De senaste dagarnas kyliga temperaturer har gjort att flera vattendrag frusit på sina ställen – och med det har rapporter kommit om personer som gått genom isen.
I grannlänet Norrbotten skrev tidningen NSD om fyra personer som gick genom isen vid olika tillfällen vid Likskärsbanken i Bensbyn under söndagen.
Västerbottens-kuriren skrev under söndagen om en man och en kvinna i 40-årsåldern som gick genom isen på sjön Stor-Tannträsket väster om Lycksele. De var ute och åkte skridskor när isen brast. Båda fick måttliga skador.
Det blev också stor dramatik när en hund gick genom isen utanför Malå för en vecka sedan, som räddningstjänsten åkte ut för att undsätta.
Under måndagen skickade Linda Holmqvist, rektor på Kågeskolan, ut information till vårdnadshavare. Skolan hade fått höra att flera barn setts röra sig på Kågeälvens is, nedanför Ringvägen, efter skoltid.
"Vi önskar att ni pratar med era barn om faran det innebär", skrev hon i utskicket.
Räddningstjänsten i Skellefteå ger nu råd i hur man ska tänka kring isar. Anders Lindberg, brandman och långfärdsskridskoentusiast, säger att vädret och isarna är härliga nu men att det gäller att tänka sig för innan man ger sig ut.
Det viktigaste är att man har rätt utrustning med sig och att alltid ha sällskap när man ska ut på isarna.
– Du ska aldrig fara ut själv och du ska ha rätt utrustning – flythjälp, isdubbar och kastlina. Enklast är att ha på sig en flytväst men vi som åker mycket har ryggsäckar med flytkraft i. Jag har också alltid ett ombyte med mig i en vattentät säck, säger han.
– Och om olyckan är framme ska man alltid vända tillbaka samma väg, eftersom man vet att isen håller därifrån man kommer.
Sedan ska man också ha med sig isdubbar även vid skoteråkning, vilket många kanske glömmer.
– Ofta ligger de i packlådan bak på skotern men du ska alltid ha dem runt halsen, även som skoteråkare. Och sällskap är allra, allra viktigast. Skoterklubbar brukar också skylta bra över isbelagt vatten.
Vid strömmande vatten är isen alltid mer svårbedömd, liksom under broar och vid in- och utlopp från sjö till älv, där det kan vara tunnare is. Rinnande vatten ska man inte vara ute på om man inte vet att vattnet står still där.
– Vi tycker inte att man ska vara på rinnande vatten även om det finns ställen i Skellefteälven där vattnet står stilla. Vi avråder helt från isar på rinnande vatten under hela vintern, säger han.
Nu kan man börja åka på grunda småsjöar och fortsätter det sedan att vara kallt kan man börja åka på större sjöar, fortsätter han. Därefter kan det bli aktuellt med havsvikar när de fryser på.
– Om man hittar någon liten tjärn är det bra att kolla med de som bor runt sjön om de har koll där man måste vara extra försiktig.
Ispik är ett bra instrument för att bedöma förändringar på isen. Det allmänna rådet är att isen ska vara minst 1 decimeter tjock, om man inte följer med någon som har bra kunskap om isar.
– Isarna kan vara förrädiska. Kunskap, sällskap och utrustning är a och o. Isbad är populärt nu och genom det kan man lära sig hur kroppen reagerar i kallt vatten, säger Daniel Andersson, brandmästare vid räddningstjänsten.
– Vi vill inte avråda folk från att ha en härlig friluftsdag, men att man ska ta det säkra före det osäkra.