Kaoset: Fängelsedom, dagsböter och missade miljoner

Det var mörka moln över Nordic Units snabba bygge i Bureå. Bygget stoppades omedelbart vid en razzia, vd Johan Blumentahl dömdes för att ha arbetare utan tillstånd på plats och en anlitad platschef hade näringsförbud och fick fängelse i fyra månader. Det ledde till att man förlorade investeringsstödet på 9,5 miljoner kronor för bygget.

Nordic Units bygge i Bureå kantades av stora problem. En myndighetsrazzia den 10 februari 2022 blev kostsam.

Nordic Units bygge i Bureå kantades av stora problem. En myndighetsrazzia den 10 februari 2022 blev kostsam.

Foto: Gerth Hedberg

Bureå2024-03-13 05:00

Den 14 juni 2021 togs första spadtaget för lägenhetsbygget i Bureå. Det föregicks av en rekordsnabb handläggning som Norran har berättat om. Modullägenheterna byggdes av företaget Nordic Unit åt Landskapsbyggen. Frontfigurer var Johan Blumenthal, vd för båda bolagen, och tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, ordförande för Landskapsbyggen.

Även bygget med modullägenheterna gick fort. Trots att bygget av etapp ett inte var klart, vilket flera tipsade Norran om, så fick man interimistiskt slutbesked från kommunens bygglovsavdelning den 28 januari 2022. Hyresgäster fick flytta in medan arbetet pågick.

Men torsdagen den 10 februari skulle allt förändras. Då genomförs en razzia på arbetsplatsen. Det var ett samarbete mellan flera myndigheter, bland annat arbetsmiljöverket, skatteverket, polisen och gränspolisen. Den skulle få följder. Arbetet stoppades omedelbart och det ställdes krav i 13 punkter efter brister och med ett vite på 50 000 kronor om det inte ordnades.

undefined
Beslutet att stoppa bygget efter myndighetsrazzian.

• Arbete på tak, byggställningar och i en skylift stoppades helt. Fallskydd saknades och ställningarna var bristfälliga.

• Bättre stängsel måste sättas runt arbetsplatsen.

– Det var allmän oordning på arbetsplatsen vilket måste åtgärdas. Det behövs också bättre snöskottning och sandning, sa då Madeleine Wather, arbetsmiljöverket.

• Arbetsmiljöplanen var inte anpassad till arbetsplatsen och det saknades förteckning över kemikalier.

Bristerna åtgärdades och bygget kunde återupptas efter en tid.

Men dessutom upptäcktes fler problem.

• Arbetsgivare som var verksamma på bygget hade inga kollektivavtal.

• På byggarbetsplatsen fanns en person som inte hade tillstånd att arbeta i Sverige.

undefined
Johan Blumenthal, vd för Nordic Unit och Landskapsbyggen, var på plats då modulerna lyftes på plats i början av september 2021.

Att en arbetare saknade arbetstillstånd ledde till att byggbolaget och vd Johan Blumenthal åtalades för brott mot utlänningslagen.

Ärendet vandrade från tingsrätt till hovrätt för att slutligen bli fastställt genom att Högsta domstolen i mars 2023 inte gav prövningstillstånd för domen i Hovrätten för övre Norrland.

Johan Blumenthal dömdes till 30 dagsböter för brott mot utlänningslagen. Företaget Nordic Unit fick även åläggande om en särskild avgift på 48 300 kronor enligt brott mot utlänningslagen

Arbetaren var lettisk medborgare och fick genast lämna landet.

En underentreprenör som Nordic Unit anlitade var platschef och det visade sig att företagaren hade näringsförbud.

Trots att bolaget gått i konkurs och han ålagts med näringsförbud så startade Umeföretagaren nya aktiebolag. Domen om näringsförbud på tre år vann laga kraft den 9 februari 2021. Företagen var verksamt inom hantverksbranschen. Efter utredning häktades mannen två gånger i mars 2022. Han dömdes för överträdelse av näringsförbud samt bokföringsbrott till fängelse i fyra månader. Även hans näringsförbud förlängdes med ett år.

