Vem vill rösta på Liberalerna efter detta?

Liberalerna i Skellefteå har under flera års tid varit starkt påverkade av interna stridigheter. Nu är det konflikt igen.

Christina Soldan (L) och Jens Wennberg (L) är partiets enda ledamöter i Skellefteås kommunfullmäktige.

Christina Soldan (L) och Jens Wennberg (L) är partiets enda ledamöter i Skellefteås kommunfullmäktige.

Foto: Arkivbild & Pressfoto

Ledarkrönika2024-02-17 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Partiet har idag endast två ledamöter i kommunfullmäktige, men de två lyckas inte samarbeta. Christina Soldan är partiets gruppledare och även ordförande för partiets kommunförening. Jens Wennberg är den andra ledamoten. Han är vice ordförande i partiets kommunförening, men ordförande för Liberalerna i Västerbotten. Nu har Wennberg bestämt sig för att överta rodret i kommunen från Soldan vid det kommande årsmötet. Om detta rapporterar Norran på nyhetsplats.

Att politiker fajtas om makt och inflytande förvånar nog ingen. Men att maktkamp kan finnas där det inte finns något att slåss om är mycket förbryllande. På nollnolltalet och fram till 2014 var Liberalerna det största oppositionspartiet i Skellefteå kommun. Vid valet 2002 toppade partiet på 15 procent av rösterna i kommunvalet. Efter det gick siffrorna stegvis ner, men utvecklingen de senaste åren har varit riktigt alarmerande och partiet nådde endast tre procent i valet 2022.

Den valrörelsen föregicks av en konflikt i partiet där de nuvarande kombattanterna såg ut att stå på samma sida. Tre dåvarande partimedlemmar, intervjuades i denna tidning om vad de kallade mobbing och tystnadskultur. Mobbarna var enligt dem Jens Wennberg och Christina Soldan. 

Norran är en frisinnad tidning, vilket innebär att vi på ledarplats försvarar den historiskt rotade form av socialliberalism som varit mycket utbredd i Västerbotten. När en till namnet liberal partiförening faller sönder på det sätt som nu sker i Skellefteå är det något som vi beklagar. Att en likartad konflikt pågår inom partiets Umeförening gör inte saken bättre. Det är mycket viktigt att det finns liberala politiska företrädare på alla nivåer och att det är möjligt för politiskt engagerade människor att hitta likasinnade på sin ort. 

Kanske får andra partier fylla den funktionen i Västerbotten och Skellefteå framöver? Det är svårt att veta vilket eller vilka det kan bli. Är Centerpartiet på lokal nivå en plats där liberaler känner sig hemma? Kan en liberal lita på att de lokala Moderaterna inte utvecklas i en konservativ riktning, och finns det ens livsluft för liberaler inom Socialdemokraterna, Miljöpartiet eller Kristdemokraterna? Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är osannolika partier för liberaler att ha som hemmaplan, även om undersökningar visar att det finns väljare till alla partier som identifierar sig som liberaler. 

Den liberala partigruppen i Skellefteå befinner sig nu i ett svagt och utsatt läge. Situationen är självförvållad och det verkar osannolikt att den slutar väl. För att den ska göra det måste Wennberg och Soldan bestämma sig för att dra jämt, och förmodligen krävs det att någon annan än dem tar över det interna ledarskapet.

Det borde gå att bygga en lokal partiförening i Skellefteå för liberalt sinnade personer. Skellefteå är en plats som just nu visar fördelarna med en frihetlig världsbild. Global handel och lokala idéer ger potential för Skellefteå att bli en mycket bra plats att leva på. Men det krävs liberal politik för att denna potential ska komma till sin rätt. Det finns en kamp att kämpa för fri företagsamhet, levande kultur, lärande skola och stabil välfärd i Skellefteå. Det borde vara den kampen Liberalerna tog, inte fajten om att vara herre på den pyttelilla partigruppstäppan.