Nedläggningshotat boende blir delvis kvar

Fyra särskilda boendeplatser på Bäckgårdens nedre plan blir kvar, samtidigt som husets övre plan lämnas tillbaka till fastighetsägaren Norsjölägenheter. Det har kommunstyrelsen i Norsjö beslutat.

Frågan om vad som ska hända med Bäckgården har väckt starka känslor i Bastuträsk. Nu har politikerna sagt sitt.

Frågan om vad som ska hända med Bäckgården har väckt starka känslor i Bastuträsk. Nu har politikerna sagt sitt.

Foto: Lennart Enkvist

Norsjö2023-04-25 18:30

På tisdagen samlades kommunstyrelsen i Norsjö för att ta beslut om att minska antalet särskilda boendeplatser. Bakgrunden är att Norsjö kommun länge har stått med tomma platser på sina tre särskilda boenden, platser som varje år kostar kommunen stora pengar.

Huvudförslaget i kommunens utredning har varit att stänga Bäckgården i Bastuträsk, att åter öppna fyra platser på Vinkelbo i Norsjö och att låta hemtjänsten i Norsjö ta över hemtjänsten i Bastuträsk.

Men som Norran tidigare berättat har förslaget fått massiv kritik av de boende i på orten, både för hur det skulle drabba de äldre och för hur det skulle påverka samhället i stort.

Därför har kommunen även tittat på ett annat alternativ, vad det skulle innebära att i stället stänga Vinkelbo avdelning 2 i Norsjö.

Men när politikerna gick till beslut blev det en tredje variant som gick igenom, ett alternativ som innebär att Bäckgården delvis blir kvar.

Enligt beslutet ska Norsjö kommun behålla fyra särskilda boendeplatser på nedervåningen, medan lägenheterna på den övre våningen återlämnas till Norsjölägenheter AB för annan uthyrning eller möjligtvis försäljning.

Det var Kristdemokraterna som kom med förslaget, som sedan fick stöd av både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

undefined
Beatrice Andersson, Kristdemokraterna i Norsjö.

Beatrice Andersson (KD) berättar att partiet under en tid har försökt hitta en medelväg som känns acceptabel.

– Det går inte att bortse från de ekonomiska aspekterna. Men vi vill även se till människovärdet, våra äldre och hur det blir för Bastuträsk samhälle.

– Vi hoppas i slutändan att det här ska bli bra för alla, säger hon.

Mikael Lindfors (S) ser också det här som en framkomlig medelväg. Enligt honom är det omöjligt att stänga Vinkelbo avdelning 2, samtidigt som det inte heller är bra att flytta personer som bott länge på Bäckgården.

undefined
Mikael Lindfors, socialdemokratiskt kommunalråd i Norsjö.

Han säger också att de argument som Bastuträskborna har fört fram vid medborgardialogerna har vägt tungt inför beslutet.

– Vi har lyssnat på befolkningen. Men det är som sagt en medelväg, det finns säkert de som inte är nöjda, säger Mikael Lindfors.

Moderaterna föreslog att Bäckgården skulle bli kvar med tio särskilda boendeplatser och att Vinkelbo avdelning 2 i Norsjö skulle stängas i stället. Ett alternativ som även fick stöd av Liberalerna.

undefined
Charlotta Jansson Enquist, Moderaterna i Norsjö.

Charlotta Jansson Enquist (M) tycker att det finns för många frågetecken i det alternativ som beslutades och anser dessutom att frågan borde ha lyfts till kommunfullmäktige.

– Vi efterfrågade hur man har räknat på det här. Hur påverkar det personalgruppen och ekonomin?

– Det känns lite som ett hafsverk, säger hon.

undefined
Joakim Nilsson och Zandelie Hällgren från i arbetsgruppen i Bastuträsk.

Zandelie Hällgren, som är med i arbetsgruppen för Bastuträsk samhällsråd och Företagarföreningen, tycker också att det finns många frågetecken i beslutet.

Vad vill egentligen Norsjölägenheter och vad finns det för typ av hyresgäster som går att kombinera med ett särskilt boende på nedervåningen?

Hon och de andra i arbetsgruppen är också kritiska till att Norsjö kommun sa nej när Skellefteå kommun nyligen ville hyra platser på Bäckgården, något som Folkbladet var först med att berätta om.

– Det skulle vara en bra lösning som till och med skulle ge en vinst då kommuner betalar skyhöga pengar för vårdplatser, säger Zandelie Hällgren, som liksom de övriga i arbetsgruppen även efterlyser en bättre utredning kring Bäckgårdens ekonomi.

Arbetsgruppen

Arbetsgruppen för Bastuträsk samhällsråd och Företagarföreningen består av Joakim Nilsson, Zandelie Hällgren, Ingela Caswell, Kristina Frank och Christina Johnsson.

Så här säger Zandelie Hällgren om hur de tänker gå vidare:

”Vi har inte hunnit prata ihop oss än. Vi hade förväntat oss att Bäckgården antingen skulle läggas ner eller bli kvar helt. Så det blev lite av en överraskning som vi får ta nya tag om. Först och främst måste vi få reda på vad Norsjölägenheter vill.”
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!