Eleverna flyttar på grund av dålig luft

Efter flera års bristande ventilation ska Kyrkholmsskolan renoveras. Arbetet är omfattande och drygt 100 elever samt 30 anställda flyttar till Hornavanskolans gamla lokaler nästa termin. "Den här vintern har det varit fasansfullt", säger rektorn Helene Lindberg.

På bara några dagar ska verksamheten för drygt 100 elever och 30 personal flyttas. "Det kommer att bli tufft. Lite trångt blir det också men vi får lov att försöka rymmas så gott det går och tänka att det är för ett läsår”, säger Helene Lindberg, rektor för Silverskolan. (Arkivbild)

På bara några dagar ska verksamheten för drygt 100 elever och 30 personal flyttas. "Det kommer att bli tufft. Lite trångt blir det också men vi får lov att försöka rymmas så gott det går och tänka att det är för ett läsår”, säger Helene Lindberg, rektor för Silverskolan. (Arkivbild)

Foto: Jennifer Sjödin

Arjeplog2024-06-12 05:00

Nyheten i korthet

  • Kyrkholmsskolan i Arjeplogs kommun kommer att genomgå renoveringar på grund av dålig ventilation, vilket tvingar över 100 elever och 30 personal att flytta till Hornavanskolans gamla lokaler nästa termin.
  • Skolans rektor, Helene Lindberg, beskriver situationen under vintern som "fasansfull".
  • Trots att Hornavanskolans lokaler också har sina brister, som kalla klassrum och dålig ventilation, anser Lindberg att det är en nödvändig tillfällig lösning medan renoveringar pågår.

PT har tidigare skrivit om att Arjeplogs kommun utredde en eventuell flytt av högstadiet till Hornavanskolan. Så blir det inte, annat än tillfälligt.

– Politiken har bestämt att vi ska stanna kvar på Kyrkholmsskolan och att det ska renoveras där, men det är försenat. Nästa läsår kommer klass 6 till 9 och den anpassade grundskolan att vara i Hornavanskolans lokaler, säger Helene Lindberg, rektor för grundskolan.

Totalt rör det sig om drygt 100 elever och 30 anställda som ska flytta.

– Vi kan inte tillbringa ett läsår till på Kyrkholmsskolan med den bristande ventilationen som är där, säger hon.

Enligt rektorn rör det sig om en tillfällig lösning under nästa termin.

– Det är naturligtvis inte de allra bästa lokalerna där heller. Det finns vissa klassrum som är väldigt kalla och det finns de som har dålig ventilation också, men vi måste ha någonstans att ta vägen, säger hon.

Utöver bristande ventilation har skolan också drabbats av två vattenskador under förra året vilket även har påverkat luftkvaliteten. I slutet av oktober blev det en mindre vattenskada på övervåningen efter att någon öppnat vattenkranar i ett av klassrummen och kring jul blev det en vattenskada i källaren.

– Det var när vi hade 40 minusgrader. Det stod och ångade hetvatten en hel helg så det var vidrig luftkvalitet. Det var en ganska stor skada och luftkvaliteten blev väldigt dålig i den delen av skolan, säger Helene Lindberg.

Ventilationen har varit ett problem i flera års tid och situationen blev värre i maj förra året.

– Det har varit riktigt bedrövligt och den här vintern har det varit fasansfullt, jättetufft. De har försökt göra tillfälliga åtgärder men det har inte hjälpt, säger hon.

Hur omfattande är ventilationsarbetet?

– Det är omfattande, det kommer att ta många månader, säger rektorn.

Utöver ventilationen ska även portar och ytterdörrar åtgärdas på Kyrkholmsskolan.

Hemkunskapen och de båda slöjdämnena kommer att vara kvar i Kyrkholmsskolan. Dock kommer syslöjden att vara i en annan lokal och under träslöjden blir det teori under några veckor vid terminsstarten under tiden ventilation åtgärdas i slöjdsalen.

Flytten påbörjas inte förrän efter att eleverna tagit examen på torsdag.

undefined
Den bristande ventilationen på Kyrkholmsskolan ska åtgärdas. Enligt rektorn Helene Lindberg är det ett omfattande arbete som väntas. (Arkivbild)
undefined
Klass 6 till 9 samt den anpassade grundskolan flyttar till Hornavanskolans gamla lokaler. Flytten gäller nästa läsår. (Arkivbild)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!