Affärsmannens lyxplaner – så ville han förändra Malå

Christoph Svahn hade flera storslagna planer när han skulle etablera sig i Västerbotten och Malå. En gick ut på att köpa Tjamstan, göra om hotellet till ett femstjärnigt lyxhotell och sätta upp en restaurang för välbärgade turister på toppen av berget. ”Det var typ crème de la crème som skulle komma hit”, berättar Angelica Edlund, vd för Meni och verksamhetschef för Tjamstanområdet.

Angelica Edlund är verksamhetschef för Tjamstanområdet i Malå. En söndag i höstas fick hon ett telefonsamtal som hon inte hade väntat sig. Bilden är ett kollage.

Angelica Edlund är verksamhetschef för Tjamstanområdet i Malå. En söndag i höstas fick hon ett telefonsamtal som hon inte hade väntat sig. Bilden är ett kollage.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2023-05-26 06:00

Som Norran tidigare berättat köpte Christoph Svahns bolag Norrkronan flera fastigheter i centrala Malå när de förra våren skulle etablera sig på orten. Fastigheter som det nu råder stora frågetecken kring.

Men planerna stannade inte där. Norran kan avslöja att han var intresserad av att köpa hela Tjamstananläggningen inklusive hotellet.

Angelica Edlund, vd för det kommunala bolaget Meni som äger anläggningen och verksamhetschef för Tjamstanområdet, berättar att hon hörde rykten om en intressent redan när hon började som vd i juni.

undefined
Angelica Edlund blev vd för det kommunala bolaget Meni i juni i fjol. Det är Meni som äger Tjamstan.

Men telefonsamtalet hon fick från Christoph en söndag i höstas var ändå inte vad hon väntade sig.

– Han sa att han ville träffas och att han ville köpa hotellet. Det han skulle satsa på var i princip att blåsa ut hela hotellet och börja om från början. Han skulle totalrenovera allting och göra om det till ett femstjärnigt lyxhotell.

Och det var inte allt:

– Han tänkte också bygga något stort och lyxigt högst upp på Tjamstans topp. Typ en restaurang. Han hade ju kontakter och skulle få hit alla världens välbärgade turister.

– Det var typ crème de la crème som skulle komma hit.

undefined
Tjamstabackarna i Malå är ett populärt besöksmål för både Malåbor och turister utifrån.

Eftersom han tänkte på Malås bästa funderade han också på att bygga ett badhus åt Malåborna. Det skulle ju kommunen aldrig ha råd med, enligt honom.

– Sedan ville han ta en lunch med mig och frågade om jag ville äta lunch med honom på hans hotell.

På hans hotell? Var låg det?

– Ja det var ju här. Han ville ju köpa det och sa att ”vi kan ju äta lunch på mitt hotell till veckan”.

– Jag sa att ”du får ju höra av dig, men som jag känner just nu så tänker jag att börja först med att bygga badhuset till Malåborna. När det är gjort kan du höra av dig så kan vi ta frågan vidare”.

Nämnde han någon gång hur han hade tänkt finansiera det hela?

– Nej, för honom lät det som att det var småpengar. ”Herregud, nog bygger jag ett badhus åt Malå kommun. Nog kan jag lägga hundra miljoner där, inga problem.”

– Att renovera hotellet skulle gå på hundra miljoner och det han skulle bygga uppe i backen låg på samma belopp. Han har ju gott om pengar, som det låter i alla fall.

Det var i höstas, har du hört av honom sedan dess?

– Nej. Han ringde inte mig mer.

Angelica berättar att hon var skeptisk till planerna redan från början. Tjamstanbackarna är trots allt inte Årefjällen, påpekar hon.

undefined
Angelica Edlund utanför Hotell Tjamstan, en anläggning som Christoph Svahn ville köpa.

Vart skulle de befintliga besökarna ta vägen om det bara blev ett tillhåll för de allra rikaste? Men framförallt befarade hon att ett uppköp skulle leda till en nedläggning, då det andra som han påbörjat i Malå stannat upp.

