I min förra krönika berörde jag i en kort passage de många fördomar som cirkulerar kring kampsport och i synnerhet kring MMA, med anledning av evenemanget Battle of Botnia som kommer att äga rum på SARA kulturhus i september. Jag utlovade då att skriva mer om detta i en annan krönika. När det visade sig att den korta passagen rörde upp många känslor, känner jag att tiden är kommen.
Fördomar beror inte sällan på okunskap, så först ut: lite fakta om idrotten.
Mixed Martial Arts är en fullkontaktskampsport där olika kampsportstekniker från olika discipliner kombineras för att skapa en komplett och mångsidig kampstil. MMA täcker ett brett spektrum av tekniker och färdigheter som inkluderar stående kamp, klinchkamp och markkamp. MMA har sitt ursprung i olika kampsporter runt om i världen, inklusive brasiliansk jiu-jitsu, brottning, boxning, karate, taekwondo och muay thai.
Det svenska regelverket för MMA fokuserar på att säkerställa att utövarna har adekvat medicinsk kontroll och att tävlingarna genomförs på en säker nivå. Regelverket inkluderar krav på medicinska undersökningar, lämplig utrustning och skyddsutrustning, samt att domare och läkare är närvarande under tävlingarna för att säkerställa att reglerna följs och att utövarnas säkerhet prioriteras.
Nog med fakta, för den intresserade finns mer att läsa – en enkel googling räcker långt.
Fördomar och föreställningar då. Det var många som reagerade på ett uttalande jag gjorde i min förra krönika kopplat till fördomar kring kampsport: ”… Det vanligaste brukar vara att likställa kampsport med våld, vilket är fruktansvärt tröttsamt.” Jag hade inte möjlighet att utveckla uttalandet, men är glad över att få göra det nu.
Det är klart att sparkar och slag mot en annan människa är en typ av våld. Mitt problem är när man sätter ett likhetstecken mellan kampsport och våld, när man menar att idrotten inte är mer än så. Jag har hört människor benämna det kommande evenemanget som ”Det stora slagsmålet på kulturhuset” och det gör mig aningen irriterad.
Vem som helst kan delta i ett slagsmål. Vem som helst kan slåss ute på gatan. MMA-utövare är atleter som lägger ner oändlig tid på att nöta in olika tekniker och discipliner. Det krävs fysisk kondition, teknisk skicklighet och mental styrka för att vara framgångsrik inom MMA, inom all kampsport.
Många argumenterar för att MMA är farligt, och visst kan det vara det. Såsom motorsport, ridsport och ishockey också kan vara farligt om någonting går snett. Faktum är att ridsport står för de allvarligaste skadorna sett till de klassiska sporterna som utövas i Sverige.
Jag har full förståelse ifall man inte gillar att titta på kampsport. Själv tycker jag inte om att titta på ishockey. Har någon tvingat dig att besöka Battle of Botnia? Då förstår jag att du är upprörd. Om någon tvingade mig att titta på ishockey skulle jag bli upprörd. Om så inte är fallet, kan jag faktiskt inte förstå den gängse indignation som tycks råda i Skellefteå.
Vi är inte vana att den här typen av idrott tar plats på de finkulturella scenerna. Men se på de länder där MMA är en del av landets kultur. Där är den kollektiva bilden av idrotten fundamentalt annorlunda, finkultur i allra högsta grad. Ponera att vi är en smula inskränkta. Svindlande tanke.
Till syvende och sist kan vi väl ändå fastslå detta: Alla uppskattar inte MMA. Alla gillar inte kampsport. Kanske är du en av dessa personer. Men vet du vad? Ingen kommer tvinga dig att titta.
Linnea Wikman, fristående ledarskribent