Natten mot måndag larmades polisen till en adress i Malå med anledning av en skadad man. Mannen avled senare av sina skador. Snabbt rubricerades händelsen som ett mord.
Därefter har en man i 50-årsåldern häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och en kvinna i 40-årsåldern har häktats för samma brottsmisstanke.
En pojke under 18 år och en man i 55-årsåldern har tidigare suttit anhållna men är sedan en tid släppta efter beslut av åklagare. Misstankarna mot dessa två har försvagats men de är inte avskrivna från utredningen.
– Polisen har arbetat intensivt och brett i utredningen där man bland annat hållit förhör, jobbat med analyser av beslag och kontrollerat både platser och personer. Utredningen fortsätter och det kommer att vara en ökad polisiär närvaro i Malå även i veckan, säger polisens presstalesperson Marie Andersson.
David Helgesson, chef för polisens avdelning för grova brott i Västerbotten, säger att polisen fortsatt efterlyser uppgifter från allmänheten.
– Framför allt handlar det uppgifter från kvällen den 12 februari och natten den 13 februari. Vi vill att den som sitter på information, har sett något eller hört något kontaktar polisen.
Norran har tidigare rapporterat om ett TT-telegram där Björn Pettersson, befäl vid polisregion Nord, och David Leby, vakthavande befäl, uppgav att det var brottsoffret själv som larmade polisen. Björn Pettersson uppgav också till TT att mannen berättat att han blivit knivhuggen och att polisen såg att mannen hade stickskador när den första patrullen kom till platsen.
David Helgesson säger att han inte kan kommentera de uppgifterna. Däremot kan han bekräfta att den avlidne mannen utsatts för våld med någon form av tillhygge.
– Men vilken typ av tillhygge kan jag inte gå in på.
Åklagare Linnea Hedström är förundersökningsledare, men eftersom det är en omfattande utredning arbetar kollegan Andreas Nyberg också med förundersökningen.
Han säger till Norran:
– De viktigaste utredningsåtgärderna just nu är en kartläggning av personer och platser för att fastställa ett händelseförlopp, sammanställa brottsplatsundersökningen och den forensiska utredningen kring beslag och annat som ska analyseras samt nya eller kompletterande förhör.
Hur kunde kvinnan anhållas under fredagen och redan ett dygn senare häktas, att bevisning kunde arbetas fram så snabbt?
– Hon anhölls i sin frånvaro och kunde gripas ett par timmar senare. Utifrån de uppgifter som fanns och det förhör som hölls bedömde jag att det fanns förutsättningar för att gå in med en häktningsframställan. Exakta skälet till detta kan jag inte precisera, men tingsrätten bedömde att det fanns sannolika skäl, svarar Andreas Nyberg.
Han är i övrigt mycket försiktigt med att lämna ut några detaljer kring förundersökningen.
– Kommer viktiga uppgifter ut till allmänheten finns det risk att förundersökningen påverkas negativt. Det gäller exempelvis att vittnen får lämna så ”ofärgade” uppgifter som möjligt i förhör
Men sociala medier innehåller en mängd uppgifter och skvaller, hur ser du på det?
– Generellt sett kan den typen av informationsflöden försvåra en förundersökningen på det sättet att vittnen i sämsta fall inte är opåverkade när de förhörs av polisen.