Det var förra veckan som PT kunde avslöja att lärarna på Sandbackaskolan skrivit ett öppet brev till kommunen där de beskrev vad de upplevde som en häxjakt på rektorerna – i första hand Lars-Håkan Andersson som de upplevde att skolledningen ville tvinga bort.
Rektorn bekräftade att det fanns en konflikt mellan honom och skolchefen Ola Sonidsson och delade personalens syn om en häxjakt.
– Jag tycker att de försökt att begränsa den flexibilitet och det fria sätt som min personal fått jobba med, sade Lars-Håkan Andersson.
Skolchefen ville inte kommentera konflikten i media. Efter en tids övervägande vill Ola Sonidsson nu lägga korten på borden.
– Jag pratar hellre öga mot öga med personer än via en tidning, men när det här kom i pressen och jag blev uthängd så känner jag att jag måste stå upp för mig själv och förklara min roll. Det är mitt jobb som skolchef att se till att verksamheten följer lagar och riktlinjer. Det är ingen häxjakt på rektor. Det finns ingen dold agenda.
Ola Sonidsson bekräftar att han ifrågasatt det flexibla arbetssätt som både lärarna och rektorn vill fortsätta med.
– Rektorn har tillåtit det här i flera år. Rektorn är stolt över att de har så nöjd personal och att lärare får göra som de vill. De anser sig stå över lagar och kommunens riktlinjer vilket är allvarligt. Om jag skulle blunda för det så begår jag tjänstefel.
Som exempel nämner Ola Sonidsson att rektor och lärare har velat fortsätta med fjärrundervisning efter pandemin trots att huvudmannen säger nej och regeringen inte har godkänt det.
– Där har vi haft väldigt många diskussioner, jag och Lars-Håkan, men när rektor inte accepterar det utan ändå tycker att de ska fortsätta så har vi ett dilemma. Någon gång måste man inse fakta att det här är inte är okej.
Ola Sonidsson nämner flera andra exempel på det flexibla arbetssätt som Sandbackaskolan vill fortsätta med.
– Det är allmänt känt i Arvidsjaur att den här skolenheten låter eleverna sluta lite olika tid på läsåret. Det är en del i det flexibla arbetssättet som inte är godkänt enligt lag. Det är ett lagbrott. Så får man inte göra. Varje elev ska garanteras minst 178 skoldagar. Att en avgångselev i årskurs 3 har en ganska lugn sistavecka är ofrånkomligt, men det är en ickefråga att sluta tidigare för årskurs 1 och 2.
Lärarna på Sandbackaskolan är kritiska mot att skolledningen ifrågasätter deras låga sjukfrånvaro, men enligt Ola Sonidsson finns det fog för att jobba med frågan.
– Det finns de som inte sjukskriver sig när de är sjuka. På ett möte den 29 mars var det en lärare som ställde frågan rakt ut: ”Varför kan vi inte jobba när vi är sjuka.” Det finns en arbetsmiljölag som hindrar dig från att jobba när du är sjuk och vi ska inte ha sjuknärvaro. Det kan leda till stora problem.
Varför tror du att personalen upplever det här som en häxjakt?
– Jag tänker att det är en skolkultur som har vuxit sig stark och fått fäste. Ett citat från en lärare i en annan skolenhet idag: "Jag förstår varför man vill jobba på den där skolan, för man får göra som man vill." Jag tycker det är jättebra att man har ett tillitsbaserat ledarskap, men utan ramar blir det till slut inte så bra med låt gå ledarskap som i så fall ger alla rätten att göra vad man vill, när man vill, hur man vill.