Blodbussen kommer inte tillbaka till Lövånger

Blodbussen har gjort sitt sista stopp i Lövånger. Tidigare trodde man även att Ånäset skulle försvinna från listan över hållplatser, men problemet verkar vara löst. ”Det är jättebra”, säger Carina Bäckström som är blodbussansvarig på Region Västerbotten.

Blodbussen har stannat till i Lövånger under dryga 20 år. Nu är det slut med det. Arkivbild.

Blodbussen har stannat till i Lövånger under dryga 20 år. Nu är det slut med det. Arkivbild.

Foto: Jan Alfredsson/Region Västerbotten

Lövånger2023-11-18 08:00

Två gånger per år brukar blodbussen stanna i Lövånger. Hållplatsen har funnits där i drygt 20 års tid, men i slutet av mars gjordes det sista stoppet.

– Det är alltid trist att behöva skära ner, säger Carina Bäckström.

En anledning till att listan bantas ner är att antalet blodgivare minskat över tid.

– Mot slutet kom det ungefär 14 personer och gav blod. Det var många fler förut. Det varierar från gång till gång, men när det var som mest kom ungefär 30 till 40 personer. Vi behöver blodet men det blir för dyrt för oss att åka till Lövånger nu, säger Carina Bäckström.

Vad får det för konsekvenser?

– Vi kommer säkert förlora någon blodgivare som inte kan ta sig till andra ställen för att ge blod, men vi måste tänka ekonomiskt så vi får med oss tillräckligt många blodpåsar hem.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Det finns de som säger att de inte kommer att lämna mer blod för att de inte kan. Det har vi full förståelse för. Vi får bita i det sura äpplet och piska på dem som bor i Umeå och Skellefteå.

Till de som vill fortsätta att ge blod, vart ska de ta vägen nu?

– Bussen stannar bland annat i Ånäset och Robertsfors. Sedan går det också att göra tidsbokningar i Skellefteå.

undefined
Sviktande antal blodgivare och ändrade förutsättningar personalmässigt är två av anledningarna bakom att busstoppet i Lövånger dras in. ”Det är många bäckar små”, säger Carina Bäckström, blodbussansvarig. Arkivbild.

Hållplatsen i Ånäset var också på väg att läggas ner, men läget verkar ha ändrats.

De skärpta reglerna kring dygnsvilan, alltså att man måste få elva timmars sammanhängande vila, började gälla i oktober. Det satte käppar i hjulen för att kunna åka med bussen till Ånäset, men genom att ändra öppettiderna kan problemet vara löst.

När ett slutgiltigt beslut kommer är oklart, men enligt Carina Bäckström ser det i nuläget ut som att hållplatsen blir kvar.

Till skillnad från Lövånger får Ånäset kring 30 besökare per öppet tillfälle.

Carina Bäckström säger att de inte gör några undersökningar kring varför antalet blodgivare går ner, men hon tror att minskningen till viss del kan ha att göra med att takten ökat i samhället.

– En orsak kan vara att man har en annan livsstil i dag. Allt går snabbare och man känner inte att man hinner ge blod för att det tar tid från annat.

Hur lång tid tar det då?

– Man kan räkna att ett besök hos tar ungefär en halvtimme, men det är beroende på hur lång väntetid det är. Själva stunden det tar att lämna blod tar i snitt sju till åtta minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!