Efter vårens förhandlingar stod det i början av sommaren klart - Kikki Axelsson, som driver den pedagogiska barnomsorgen i Åbyn, fick grönt ljus för en verksamhet även i Fällfors. Sommaren blev full av förberedelser och att alla kompletterande uppgifter skulle godkännas. Men den 26 augusti, kunde verksamheten välkomna barngruppen för första gången.
– Det var en stor lättnad att äntligen få börja. Vi har väntat länge, så det kändes väldigt skönt. Det föll en sten från bröstet när det var klart, säger Kikki Axelsson.
Under tisdagen, drygt en månad efter uppstarten, bjöd Forsgårdens pedagogiska omsorg in till en invigning av verksamheten. Föräldrar, syskon och andra anhöriga samlades medan barnen själva grävde i sandlådan, klättrade i träd och lekte med ballonger upphängda på området. Känslan från Kikki Axelsson är att barnomsorgen fått ett bra mottagande av föräldrarna.
– Det känns jättebra. Jag har bara fått höra positiva kommentarer från föräldrarna som jag har träffat och farföräldrar och byafolk över huvudtaget, säger Axelsson.
Tidigare har närmaste förskola funnits i Byske, tre mil bort. Något som inneburit många problem för invånarna i Fällfors.
– De barn som är här nu är i första hand barn till de som har jobb i närheten. Tidigare skulle vissa föräldrar skjutsa barnen till Byske och sedan vara tillbaka i Fällfors för att jobba klockan sex, medan förskolan i Byske öppnade då. Den som körde längst tror jag körde 14 mil om dagen, sju på morgonen och sju på kvällen. Det är många svårigheter som löser sig med detta, säger Jan-Erik Nyman från Fällfors byaförening.
Att den pedagogiska omsorgen har kunnat öppna har berott på många drivande människor. Kikki Asplund lyfter inte bara byaföreningen, som jobbat länge med frågan, och kyrkan som hyr ut lokalerna. Hon påpekar att hela befolkningen i Fällfors varit stöttande för att verksamheten skulle bli möjlig.
– Jag kände inte till stället på samma sätt som jag gjorde när jag startade i Åbyn, men fick hjälp av hela byn som berättade hur det var och har hjälpt till extremt mycket. Så det är otroligt tacksamt att det finns så många som vill hjälpa till, säger Axelsson.
Lars Öberg, församlingsherde vid Byske-Fällfors församling, tycker också att det är fantastiskt att så många människor hjälpts åt.
– För oss är det ju roligt att lokalerna som har stått tomma så mycket kommer till användning. Att ha lokaler som står tomma går ju inte i längden, det är ju inte meningsfullt. Att fylla dem med en vettig verksamhet och få någon slags hyresintäkt för att täcka exempelvis uppvärmningskostnader, det är ju väldigt värdefullt för oss. Dessutom är det något som är utvecklande för Fällfors, säger Öberg och fortsätter:
– I det här fallet var det en win-win-situation för alla parter. För Kikki, för oss, för byaföreningen som jobbar för att byn ska kunna fortsätta leva och för föräldrarna framför allt.
– Jag tror aldrig att jag hade hoppat på tåget om det inte hade funnits en bra lokal först, lägger Kikki Axelsson till.
Det finns också utvecklingspotential. För tillfället är planen att utveckla lekplatsen på gården med fler lekanordningar, ett arbete som är på god väg. Men att omsorgen redan gjort intryck, det tror alla.
– Det skapar en större möjlighet för folk att bo på landet, säger Axelsson.