A-kommunerna vill se undantag för matavfall

Vid årsskiftet införs krav på att samla in matavfall men för A-kommunernas del anses det inte ge det bästa miljömässiga resultatet eller vara ekonomiskt försvarbart. "För vår del uteblir miljönyttan helt och hållet", säger Isak Utsi (S), kommunalråd i Arjeplog.

Efter årsskiftet införs krav på matavfallsinsamling men Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag på undantagsföreskrifter. (Arkivbild)

Efter årsskiftet införs krav på matavfallsinsamling men Naturvårdsverket har tagit fram ett förslag på undantagsföreskrifter. (Arkivbild)

Foto: Emma Garpebring

Arjeplog2023-09-14 06:00

Vi har tidigare skrivit att det riskerar bli kostsamt för Arjeplog och Arvidsjaur om det inte införs undantag angående matavfallsinsamlingen. Naturvårdsverkets förslag till undantagsföreskrifter har legat ute på remiss och svaren ska sammanställas.

– Om det blir någon ändring eller inte kan jag inte svara på än utan det beror på hur remissvaren ser ut, säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverkets avfalls- och kemikalieenhet.

undefined
"Sista svarsdag var häromdagen så nu sitter vi och ska sammanställa alla remissvar. Sedan ska vi fatta beslut om föreskriften innan årsskiftet", säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverkets avfalls- och kemikalieenhet.

Ett beslut om föreskriften väntas i november. De föreslagna undantagen handlar om att man gör bedömningen att nyttan av att samla in, transportera och röta matavfallet inte överväger nackdelarna. Det rör sig om områden som är glest befolkade, har små avfallsmängder och där det är långa körsträckor till avfallsanläggningen.

Kravet bottnar i EU:s avfallsdirektiv och Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att de är positiva till det i grunden, men att miljönyttan uteblir.

– Det blir snarare en motsatt effekt, att miljön påverkas negativt av detta samtidigt som kostnaderna skulle öka för kommunens invånare. Skulle vi inte få ett undantag skulle det vara som att elda för kråkorna, dyrt och verkningslöst, säger han.

A-kommunerna samverkar i sophanteringen och har även samarbetat i det här ärendet.

"Kommunerna ser endast ett rimligt alternativ och det är ett generellt undantag från utsortering av bioavfall när den möjligheten ges, med hänsyn till att kommunerna är glest befolkade, har små mängder avfall och långa körsträckor inom kommunerna och till behandlingsanläggningar, vilket innebär att en utsortering och insamling av bioavfall inte ger det bästa miljömässiga resultatet med hänsyn till avfallshanteringens sammanlagda miljöpåverkan. En utsortering är heller inte ekonomiskt försvarbar", står det i remissvaret.

undefined
"Vi hoppas såklart att det här förslaget blir verklighet och att det går att tillämpa på oss fullt ut och att vi i stället får jobba med andra åtgärder såsom hemkompostering", säger Isak Utsi (S), kommunstyrelsens ordförande. (Arkivbild)

Isak Utsi säger att det är kort om tid och hoppas att det bereds skyndsamt.

– Vi hoppas såklart att det här förslaget blir verklighet och att det går att tillämpa på oss fullt ut och att vi i stället får jobba med andra åtgärder såsom hemkompostering, säger han.

Hur påverkar det er om ni inte räknas som undantag?

– Då är det ytterligare ett exempel på en lagstiftning som slår negativt på den glesbefolkade kommunen. Utöver det orimliga i det slår det negativt på kommunens och kommuninvånarnas ekonomi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!