Efter kritiken: Skellefteå Kraft backar – avslutar samarbete med kaosmagiker och kristallterapeut

Skellefteå Kraft backar efter den hårda kritiken som riktats mot bolagets senaste kampanj. ”Vi har missbedömt hur den kopplas ihop med personernas övriga rådgivning”, säger Mimmi Jonsson, informatör vid Skellefteå Kraft.

13 oktober 2015 16:14

Det kommunala energibolaget har kritiserats för sin senaste kampanj, där de erbjudit alternativ energirådgivning med en kaosmagiker, kristallterapeut och feng shui-expert.

– Detta är bedrägliga metoder som i värsta fall kan vara både skadliga och väldigt dyra. Man gör indirekt reklam för dem, sa Hanna Brus, skribent på Dagens Medicin.

Läs mer: Skarp kritik mot Skellefteå Krafts nya kampanj

Nu backar Skellefteå Kraft, och väljer att plocka bort delar av kampanjen. Bland annat tar de ut kaosmagikern Anders Wallin och kristallterapeuten Karin Möller.

– Vi har konstaterat att vi missbedömt hur kampanjen kopplas ihop med övrig rådgivning och verksamhet som de här persongerna ägnar sig åt, säger Mimmi Jonsson, informatör vid Skellefteå Kraft.

Anledningen är kritiken som riktats mot bolaget.

– Vi har mottagit kritik kring kampanjen och eftersom vi missbedömt hur den kopplas ihop med personernas övriga rådgivning.

Gör ni några andra ändringar?

– Det kan hända att det blir mindre justeringar i texten, men det blir ett annat innehåll eftersom det nu bara är feng shui.

Kvar i kampanjen blir Ritah Lazar, feng shui-experten.

Under dagen har oppositionsledaren i Skellefteå kommun höjt rösten emot kampanjen. Andreas Löwenhöök (M), ifrågasätter om kampanjen är förenlig med kommunens värdegrund.

– Alla Skellefteå kommuns bolag beakta kommunens värdegrund. Den innehåller ett avsitt om professionalitet och att alla ska känna förtroende för den verksamhet som bedrivs. Det finns också en stor enighet om att kommunalt skött verksamhet ska vila på vetenskaplig grund, evidens och/eller beprövad erfarenhet, säger han i ett pressmeddelande.

Även Folkpartiets ledare Andreas Westerberg är kritisk:

”Jag och Folkpartiet anser att det är upp till var och en att ta ställning till hur vi ser på världen och det andliga. Däremot menar vi att man inte ska kalla något för kunskap som inte är det och vi anser inte att kommunägda bolag ska ägna sig åt religiös rådgivning”, skriver han på sin blogg.

Anders Wallin (kaosmagiker):

Lovar sina kunder ”en utveckling där du maximerar din egen potential, kreativitet och livsenergi” via metoder som ”magiska ritualer”, ”fördjupningskurs i magisk attityd”, ”elementamagi”, ”genomgång av currykors och jordlinjer”, ”exorcism” av andar, ett sätt att ”kanalisera änglar och andar” och ”astral-resor” (alltså ”ut-ur-kroppenupplevelser” som har många drag med ”nära-döden-upplevelser”).

Han har varit sångare i bandet Exorciserna sedan 2002. För att det är ett kul bandnamn? Kanske delvis, men han tror stenhårt på exorcism, alltså att driva ut onda andar.

Han påstår dessutom att han kommer från en släkt av magiker: ”Min farmors farfar Anders Hindriksson , född exakt 300 år före mig (1757) , var känd och respekterad i hela trakten som extraordinär trollman”, skriver han i sin biograf på sin hemsida.

Karin Möller (kristallterapeut):

Skriver till sina kunder att hennes stenar ”kommer att hela dig”, och att hennes stenar påverkar kropp och själ i positiv riktning. Hon påstår sig kunna hela människor med hjälp av mineraler i fast form. ”Varje mineral har en perfekt geometri som skapar dess unika kraft”, skriver hon.

Hennes terapi går ut på att placera stenar på kundernas kroppar:

”Jag kallar på klientens själsenergi som visar vad som krävs för att klienten ska komma i balans. Därefter lägger jag stenar och kristaller i bestämda geometriska mönster som avspeglar själens energier och den helande processen sätts igång.”

Ritah Lazar (feng shui-expert):

Den enda av energiexperterna som Skellefteå Kraft valt att fortsätta samarbeta med. I energibolagets reklamfilm visas hon använda örten saliva för att ”rena miljöer och driva bort onda andar” i ”lägenheten som är en del av ens kropp”.

Hennes filosofi, och affärsidé, går ut på att rensa ut saker från sin bostad. På så sätt rensar man energin i hemmet, och ”förändrar sitt liv.”

”När man börjar rensa ut , frigörs energi och man får nya krafter”, skriver hon på sin hemsida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa