Delade meningar om personalflykten inom äldreomsorgen

Vad gör de ansvariga politikerna för att förbättra kvaliteten och förhindra personalflykten inom äldreomsorgen i Norsjö? Frågan vållade debatt vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde.

Hur våra äldre har det är en fråga som engagerar.

Hur våra äldre har det är en fråga som engagerar.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Norsjö2022-12-14 06:00

Som Norran tidigare berättat har personal på äldreboendet Solbacka i Norsjö slagit larm om brister i arbetsmiljön, vilket lett till att erfaren personal har slutat och i slutändan drabbat de äldre.

Vid måndagens fullmäktigesammanträde ställde Lars-Åke Holmgren (KD) en interpellation till utbildnings- och omsorgsutskottets ordförande Magnus Eriksson (S) om läget inom äldreomsorgen.

Lars-Åke Holmgren tog bland annat fasta på det som står på kommunens hemsida – att det egna självbestämmandet är viktigt – och undrade hur det och genomförandeplanerna fungerar i praktiken?

En annan fråga gällde signalerna om att så många trotjänare har valt att lämna yrket.

Här blev svaret att 87 personer har slutat inom hela äldre- och funktionsnedsättningsomsorgen de senaste tre åren.

– Det tycker jag är en källa till oro. 87 personer i lilla Norsjö är ganska mycket. Kan du hitta något grundläggande fel som behöver åtgärdas? sa Lars-Åke Holmgren, med adress till Magnus Eriksson.

Han höll med om att personalförsörjningen är en av de viktigaste frågorna och även en av de största utmaningarna för kommunen.

Däremot väckte inte siffrorna någon större oro hos Magnus Eriksson:

– Personalomsättningen är egentligen inte anmärkningsvärt stor. Jag trodde faktiskt att den skulle vara större. Det finns många anledningar till att folk slutar, pension är en stor del också, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!