Krisande Meni vill ha miljonstöd av kommunen

Samtidigt som den infekterade striden mellan styrelsen och den förra vd:n skakar kommunägda Meni i Malå brottas bolaget med fortsatta ekonomiska problem. Nu vill Meni att kommunen ställer upp med en garanti på fem miljoner kronor för att inte riskera likvidation. Men det är inte säkert att ägaren backar upp bolaget – politikerna tvekar och är inte eniga.

Malå Energi och industri AB, Meni, är kommunens helägda industribolag. Bolaget, som även äger Tjamstananläggningen, orsakade debatt mellan Lennart Gustavsson (V) och Mikael Abrahamsson (S) i kommunstyrelsen.

Malå Energi och industri AB, Meni, är kommunens helägda industribolag. Bolaget, som även äger Tjamstananläggningen, orsakade debatt mellan Lennart Gustavsson (V) och Mikael Abrahamsson (S) i kommunstyrelsen.

Foto: Evelina Eriksson/Lennart Enkvist

Malå2024-02-23 05:00

I förra veckan berättade Norran att Menis styrelse avskedat och polisanmält förra vd:n Angelica Edlund, som de menar har agerat illojalt och orsakat bolaget extrakostnader på drygt en miljon kronor.

Den förra vd:n förnekar dock bestämt alla anklagelser, säger att hon inte har gjort någonting som hon inte har rätt till och tänker i sin tur stämma styrelsen.

Menis ordförande Arne Hellsten (ML) berättade för Norran att upprinnelsen till styrelsens agerande var bolagets stora underskott 2022, som gjorde att de lät en extern utredare titta närmare på siffrorna.

För 2022 redovisade Meni ett minusresultat på 3,3 miljoner kronor. Ett resultat som skulle ha varit flera miljoner sämre om det inte varit för regleringen av den stora industrifastighet som brann året innan.

undefined
Fastigheten där Malå gummiverkstad höll till förstördes i en våldsam brand i april 2021. Ett mycket hårt slag, men återuppbyggnaden gjorde att fastighetsägaren Menis resultat förbättrades.

Det är utan tvekan ett stort underskott för ett bolag som omsätter omkring 20 miljoner kronor. Men att Meni går back är inget nytt.

Tvärtom har ägaren Malå kommun under 20 års tid tillskjutit bidrag på omkring 47 miljoner kronor och skrivit av lån på 35 miljoner. Ändå har inte bolaget kommit på fötter.

Nu har Menis pressade läge gjort att styrelsen skrivit till kommunen och begärt stöd i form av en kapitaltäckningsgaranti på fem miljoner kronor. En garanti som innebär att ägaren lovar skjuta till pengarna om det skulle behövas.

Av skrivelsen framgår att åratal av stora förluster har gjort att bolagets likvida medel har minskat kraftigt och att hälften av bolagets aktiekapital ser ut att förbrukas i år.

Det skulle i så fall innebära att styrelsen blir skyldig att göra en kontrollbalansräkning.

”Styrelsens bedömning är att utan kapitaltäckningsgaranti riskerar Meni likvidation”, skriver de.

Men när frågan häromdagen hamnade på kommunstyrelsens bord var politikerna inte beredda att gå bolaget till mötes. Åtminstone inte rakt av.

undefined
Mikael Abrahamsson (S) och hans partikamrater röstade på avslag och att Meni inte skulle beviljas någon kapitaltäckningsgaranti.

Mikael Abrahamsson (S) yrkade på avslag. Han beskriver underlaget från Meni som undermåligt och efterlyser en förklaring kring hur bolaget mår och vad styrelsen vill göra för att få ordning på ekonomin framöver.

– När vi för flera år sedan avskrev lånen fick vi höra ”nu klarar vi oss själva”. Bevisligen gör de inte det. Det här duger inte, det räcker inte till, säger han.

Lennart Gustavsson (V) föreslog å sin sida en återremiss, där Meni skulle återkomma med en strategi för verksamhet och ekonomi till och med utgången av 2026.

Han tycker också att det finns saker i Menis begäran som behöver redas ut, men befarar att det kommer att sluta illa om bolaget får kalla handen från ägaren.

