Tidholm portad från EU-möte i Luleå – av regiontoppen

Journalisten Po Tidholm portas som moderator på en stor EU-konferens i Luleå – trots klartecken från regeringskansliet. Region Norrbottens direktör Janus Brandin stoppade hans medverkan efter samtal med bland andra näringsliv och lobbyister i Bryssel. ”Skrämmande. Vem jobbar Brandin för egentligen?”, säger Tidholm.

Journalisten Po Tidholm väcker många kritiska frågeställningar rörande industriboomen i Norrbotten men betraktar sig samtidigt som en objektiv journalist. "Jag är otroligt positiv till mer samhällsbygge, välfärd, infrastruktur och bra järnvägar i norr. Inte heller är jag motståndare till vattenkraft, vindkraft, gruvnäring eller batterifabriker", säger han.

Journalisten Po Tidholm väcker många kritiska frågeställningar rörande industriboomen i Norrbotten men betraktar sig samtidigt som en objektiv journalist. "Jag är otroligt positiv till mer samhällsbygge, välfärd, infrastruktur och bra järnvägar i norr. Inte heller är jag motståndare till vattenkraft, vindkraft, gruvnäring eller batterifabriker", säger han.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Norrbotten2023-03-31 09:40

Den 12-16 juni arrangerar det EU-finansierade forskningsprogrammet Espon en seminarievecka i Luleå, som en avslutande del i det svenska EU-ordförandeskapet. 

Under rubriken ”Territoriellt perspektiv på grön industrialisering” har ett tjugotal forskare från Sverige och övriga EU bjudits in för att diskutera den gröna industriboomen apropå alla utmaningar – inte minst vad gäller kompetensförsörjning, inflyttning, mark- och miljökonflikter och hur kommunerna ska klara omställningen ekonomiskt.

undefined
Journalisten Po Tidholm väcker många kritiska frågeställningar rörande industriboomen i Norrbotten men betraktar sig samtidigt som en objektiv journalist. "Jag är otroligt positiv till mer samhällsbygge, välfärd, infrastruktur och bra järnvägar i norr. Inte heller är jag motståndare till vattenkraft, vindkraft, gruvnäring eller batterifabriker", säger han.

Tilltänkt moderator för panelsamtalen var den länsaktuelle Po Tidholm, välrenommerad journalist och opinionsbildare som i drygt 30 år har debatterat Norrland och landsbygden, skrivit böcker, gjort SVT-serien ”Resten av Sverige” och regelbundet medverkat som krönikör i bland andra DN och tidskriften Dagens samhälle.

Han kontaktades av en tjänsteperson inom regeringskansliet och landsbygds- och infrastrukturdepartementet i december som hade läst hans kolumner och föreslog att Tidholm skulle vara med i semiarierna. 

– Jag tackade för förtroendet och såg verkligen fram emot detta. Jag har ju föreläst mycket kring frågorna på universiteten tidigare och modererat liknande arrangemang genom åren.

Den 20 februari fick Po Tidholm ta del av det preliminära programmet inför konferensen, där han presenterades som moderator. 

Bland Espon-dagarnas agendapunkter finns de kritiska teman som Tidholm ofta återkommer till i artiklar och böcker, kring hur norra Sveriges attraktionskraft ska stärkas, hur befolkningen och alla särintressen ska gynnas och hur välfärden ska upprätthållas.

– Jätteviktiga frågor som är helt instrumentella för utvecklingen i Norrbotten och Västerbotten, samtidigt som politiker i kommuner och regioner inte alltid pratar öppet om utmaningarna. Den stora elefanten i rummet är vem som ska betala för alltihopa. 

undefined
Po Tidholm och historikern Sverker Sörlin besökte nyligen Norrbottensteatern i Luleå för ett författarsamtal kring industriboomen i norr tillsammans med tetaterchefen Gunilla Röör.

Att han som skribent och debattör problematiserar nyindustrialiseringen sågs som en tillgång och var uppskattat även inom Espons högsta ledning, uppger Tidholm som främst ser sig som journalist.

– Visst ägnar jag mig åt opinionsbildning också men då är det alltid faktabaserat. Och tar jag ett uppdrag, så jobbar jag främst för uppdragsgivaren. 

Men så, när det mesta var klart, fick Po Tidholm plötsligt helt ny information – nämligen att han stoppades från att medverka. 

Enligt kontaktpersonen på regeringskansliet hade nämligen Region Norrbotten och den regionale utvecklingsdirektören Janus Brandin motsatt sig Tidholm som moderator. 

Tidholm förvånades, blev besviken men också nyfiken, så han tog kontakt med Brandin för att höra mer kring varför de inte ville ha med honom.

– Jag ringde inte till Brandin för att han skulle ändra sig rörande min medverkan. Däremot anade jag att det fanns en ”story” och ville veta vad som låg bakom. Brandin levererade ”big time”, kan man säga.  

I ett senare samtal kröp det fram vilka som egentligen satte stopp för Po Tidholm. 

