsatt prövning.

Därför vill Filippa Giertta idag inte sia om när en eventuell vindkraftspark kan börja byggas eller beräknas stå klar.

– Men vi vill få den på plats så snabbt som möjligt. Det behövs mer fossilfri el, vi vill vara en del i omställningen och där kan Torrberget–Tvärliden vara med och bidra, säger hon.

undefined
Vid samrådsmötet fanns det även virtuella kartor och bilder där man kunde få en uppfattning om hur de planerade vindkraftverken kommer att synas från olika håll.

Att processen tar tid är också en anledning till att bolaget tänker söka tillstånd för så höga vindkraftverk, hela 300 meter. Filippa Giertta berättar att det har skett en enorm teknikutveckling vad gäller verkens effektivitet:

– Inte minst har de fått längre vingar som kan fånga mer vind och producera mer el. Därför tar vi höjd för att kunna köpa de bästa turbinerna när vi har fått tillståndet.

I och med det räknar också Holmen med att producera relativt mycket el i den planerade vindkraftparken: 0,6 terawattimmar per år, vilket är ungefär dubbelt så mycket som konsumeras inom Norsjö kommun.

Samtidigt innebär högre verk en större påverkan på omgivningen och miljön. De fotomontage som presenterades under samrådet visar att vindkraftverken kommer att synas på långt håll.

undefined
Filippa Giertta i samspråk med Kalle Boström. Hans fastighet i Björkås har numera övergått i nästa generations ägo, men han är fortsatt engagerad och hade med sig ett frågebatteri till de ansvariga.

De ansvariga fick också svara på frågor från oroliga besökare: Kan vi vistas i området vid vinterjakt och skoteråkning, hur ska elledningarna dras och hur ska vindkraftverken destrueras när de har tjänat ut? var några exempel.

Vissa berörs också mer än andra. Stellan och Kerstin Persson har Stellans hemställe i Morken som fritidshus och blir därmed några av de närmaste grannarna.

– Vi kommer att se dem från flera olika ställen. De blir ju höga så in i norden, säger Stellan.

Kerstin håller med:

– Jag är lite orolig över ljudnivån, säger hon.

undefined
Samrådsmötet på Medan Folkets hus genomfördes i form av ett öppet hus som pågick i sex timmar och lockade ett 50-tal besökare.

Stellan Persson konstaterar att vindkraftsparken kommer att innebära ett stort ingrepp i naturen och att värdet på området kommer att bli lägre. Han tycker att det är bättre att sådana här anläggningar byggs där elen behövs:

– Men det är Holmens mark. De gör nog som de vill.

Ersättningsfrågan är en annan het potatis. Inte minst efter den utredning som regeringens utredare presenterade i fjol och som landade i stor besvikelse hos många, då den inte innehöll någonting om att de kommuner som säger ja till vindkraft ska kompenseras.

Eftersom den här parken är tänkt att ligga på bolagets egen mark blir det i det här fallet ingen kompensation till några markägare.

Däremot har Holmen en vindkraftsfond på 10 000 kronor per verk och år, där föreningar, organisationer och andra berörda kan söka pengar när vindkraftverken tagits i drift.

undefined
Den som vill yttra sig över förslaget har tid på sig till den 30 april att göra det. Holmens mål är att lämna in en tillståndsansökan inom ett år.

Samtidigt sällar sig bolaget till dem som vill se ett tydligare regelverk kring vilka ersättningar och nivåer som ska gälla.

– Vi ser gärna att kommunerna får ta del av vindkraftspengarna. Men det är en fråga som just nu hanteras och utreds på departementet. Vi får se vad de kommer fram till, säger Filippa Giertta.

Eventuella synpunkter på den planerade vindkraftsparken ska lämnas in senast den 30 april.                                                                                                  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!