Stäms på mångmiljonbelopp i snårig rättstvist

En fastighetsaffär i Tobo i Uppland har lett till en snårig rättstvist där Norrkronans dåvarande styrelse med Christoph Svahn i spetsen har stämts på närmare 25 miljoner kronor. Nu väntar ett avgörande i Skellefteå tingsrätt.

Hyreshusen i Tobo har varit en följetong i olika medier i 10–15 år, ofta under beteckningen ”skandalhusen”. I den tvist som nu pågår står Christoph Svahns bolag på den ena sidan och Johan Stendahls på den andra. Bilden är ett montage.

Hyreshusen i Tobo har varit en följetong i olika medier i 10–15 år, ofta under beteckningen ”skandalhusen”. I den tvist som nu pågår står Christoph Svahns bolag på den ena sidan och Johan Stendahls på den andra. Bilden är ett montage.

Foto: Privat/Anna Bredberg/Evelina Eriksson

Malå2023-05-25 12:00

Konflikten handlar om ett antal hyreshus som Norrkronan i Tierp köpte av Storsjön Fastigheter AB i februari i fjol. Fastigheterna har i många år varit en följetong i olika medier, som har rapporterat om förfallna hus, tvister med hyresgäster och tvångsförvaltning.

När parterna hade gjort upp berättade Christoph Svahn i lokala medier att han skulle rusta upp husen och även öppna kontor på orten.

Men så blev det inte. En renovering påbörjades visserligen, men stannade snart upp.

I stället utvecklades affären till en härva av rättstvister som även innefattar anklagelser om bedrägerier och grova hot.

undefined
Tvisten ska avgöras vid Skellefteå tingsrätt. I februari hölls en muntlig förberedelse.

Enligt avtalet skulle Norrkronan ta över hyreshusen för ett sammanlagt fastighetsvärde av 24,6 miljoner kronor. Men sedan de betalat handpenningen på en halv miljon, och fått tillgång till lagfarterna, fick säljaren Storsjön inget mer.

Kort därefter försattes Storsjön i konkurs. På det följde en tvist, som senare avgjordes genom en förlikning där Storsjöns konkursbo fick tillbaka fastigheterna.

Men det betyder inte att parterna är överens. Storsjöns moderbolag MSAB har även stämt Norrkronan i Tierp och den dåvarande styrelsen med Christoph Svahn i spetsen på 24,6 miljoner kronor.

Johan Stendahl, styrelseledamot och finansman som länge haft kopplingar till de bolag som ägt Tobohusen, var ett av ombuden som förde MSAB:s talan när parterna för en tid sedan möttes i Skellefteå tingsrätt.

undefined
Johan Stendahl, Storsjön fastigheter AB, har i många år haft kopplingar till de bolag som ägt Tobohusen.

Han menade att Norrkronan och dess styrelse har orsakat bolaget stor skada genom sitt agerande.

– Det fanns inte ens någon möjlighet att fullfölja avtalet, det fanns ingen finansiering. Det fanns inte heller någon avsikt att göra affären, det är ett stort bedrägeri alltihop, sa han.

Dessutom har Norrkronan, enligt MSAB, inkasserat hyror från hyresgäster som man inte har rätt till.

Det är dock något som Christoph Svahn och Norrkronans ombud bestrider. De menar att finansiering har funnits och att orsaken till att betalningen inte har fullföljts är att motparten inte har lämnat ifrån sig de pantbrev som krävs då fastigheterna var under utmätning.

– Det går aldrig att genomföra en fastighetsaffär utan att få alla pantbrev. Det förstod de inte, då blev det i stället en massa bråk, tjafs och rättstvister, säger Christoph Svahn.

undefined
Norrkronans dåvarande styrelse, med Christoph Svahn i spetsen, har stämts på närmare 25 miljoner kronor i samband med en fastighetsaffär i Tobo i Uppland.

Han säger att det i stället är Johan Stendahl och Storsjön som är problemet i den här affären, att motparten bedriver en häxjakt på honom själv och på Norrkronan, och att motparten även stämt alla pantbrevsinnehavarna.

– Jag skulle aldrig ha gett mig in i den här Toboaffären. Jag förlorade enorma pengar och enormt mycket tid och energi på den, säger Christoph Svahn.

Representanter för Storsjön har även polisanmält flera händelser kopplade till affären och det efterspel som följde när bolaget försökte förmå Norrkronan att betala för fastigheterna.

En del av ärendena har lagts ned, medan förundersökningar pågår kring andra. Det gäller polisanmälningarna om bedrägeri, grovt bedrägeri, grovt olaga hot och falsk tillvitelse.

– Det är helt befängt, det finns ingen sanning i det, man kan anmäla folk för vad som helst, säger Christoph Svahn.

undefined
Sms som Christoph Svahn skickat till en affärsbekant som han har en konflikt med.

I polisanmälningarna figurerar flera grova hot via sms. Hot som i vissa fall inte är styrkta var de kommer ifrån, men som i ett av fallen kan kopplas till Christoph Svahns telefon.

Där anklagar han bland annat en person med koppling till motparten för våldtäkt. Något som det senare visar sig att han inte har belägg för.

Hur lämpligt är det?

– Det är inte lämpligt alls. Man ska inte skriva så. Men både jag och min familj har blivit hur mycket hotade som helst. De borde rannsaka sig själva, säger Christoph Svahn.

Vi har också uppgifter från fler håll om att du uttalat hot i samband med affärer, är det så du brukar agera?

– Absolut inte.

Christoph Svahn vill senare ta tillbaka sin kommentar och hävdar att det inte går bevisa att sms:et skickats från honom. Men Norran har på flera olika sätt kunnat verifiera att det mobilnummer som sms:et kommer ifrån är kopplat till Christoph Svahn, dels är det samma nummer som han själv uppgett på fakturor och dels är numret kopplat till Christoph Svahns bankkonto via Swish.                                           

LÄS MER: Därför går Norran ut med namn och bild på Christoph Svahn

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!