– Jag fattade det som att fem näringslivsrepresentanter i norra Sverige och en lobbyist i Bryssel hade hört av sig, oberoende av varandra, efter att ha fått inblick i Espon-programmet som – märk väl – inte var offentligt ännu och sagt att de inte ville ha mig som moderator. 

undefined
Den regionale utvecklingsdirektören Janus Brandin ville inte uppge för Po Tidholm vilka näringslivsföreträdare och lobbyister som hade utövat påtryckningarna. "Näringslivet styr Janus Brandin och han ser på konferensen enbart som ett pr-jippo", säger Po Tidholm.

Utvecklingsdirektören vägrade uppge namnen på näringslivsföreträdarna eller lobbyisten men angav, enligt Tidholm, tre huvudsakliga skäl mot hans medverkan:

1. Det skulle se illa ut med Tidholm som moderator då han inte anses vara neutral.

2. Tidholm riskerade att styra framtida forskning om Norrbotten på ett negativt sätt.

3. Po Tidholm är kritisk mot tillväxten i norr. 

Och Po Tidholm beskriver hur beskeden närmast chockerade honom.

– Jag fick ett stort ångestpåslag, för det här är så illa. Jag skiter i ”moderatorgiget”, har jobb så det räcker, men jag har skrivit länge om landsbygdsfrågor och skildrat just den här oheliga alliansen mellan näringsliv, regioner och kommuner.

undefined
Norr Media begärde ut mejlkorrespondens mellan Janus Brandin och den forsknings- och arrangemangsansvariga inom Espon, där Brandin konstaterar att Po Tidholm ”inte är uppskattad bland alla i norra Sverige” och därför inte kan moderera Espon-seminariet.

Norr Media har också begärt ut mejlkorrespondens mellan Janus Brandin och den forsknings- och arrangemangsansvariga inom Espon, där Brandin konstaterar att Po Tidholm ”inte är uppskattad bland alla i norra Sverige” och därför inte kan moderera seminariet. 

Att näringsliv och EU-lobbyism aktivt påverkar valet av moderator i ett EU-seminarium som rör den fria forskningen gör Tidholm beklämd. 

– Regeringskansliet vill ha mig som moderator, Espon också och forskarsamhället har inte klagat heller. I stället sker en orkestrerad kampanj av industrin – för de här näringslivsmänniskorna stoppade inte mig oberoende av varandra – och därför undrar jag: vem jobbar Janus Brandin för, egentligen?

Dessutom är Brandin och näringslivstopparna illa pålästa vad gäller hans syn på nyindustrialiseringen, menar han.

– Jag är otroligt positiv till mer samhällsbygge, välfärd, infrastruktur och bra järnvägar i norr, har argumenterat för Norrbotniabanan sedan tidigt 1990-tal. Inte heller är jag motståndare till vattenkraft, vindkraft, gruvnäring eller batterifabriker.

Po Tidholm beskriver processen bakom kulisserna som illavarslande ur demokratisk synpunkt.  

– Näringslivet styr Janus Brandin och han ser på konferensen enbart som ett ”pr-jippo” för Norrbotten. Men ska en hög regionföreträdare bara lyssna på näringslivet, när han är medveten om inriktningen på Espon kring välfärd, samhällsbygge och klimat med mera?  

I veckan besökte han Luleå, Gällivare och Kiruna för författarsamtal med historikern Sverker Sörlin, mot bakgrund av nyutgåvan av Sörlins bok Framtidslandet. I samtalen blev det än mer tydligt hur kritisk Tidholm är till att staten sviker när välfärdskontraktet med medborgarna saknas i industriprocesserna, samtidigt som kommunerna och regionen låter sig "förtrollas" av löften om tillväxt och tusentals nya arbetstillfällen.

undefined
"Regeringskansliet vill ha mig som moderator, Espon också och forskarsamhället har inte klagat heller. I stället sker en orkestrerad kampanj av industrin och därför undrar jag: vem jobbar Janus Brandin för, egentligen?", säger journalisten och opinionsbildaren Po Tidholm.

Mot den bakgrunden utesluter Tidholm inte heller att politiska krafter medverkade till att stoppa honom som moderator på Espon.

– Regionföreträdare och politiker är så rädda för uteblivna investeringar nu, med internationell bankkris, lågkonjunktur och en fastighetsbransch i svajning. Då vill de inte ha för mycket offentlig diskussion kring energitillgång, mark- och miljökonflikter, välfärdsbygge och vem som ska betala allt, utan i stället använda ett forskningsseminiarium för att visa upp en positiv fasad.

Han menar att signalvärdet kring att han portades från Espon blir principiellt viktigt inför de kommande storskaliga industrisatsningarna. 

– Norrbotten borde ta tag i samhällsomvandlingen på ett mer seriöst, demokratiskt sätt medan detta snarare är en indikator på att man tänker fel. Underförstått vill de inte att forskningen ska ha kritiska perspektiv, säger journalisten och opinionsbildaren Po Tidholm.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!