Arbetsgivaren överväger att varna gymnasierektorn

Biträdande rektor på Sandbackaskolan reste under beviljad ledighet på flygbiljett betald av kommunen och har fått en varning av arbetsgivaren. Även Lars-Håkan Andersson, rektor, övervägs att varnas för att ha brustit på ett flertal punkter.

Lars-Håkan Andersson, rektor på Sandbackaskolan, har fått ett övervägande om att varnas för ett flertal punkter där arbetsgivaren anser att rektorn brustit. (Arkivbild)

Lars-Håkan Andersson, rektor på Sandbackaskolan, har fått ett övervägande om att varnas för ett flertal punkter där arbetsgivaren anser att rektorn brustit. (Arkivbild)

Foto: Christoffer Markström

Arvidsjaur2022-06-30 09:15

Nils-Åke Asplund, biträdande rektor, har fått en varning för att ha flugit till Stockholm på skattebetalarnas pengar. I offentliga handlingar som PT tagit del av framgår det att även Lars-Håkan Andersson, rektor (fr.o.m 1 juli tillförordnad chef för gymnasiet) fått ett övervägande om disciplinpåföljd i form av en varning.

I utredningen som skolchefen Ola Sonidsson gjort står det klart att skolchefen funnit att Andersson brustit inom tre områden:
oreglerad arbetstid, distansarbetsavtal samt hantering av ovannämnda semesterresa.

"Att Lars-Håkan har skapat en egen rutin tillsammans med sin biträdande rektor, för att ge sig själv och sin medarbetare möjlighet att bygga upp en timbank, s.k. mertid, visar på allvarliga brister vad gäller att följa organisationens regler.", har skolchefen skrivit i utredningen.

Den mertid som Andersson låtit biträdande rektor samla på sig uppgår till över 600 timmar, där merparten anhopat sig sedan 2019.

– Det här arbetet vi utfört som renderat mertid och som vi inte fått semester för, det har ju sparat miljoner för kommunen och det är ju det de vill varna oss för. Det känns extra tråkigt, säger Lars-Håkan Andersson.

Bakgrunden till den mertid som hopat sig består enligt Andersson av pålagt arbete som han och den biträdande rektorn behövt utföra under de senaste fem åren. Det handlar bland annat om att skolchefer lämnat sina uppdrag, nya gymnasieprogram och omorganisationer.

– Det har varit turbulent i ledningsgruppen i ett antal år. Jag gick in första gången 2017 som skolchef i juli och då försökte jag och biträdande rektor med ett visst stöd hantera både gymnasiet och hela övriga skolan. Där rök ju våran semester.

Oreglerad arbetstid innebär i detta fall 40 timmars arbetstid per vecka och den tid som läggs utöver det ska regleras i närtid.

– Vad närtid är går att diskutera. Men vi har ibland stått inför ett omöjligt uppdrag. Hade vi tagit semester när vi fick beslut om att starta flygteknikprogrammet då hade det varit katastrof till hösten.

Hade du velat göra något annorlunda?

– Ja, där jag har gjort ett misstag är att jag tillåtit Nils-Åke att ta semester, han skulle haft betalt. Men i övrigt, när jag tittar tillbaka, tycker jag inte att jag kunnat göra så mycket annorlunda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!