Samtidigt konstaterar hon att det fanns de som trodde på Christophs idéer till en början. Och att han gjorde något bra. En sak som uppskattades var när han sponsrade sommarens stora evenemang ”Världens fest” med en större summa pengar.

Att han kommer från Malå, kan det ha gett honom mer trovärdighet?

– Ja lite så kan det nog ha varit. Jag tror folk tänkte ”han har ju familjen här, klart han vill Malå väl”.

Till saken hör också att kommunen och Meni för några år sedan försökte sälja Tjamstan. Och att det är fler personer som känner till Christophs planer på att köpa anläggningen.

undefined
Tjamstabackarna ligger centralt i Malå, mitt i samhället.

En av dem är kommunalrådet Lennart Gustavsson (V). Han berättar att han senast hade kontakt med Christoph under sensommaren, men att de tidigare haft sporadisk kontakt och att han då hade mycket planer och idéer. Bland annat kring att köpa Tjamstan.

– Jag lyssnade och tog del av vad han hade att säga. Men man vill ha något konkret. Jag tog det med en nypa salt, ”jag hör vad du säger, men visa vad du vill och kan göra”, säger Lennart Gustavsson.

En annan som kan bekräfta att Christoph Svahn ville köpa Tjamstan är Anna-Karin Horney, utvecklings- och arbetsmarknadschef på Malå kommun:

– Då sa jag till honom att det är Meni som driftar Tjamstan, inte kommunen. Jag sa också att det är viktigt att visa resultat. Det får inte bli för stort. Allt man gör måste ske stegvis, säger hon.

undefined
Angelica Edlund var skeptisk till Christoph Svahns planer redan från början.

Vad som händer med Norrkronans fastigheter i Malå återstår att se. Klart är att många Malåbor hoppas att det blir liv och rörelse där, inte minst i det stora vita huset mitt i samhället som länge varit en skamfläck.

– Man vill ju inte att det ska stå tomma hus i Malå, säger Angelica.

Christoph Svahn säger till Norran att hans tanke med Tjamstan var att göra Malå mer attraktivt och att han gärna hade gått vidare med idén om konjunkturen och ekonomin hade tillåtit det.

undefined
Tjamstanbackarna i Malå under högsäsong.

– Malå är ett fantastiskt samhälle som förtjänar en mer utvecklad turism. Folk är också intresserade av att investera i Malå när det händer så mycket positivt. Men konjunkturen svängde, så de planerna ligger på is, säger han.

En sådan här satsning kostar mycket pengar, hur hade du tänkt kring finansieringen?

– Jag har ju haft ett flertal investerare med mig. Men samma sak där, som marknaden är nu så är folk väldigt passiva. Om det hade fortsatt som det har varit sedan 2008 hade det inte varit några problem alls med investeringen.

Vilka investerare handlar det om?

– Jag behöver inte nämna några namn men det finns massvis med investerare som är intresserade av att investera i Norrland. 

Vad gäller badhuset säger Christoph att han var intresserad av att stötta kommunen genom att rusta upp det.

– Men liksom med Tjamstan var det inga långt gångna planer. Det är saker som jag har diskuterat, det var bara på idéstadiet. Jag tycker definitivt att Malå förtjänar ett fräscht badhus. Jag har växt upp där och tycker att det är bra för orten. 

– Så jag hade flera filantropiska projekt som jag ville stötta. Men tyvärr, när likviditeten och konjunkturen gick som den gick så går det inte.

Du kom tillbaka till Malå med ett förtroendekapital som hemvändare, med starka investerare i ryggen och skulle satsa på att utveckla Malå. Nu har vi förstått att det är många som undrar vad som har hänt och händer, vad vill du säga till dem?

– Jag skulle vilja be om ursäkt om jag skapade lite för höga förhoppningar. Hade inte marknaden gått så här så hade det blivit mycket bättre. Jag gick kraftigt in i väggen och har under hela 2023 varit heltidssjukskriven och periodvis inlagd på sjukhus. Jag har inte haft ork att ta tag i saker som skulle behöva göras. Men jag kommer med tiden att göra rätt för mig.

LÄS MER: Därför går Norran ut med namn och bild på Christoph Svahn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!