Swedbank delaktiga i husaffären i Ånäset

Företagaren köpte huset i Ånäset för 200 000 kronor i juli och sålde det fem månader senare för 3,9 miljoner. Något som kan indikera brott. Samtidigt gjordes en inteckning med hjälp av Swedbank. "Finansbranschen är brottsutsatt och vi lägger stora resurser på att skydda våra kunder och banken", skriver Hannes Mård, presskommunikatör.

Hannes Mård vill inte kommentera husaffären i Ånäset på grund av sekretess, men säger att de jobbar för att motverka bedrägerier.

Hannes Mård vill inte kommentera husaffären i Ånäset på grund av sekretess, men säger att de jobbar för att motverka bedrägerier.

Foto: Lars Pehrson/Pressbild Swedbank/Stina Westerberg

Ånäset2023-01-05 07:00

Norran berättade i måndags om en husaffär i Ånäset som liknar en misstänkt brottslig husaffär i Lövånger. Då var det SEB som var involverade. Nu visar dokument att Swedbank Lending Operations i Stockholm är ingivare av handlingen gällande lagfart och elektronisk inteckning.

Hannes Mård väljer att svara på frågor per mejl och skriver att han på grund av banksekretess varken kan bekräfta eller dementera om någon är eller har varit kund hos banken och att han inte kan kommentera enskilda fall.

"Rent generellt har vi system och rutiner för att säkra att vår kreditgivning är baserad på korrekt information – detta för att värna både bankens och kundens trygghet." 

Hur görs kontrollerna?

"Vid fastighetsköp samlar vi in relevant information som rör fastigheten och gör sedvanlig kreditprövning för att få en helhetsbild av kredittagarens ekonomi och återbetalningsförmåga." 

De kontrollerar sådant som inkomst, anställning, skulder och tillgångar. Vilka kontroller som görs för fastigheten beror på finansieringssyftet men vanligtvis tas uppgifter från exempelvis mäklare, värderingsmän och databaser. 

Han betonar också att de tar arbetet mot penningtvätt och bedrägerier på största allvar och alltid agerar om de fattar misstanke eller upptäcker misstänkta mönster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!