Planerar totalrenovering av rucklet i Lövånger

Det chockdyra rucklet i Lövånger ska totalrenoveras för miljoner – på säljarens bekostnad. Ja, det är förklaringen till det märkliga upplägget på husaffären enligt mäklaren. "Det här är inget vi normalt ser", säger Jennie Ekekrantz, jurist vid Fastighetsmäklarinspektionen, FMI.

FMI har inte beslutat om att öppna något ärende på de uppgifter de fått. Annika Westin påpekar att om man uppmärksammat något som verkar konstigt kan man anmäla det till myndigheter så har de en skyldighet att titta på ärendet.

FMI har inte beslutat om att öppna något ärende på de uppgifter de fått. Annika Westin påpekar att om man uppmärksammat något som verkar konstigt kan man anmäla det till myndigheter så har de en skyldighet att titta på ärendet.

Foto: Ulrika Nohlgren

Lövånger2022-11-09 06:15

Norran har nyligen publicerat en granskning av ett fastighetsköp i Lövånger som har väckt många frågor hos ortsborna. På bara några månader hade priset på huset ökat över tio gånger. Priserna har visserligen gått upp, men den här prisökningen är enorm.

Norran sökte den nya ägaren via telefon, sms och brev till den adress där både säljare och köpare är skrivna, men ingen har återkopplat.

Så mycket klokare blev vi inte efter kontakt med mäklaren som hjälpt till med pappersarbetet, Dan Cramling.

– Priset bestäms av marknaden, sa han.

Norran ställer fler frågor utan att få svar på dem. Istället skickar mäklaren ett sms där han skriver att han har fått besked om att parterna kommer till fastigheten inom ett par veckor och påbörjar en totalrenovering. Säljaren ska svara för den, enligt en överenskommelse. Dessutom ska de bygga ett Attefallshus på tomten.

"Säljaren sa att du är välkommen att intervjua dem på plats", skriver han.

Norran ber om att få ta del av överenskommelsen och att de svarar på frågorna vi skickat, men svaren uteblir.

Mäklaren ringer dock upp och lovar att förmedla att vi vill ha tag i köparen och få svar. Norran skickar återigen nya frågor om affären till både köparen och mäklaren. Men ingen av dem svarar på frågorna.

En koll med kommunen visar att det inte kommit in någon anmälan om bygge av ett Attefallshus på tomten.

I Bolidenhärvan förekom liknande upplägg med förskottsbetalning för renovering. I förundersökningen ställer förhörsledaren frågor om det.

– Varför skulle (A) ta en risk att köpa en fastighet som inte är färdigrenoverad till ett slags framtida marknadspris? 

Det kunde mäklaren inte svara på och han såg det inte som en varningsflagga, utan var tillfreds med förklaringar han fått.

– Om (företaget) inte skulle uppfylla sina löften – vad skulle hända då? Om (företaget) går i konkurs?

Mäklaren säger att han inte kan ta ansvar för deras avtal.

– Är det inte bättre att köparen behåller sin miljon så att han har kontroll på vad som sker med fastigheten? Har du inte en upplysningsskyldighet som mäklare att informera (A) om riskerna?

Mäklaren säger att han bara gjort ett skrivuppdrag.

Norran ställer liknande frågor till mäklaren Dan Cramling, utan att få svar.

undefined
”Mäklaren bör göra kundkontroller även om det gäller skrivuppdrag, och om något verkar konstigt göra ytterligare kontroller och vid misstanke om penningtvätt anmäla det till Polismyndigheten", säger Jennie Ekekrantz.

Jennie Ekekrantz, jurist vid Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, tycker att upplägget där köparen betalar säljaren för en renovering som inte är gjord verkar konstigt.

– Jag har inte sett en sådan affärsidé i något ärende hos oss tidigare. Det normala är att säljaren säljer billigt och att köparen renoverar. Det är bättre att säljaren i så fall renoverar och sedan säljer till köparen, men det är klart, då har man inte flera miljoner till att renovera med. Köparen kommer in med pengar här men verkar inte vara en person som har medlen, utifrån det som står i artikeln. Varifrån kommer pengarna?

Hon fick under måndagsmorgonen se Norrans artiklar om huset och reagerade på det märkliga upplägget, prisökningen samt fastighetshistoriken.

– Det är flera transaktioner under kort tid och stor skillnad i värde. Flera omständigheter är varningssignaler för att det skulle kunna handla om penningtvätt.

Kan det finnas en rimlig förklaring till upplägget?

– Nej, jag kan inte se någon rimlig förklaring till det och transaktionerna fram och tillbaka. 

Borde mäklaren reagera?

– Man kan fundera på om han haft koll på fastigheten. Han borde ha reflekterat över priset och även upplägget bakom affären. Det är inte svårt för privatpersoner att göra en sökning i området för att kontrollera värdet på det som sålts.

Jennie Ekekrantz undrar vilka kontroller mäklaren gjort.

– Vi borde titta på det här också, säger hon.

undefined
Annika Westin betonar att vid alla husförsäljningar så är det särskilt viktigt att eventuella skatteavdrag görs hos rätt part samt att alla parter deklarerar och betalar sin skatt i slutändan.

Hennes kollega Annika Westin, som tidigare utrett penningtvätt och även vittnat vid rättegången om Bolidenhärvan, tillägger att det inte är ett förbjudet upplägg som köparen och säljaren har gjort och att det kan finnas förklaringar som vi inte kan se.

– Men det här hör inte till vanligheterna.

På frågan om hon kan förklara upplägget har hon svårt att komma på något.

– Det kanske ingår en lyxrenovering eller att köparen är desperat efter ett hus. Vi kan inte säga att det är skumt, men att det finns en del varningssignaler. 

Varningsflaggor

Varningsflaggor för ekonomisk brottslighet och penningtvätt:

Husets pris är betydligt högre än vad det är värt och såldes kort efter att förra köparen köpte det.

Det har sålts sex gånger sedan 2016.

Köparen är inte från området.

Köparen och säljaren är bekanta och bor på samma adress.

Mäklaren finns långt från objektet.

Affären kan inte förklaras utifrån vad som är känt om kundens ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!