Natten mot måndag larmades polisen till en adress i Malå med anledning av uppgifter om att det fanns en skadad man i bostaden.
– Mannen avled senare av sina skador, uppgav Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisen, på måndagsförmiddagen.
Den avlidne mannen är i 30-årsåldern. Anhöriga är underrättade.
Den bostad där våldsdådet misstänks ha inträffat spärrades av. Polisens tekniker fanns på plats för att genomföra en brottsplatsundersökning.
Samma förmiddag kom polisens besked: en förundersökning gällande misstänkt mord hade inletts.
Polisen genomförde en rad utredningsinsatser och det ska dessutom genomföras en rättsmedicinsk undersökning.
Förutom brottsplatsundersökningen ingick förhör, dörrknackning i närområdet i jakt på vittnesuppgifter och sökinsats med en hundpatrull i dessa arbetsuppgifter.
Norran pratade med en granne till den avspärrade bostaden:
– Det är hemskt att det här händer i Malå, påpekade grannen.
Vid lunchtid kunde Norrans reporter Lennart berätta att polisbilar, civila poliser och polisens tekniker fortsatt var på plats på brottsplatsen och i närområdet.
Samtidigt gav chefsåklagare Åsa Jonsson, Umeå, följande besked:
– Än så länge är det ingen åklagare som leder den här förundersökningen, utan det är polisen som leder ärendet. Men detta kan givetvis förändras längre fram om och när det finns en misstänkt gärningsman som betraktas som åtminstone skäligen misstänkt för brottet.
Är det inte rimligt att en åklagare snabbt sätts in i ärendet med tanke på att det handlar om ett misstänkt mord?
– Ja, men det är något som givetvis förekommer, att åklagare informeras om utredningsläget även om det inte finns någon misstänkt person och att förundersökningen leds av polisen.
David Helgesson, chef för polisen grova brott-avdelning i Västerbotten, bekräftade för Norran att polisen leder förundersökningen. Han ville i övrigt inte lämna några kommentarer.
Elisabeth Glaas, kommunikatör vid polisen i Västerbotten, underströk en vädjan om vittnesuppgifter från Malå den gångna natten.
Borde inte polisen precisera lite mer om aktuellt bostadsområde i samhället, klockslag och liknande så att folk får några detaljer som kan underlätta vad som kan vara av intresse för polisen?
– Eftersom det är så tidigt i utredningen har vi det här breda anslaget i vår vädjan om vittnesuppgifter. Men det handlar om man hört eller sett något under natten i Malå eller har kännedom om händelsen. Kort sagt: allt som kan driva utredningen framåt.
– Det kan handla om personer eller fordon, att man överhört ett samtal eller sett något på sociala medier runt händelsen. Det är viktigt att låta polisen avgöra om uppgifterna är intressanta, att man verkligt kontaktar polisen i alla lägen, fortsatte Elisabeth Glaas.
På måndagskvällen kom beskedet från polisen, två personer sitter frihetsberövade misstänkta för delaktighet i våldsdådet i Malå natten mot måndag.
Från polisens hemsida:
”Två personer har under eftermiddagen gripits i ärendet, efter att de varit anhållna i sin frånvaro. Förhör ska hållas med de misstänkta under kvällen. Utredningen befinner sig i en intensiv fas och fler uppgifter kan inte lämnas i nuläget.”
Uppdatering
Polisen uppger under natten mot tisdag att de två personerna är anhållna efter de förhör som hållits.