Lennart Gustavsson konstaterar att Malå – rätt eller fel – har valt att driva industrifastigheterna, skidbacken, campingen och hotellet via ett bolag. 

Om det ska ändras bör det ske på ett strategiskt sätt och inte via ett konkursförfarande, menar han:

– Det finns en uppenbar risk för någon form av konkurs och det är en av anledningarna att lyfta frågan via en återremiss. Här behövs en ordentlig konsekvensbeskrivning, vad händer om man inte får garantin?

undefined
Lennart Gustavsson fick med sig majoriteten på en återremiss. Nu ska Meni tar fram en strategi för framtiden, sedan har fullmäktige sista ordet.

Till slut valde också kommunstyrelsen att ställa sig bakom en återremiss. Men det skedde först efter en votering som slutade 6–3, där Vänsterpartiet, Malålistan och Liberalerna stödde förslaget och Socialdemokraterna röstade emot och ville säga blankt nej.

Det innebär att frågan ska upp i kommunstyrelsen igen i mars, för att definitivt avgöras av kommunfullmäktige i april.

Vad är då orsaken till att Meni så länge har brottats med ekonomiska problem, samtidigt som det ofta har varit turbulent kring bolaget?

På den punkten är de båda kommunalråden självkritiska. Mycket handlar förmodligen om dålig styrning och bristande dialog mellan kommunen och bolaget.

– Mycket mer kunde ha gjorts, säger Lennart Gustavsson, och Mikael Abrahamsson är inne på samma linje:

– Vi har varit lite blåögda.

Vad är då vägen framåt? Ja, Mikael Abrahamsson och hans partikamrater tror på en delning av bolaget, där den turistiska verksamheten skiljs ifrån industrifastigheterna.

Han framhåller att Socialdemokraterna skrev en motion om den saken för två år sedan och är frustrerad över att utredningen tycks stå stilla:

– Man kan ställa sig frågan om det är lämpligt att ha en hotellverksamhet i ett fastighetsbolag. Det blir ju lite gungor och karuseller. Om vi får upp hyrorna på fastigheterna kan det ju rädda resultatet från den turistiska verksamheten. Men sen då? Det finns mycket frågetecken kring det här.

undefined
Tjamstanbackarna är mycket populära, så här såg det till exempel ut under fjolårets vinterfestival. Men ekonomiskt har inte anläggningen varit någon framgångssaga för Meni och kommunen.

Lennart Gustavsson skulle gärna se en försäljning av backen, hotellet och campingen, då det inte är någon kärnverksamhet för kommunen.

Men försöket att sälja för några år sedan gav ingenting. Då kanske bolagsformen ändå är det bästa, samtidigt som det vore ärligare att kommunen går ut och säger att det kostar si och så mycket, resonerar Lennart Gustavsson:

– Att vi har Meni är ett resultat av att marknaden fungerar annorlunda i Malå än i Lidingö eller Umeå. Där marknaden fungerar kan marknadslösningar vara svaret, men där marknaden inte finns tvingas ofta det offentliga gå in i stället.

När det gäller den infekterade striden mellan styrelsen och den förra vd:n säger båda kommunalråden att de anmälningar som gjorts hanteras enligt det regelverk som finns och att de noggrant följer vad som händer.

Däremot vill de inte ge sig in i ärendet just nu.

– Som förtroendevalda kan vi ju prata med våra egna och vädja om sans och hyfs i debatten. Men att gå in som storpappa i pågående processer är jättesvårt, säger Lennart Gustavsson.

Har det här skadat kommunen och Meni?

– Naturligtvis är det här badwill för kommunen, ja. Dels är det badwill men det bränner också energi och resurser på ganska destruktiva saker.

Mikael Abrahamsson sticker inte heller under stol med att det som hänt har varit kännbart för Malå.

– Det har skadat Malå som samhälle oerhört mycket. Om vi är på förstasidan i media och det är negativa skriverier, det är klart att det påverkar oss. Vi kan inte stoppa huvudet i sanden och säga något annat, säger han.                                                                                                                                                                                                                                      

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!