I utredningen förhördes Johan Blumenthal om hans kontakter med mannen under 2021 och 2022 och de fakturor som förekommit. Företagaren befann sig på byggarbetsplatsen vid myndigheternas tillslag. Under 2021 och 2022 var han anställd som platschef på bygget, han har då även skrivit anställningsavtal med två personer och dessutom fakturerat Nordic Unit för konsulttjänster. Trots två häktningar i mars 2022 fakturerade han Nordic unit för utfört arbete.

undefined
Gavel på ett av husen där det var anmärkningar på fallskydd.
undefined
Här är de två byggnaderna som var nästan klara, och där var det anmärkningar på takarbete samt en byggställning. Hyresgäster hade redan börjat flytta in.

Razzian fick stora ekonomiska konsekvenser.

En följd av detta blev också att länsstyrelsen i Västerbotten avslog ansökan om investeringsstöd för hyresbostäder för Bureå 4:268, Strandvägen 7 och 9.

– De fick inte stödet beviljat. Företaget uppfyllde inte villkoren i förordningen, berättar Ida Backe, handläggare på avdelningen samhällsutveckling.

Det stödet var på knappt 9,5 miljoner kronor. 

– Sökande valde sedan själv att dra tillbaka ansökan om investeringsstöd på den andra fastigheten.

Det var en ansökan på Bureå 4:269, Strandvägen 2, som låg på knappt 10,1 miljoner kronor.

Totalt gick man miste om 19,5 miljoner kronor.

undefined
Tidigare ministern Sven Otto Littorin var i egenskap av ordförande i Landskapsbyggen på plats i Bureå vid montagen av modulerna.

Mycket kritik har riktas av de boende mot Nordic Unit och Landskapsbyggen. 

– Fastigheten är sedan flera år tillbaka försåld till fastighetsbolaget Trappan, så gäller det fastigheterna idag ber jag dig vända dig till dem. I övrigt har jag inget att tillföra eftersom jag som sagt inte haft med projektet att göra på många år nu, svarar Sven Otto Littorin i mejl på frågan om han vill uttala sig om fastigheterna i Bureå.

Det var redan den sista juni 2022 som Landskapsbyggen sålde ut första delen i Bureå till Trappan. Den 13 september skedde nästa affär och då lämnade man helt Bureå.

Det var turbulent kring fastigheterna då ni gjorde ert första köp, var det något ni visste om?

– Ja, vi är medvetna om att det var en stökig period före oss, säger Gustav Björkman, vd i Trappan.

Verksamheten i Landskapsbyggen har satts på paus. De enda projekt man enligt hemsidan har genomfört är det i Bureå.

Nordic Units Johan Blumenthal har inte svarat på telefonsamtal eller mejl. Han har valt att inte uttala sig för Norran.

undefined
Norran var på plats då de första modulerna kom på plats i början av september 2021.
undefined
Moduler kom på plats i början av september 2021.
undefined
Bygget av etapp två pågick den 15 juni 2022.
undefined
Slutjobb pågick fortfarande i de två första fastigheterna den 15 juni 2022.

Norran har följt bygget från det första spadtaget. Lägenheterna byggdes som moduler i Riga, Lettland. Första delen i bygget var två huskroppar i två våningar som innehåller 26 lägenheter. På andra sidan vägen har man även byggt ytterligare två huskroppar med 28 lägenheter. Husen är fördelade på enrums-, tvårums- och trerumslägenheter.

I slutet av augusti 2021 kom delarna till de två första husen med fartyg från Lettland. Monteringen började den 1 september och på 4,5 dagar lyftes allt på plats.

– Elva personer från leverantören gör montaget. De är snart klara för att åka hem, och sedan ska våra åtta egna snickare göra husen klara, berättar då Johan Blumenthal för Norrans reporter Yvonne Rönngren.

Men att göra allt klart, exempelvis göra klart taket och spika på panel, med sin egen personal tog längre tid än väntat.

Även etapp två påbörjas vid årsskiftet 2021/2022.

Vid Norrans besök på platsen i slutet av juni 2022 pågår slutjobbet med fastigheterna på etapp två. Då uppmärksammar vår reporter att trots att det bott folk i första etappen i fler månader är utsidan inte helt färdig.

– Det ska inom kort målas ett varv till, monteras lampor på fasaden samt knutbrädor, sa då platschef till vår reporter Yvonne Rönngren.

Under hösten 2022 gav kommunen slutbesked för de sista två fastigheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!