Rättegången kring den omfattande ekobrottshärvan som bland annat rör fastigheter i Boliden är nu inne på sluttampen. Förhör har hållits med de tre åtalade personerna; Bolidenkvinnan, Luleåmäklaren och en närstående kvinna som jobbade med bokföringen.
På fredagen hölls förhör med flera vittnen i rätten, bland annat en revisor som upprättade bokslut för Bolidenkvinnan.
Hon konstaterar att bokföringen var ganska komplex och det ledde till många mejl och sms med frågor till bokföraren. Det var helt enkelt rörigt och bokföraren brast i sin kompetens, enligt revisorn.
Hon berättar att det var svårt att se vilka inköp som avsågs när det gällde fastigheter och aktier.
– Det fanns inte ett enda konto vi inte kommenterade och gick igenom. Vid en riktig revision kan man avsluta med en revisionsberättelse och då skulle det ha funnits anmärkningar, sa hon.
Det uppdraget hade hon inte, men bokföringen väckte mångafrågor.
– Det har inte alltid funnits underlag och man kan börja fundera på lagen om penningtvätt.
Hon tillade:
– Det fanns kopplingar till utländska personer. Det brukar vara ett varningstecken.
Förklaringar till många transaktioner var dessutom enbart muntliga.
Bokförarens advokat undrade om revisorn ansåg att bokföraren medvetet gjort fel, men det trodde hon inte.
– Hon förstod inte problemet i vissa frågor och hade inte koll på kraven.
Revisorn trodde lönerna var korrekt bokförda.
– Sedan om det fanns svarta löner vet inte jag, sa hon.
Fick du anledning att anmäla oegentligheter, frågade Bolidenkvinnans advokat. Revisorn svarade att hon lämnat det åt Skatteverket att ta ställning till. Hon visste att de skulle granska bokföringen.
Åklagaren hade även kallat en hyresgäst till Bolidenkvinnan. Han berättade att det var "skitsvårt" att ha autogiro på hyran då hon ändrade kontona dit han skulle betala den. Han bekräftade även att Bolidenkvinnan hyrde ut till olika personer i huset där han bodde.
– Först invandrare, sedan personer från Skellefteå som blev skickade dit.
En jurist från Fastighetsmäklarinspektionen hördes också. Hon berättade att mäklare ska förhindra att penningtvätt uppstår, vilket de gör via bedömningar och rutiner för att försäkra sig om att det inte är risk för penningtvätt. Varje kundrelation och affär ska bedömas, vem man gör affärer med, syftet och vem som är verklig huvudman. Detta gäller oavsett om det handlar om skrivuppdrag eller förmedlingsuppdrag. Finns det tveksamheter ska man enligt henne göra en fördjupad granskning.
Åklagaren räknade upp olika situationer som gällt fastighetsköpen i Boliden, såsom ett stort antal köp på kort tid, hög eller låg köpesumma, affärer som görs via ombud. Juristen bekräftade att det är varningssignaler om penningtvätt. Hon påpekade att man har en skyldighet att anmäla till finanspolisen om man som mäklare inte får tillräckliga svar, även vid låg misstanke.
I rätten spelades även den filmade intervju upp som advokat Alain Soussi gjort med Bolidenkvinnans bulgariska kompanjon och vilket Norran tidigare berättat om.
Slutligen förhördes en man som sålt ett hus till Bolidenkvinnan och en ukrainsk man som köpt en fastighet av henne, vilket Norran också berättat om tidigare.
På måndag hörs ett sista vittne och då är det även slutplädering i förhandlingen.