Krav på matavfallsinsamling påverkar A-kommunerna

Efter årsskiftet blir det krav på matavfallsinsamling. Något som riskerar bli dyrt för A-kommunerna om inte undantag införs. "Det blir en enorm ekonomisk belastning och miljövinsten uteblir", säger Jonas Callin, VA- och renhållningschef i Arjeplog.

Vid årsskiftet blir det krav på att samla in matavfall. I Arjeplog och i Arvidsjaur har man i dagsläget ingen separat insamling och om det inte införs undantag måste kommunerna anpassa sig till det nya kravet.

Vid årsskiftet blir det krav på att samla in matavfall. I Arjeplog och i Arvidsjaur har man i dagsläget ingen separat insamling och om det inte införs undantag måste kommunerna anpassa sig till det nya kravet.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Arjeplog2023-05-30 05:30

PT har tidigare skrivit om att Arjeplog och Arvidsjaur kan slippa krav på matavfallsinsamling om Naturvårdsverket inför en föreskrift om undantag. Enligt det tidigare regeringsbeslutet skulle kravet införas 1 januari 2021, men har flyttats fram och sammanfaller nu med EU:s krav på separat insamling av bioavfall som införs 1 januari 2024.

Exakt hur föreskriften ska formuleras är inte klart än, men Naturvårdsverket kan i dagsläget bevilja en dispens i två år utifrån vissa krav.

Jonas Callin, VA- och renhållningschef i Arjeplogs kommun, säger att de avvaktar föreskriften men han räknar med att kommunen ska räknas in som undantag om det blir aktuellt. I väntan på att det kan det bli aktuellt att söka dispens.

I Arjeplog och i Arvidsjaur anses det vara ekonomiskt ohållbart att uppfylla kravet på grund av få invånare och långa avstånd.

– Det blir en enorm ekonomisk belastning och miljövinsten uteblir. Det är fruktansvärt många mils körning för att samla in väldigt små mängder. En grov uppskattning är att det släpps ut mer än vad du tjänar på att röta maten för att producera biogas, säger Jonas Callin.

Exakt vad det skulle röra sig om för kostnader är oklart.

– Fritt ur minnet så pratar vi om nästan 4 miljoner kronor bara för inköp av tunnor, säger han.

Han tycker att tanken är god, men passar inte alla kommuner.

undefined
"Det blir större miljöbelastning att samla in matavfall än vad vinsten blir av att utsortera det. Det är så fruktansvärt små mängder och sådana enorma avstånd", säger Jonas Callin, VA- och renhållningschef i Arjeplogs kommun. (Arkivbild)
undefined
"Det blir väldigt dyrt att införa matavfallsinsamling", säger Johan Åberg, chef för avfallsenheten i Arvidsjaurs kommun. (Arkivbild)

Även Johan Åberg, chef för avfallsenheten i Arvidsjaurs kommun, väntar på föreskriften och det kan bli aktuellt med en dispensansökan.

– Vi siktar fortfarande på ett undantag i och med att vi har så små mängder matavfall, det blir inte fulla transporter. Vi tycker att vi måste lagra det för länge och då tappar det lite effekt när det landar på biogasverket, säger han.

Kravet på separat insamling av matavfall tycker han inte är applicerbart i alla kommuner, det kostar mer och miljönyttan försvinner av alla transporter.

När föreskriften är klar ska den ut på remiss. Hittills handlar de flesta dispensansökningar om att kommunerna behöver mer tid.

– Eftersom det kommer krav på fastighetsnära insamlingar av förpackningar som träder i kraft 2027 är det många som vill samordna och söker dispens för att få lite mer tid. Detta eftersom kommunerna ännu inte bestämt vilka insamlingssystem de ska ha, säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverkets avfalls- och kemikalieenhet.

undefined
När föreskriften om undantag är klar ska den ut på remiss. "Vi jobbar på så fort vi kan och förhoppningsvis går den ut på remiss i slutet av sommaren eller tidig höst", säger Milla Sundström, handläggare på Naturvårdsverkets avfalls- och kemikalieenhet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!