Det hon menar med ”annan verksamhet” är pedagogisk verksamhet som bedrivs i eget hem eller i en särskild lokal.
– Hösten 2019 är det nio barn i åldern ett till fem år som finns i Fällfors och det är för få för att vi ska starta förskola.
Enligt föräldrarna är det sexton barn i Fällfors som berörs?
– Vi har ju olika siffror där. Föräldrarna har sagt till oss att det är många barn, men vi plockar ut siffror och förhåller oss till dem.
Om siffran sexton barn stämmer, ändras förutsättningarna då?
– Jag kan inte lova det, men vi tittar på de aktuella underlagen som vi har.
Var går gränsen i antal barn?
– I dagsläget behöver vi ha cirka 18 förskolebarn för att starta en förskola. Vi behöver också ha förskolelärare som leder undervisningen i verksamheten enligt skollagen.
Hon säger också att flera av barnen i Fällfors redan har plats i Byske.
– Vi vet ju inte om de här nio vill till Fällfors eller inte. Det kan också vara så att man ändå ska köra till en annan ort för att jobba.
Föräldrarna som jag har träffat vill ha barnen i Fällfors och säger att det kommer fler barn längre fram?
– Vi kan inte basera vår bild på det som kommer att hända framöver. När vi står vid det faktum att fler har flyttat in så får vi ta ställning till det då, säger Lena Lövstedt.
Enligt hennes finns barnomsorg på följande orter i området: Drängsmark, Ostvik, Frostkåge, Byske samt fristående verksamhet i Åbyn, utanför Byske.
– Jag har full förståelse att det inte känns bra att sitta och köra tolv mil per dag, men så blir det ju om man bor och jobbar i Fällfors, säger Lena Lövstedt.
Vilken skyldighet har ni att hjälpa till?
– Skollagen säger att en kommun ska erbjuda förskola och om inte det går istället sträva efter att erbjuda pedagogisk omsorg. Lagen säger också att kommunen ska ta skälig hänsyn till vårdnadshavarnas önskemål. Vi behöver cirka 18 förskolebarn för att ha ekonomisk bärighet i dagsläget. Till sist och syvende så handlar det om politiska beslut och inriktningen hos Skellefteå kommun är att vi i första läget ska följa lagen och bedriva förskoleverksamhet.
Norran har också talat med Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden. Han säger:
– Kommunen landar direkt i lagen när det gäller barnomsorg. I första hand ska vi erbjuda förskola och vi är skyldiga att göra det. Vi är inte skyldiga att bedriva pedagogisk omsorg, men det kan drivas både i kommunal eller privat regi.
Ett av föräldrarnas argument är att ni inte är villiga att satsa på glesbygden, hur ser du på det?
– Att vi inte satsar på glesbygd vill jag bestrida. Vi har många små skolor på olika orter i kommunen och jag tycker att vi satsar på hela kommunen. Däremot kan vi inte lova pedagogisk omsorg och förskola på varje ort.
Föräldrarna upplever att ni inte lyssnar och menar att regelverket borde vara mer flexibelt, vad kan ni göra?
– Dialog ska vi alltid ha, men det är skillnad på dialog och att få som man vill. Regelverket är flexibelt men jag kan inte lova här och nu att vi ska starta pedagogisk omsorg i Fällfors.